Zeynep Oral
Zeynep Oral zeynep@zeyneporal.com Son Yazısı / Tüm Yazıları

Yine cahillik üzerine

24 Mayıs 2015 Pazar

Geçen hafta Ferit Edgü’nün cahiller ve cahillik üzerine yeni kitabı “CAHİL”den kimi aforizmaları paylaştım sizlerle. (SEL Yayıncılık) Okurlardan sayısız katkı geldi yazıma...
Bu pazar sabahı birkaç örnek paylaşmak, yüzünüze bir gülümseme yerleştirebilir.
Farklı yörelerden, Orhan Keskinsoy adlı okurum yerel deyişler derlemiş :
Cahil adam, yarım adam” (Antalya)...
Cahile söz yetmez, çalıda gül bitmez” (Adana, Bolu)
Cahil günde bir hatır yıkar, âlim yapar” (Diyarbakır)
Cahili ata bindirmişler, bey oldum sanmış” (Malatya)
Cahil ile gitme yola; başına getirir türlü bela...” sözünü anımsatan (Hamza Saykan);
Âşık Veysel’den “Cahil insan gül olsa bile, sakın koklama...” diye alıntı yapan (Seymuz Kayabal);
Ömer Hayyam’dan örnek veren: “Cehalet çirkefleştirir insanları/ Suskunluğum asaletimdendir/ Her lafa verecek cevabım var elbet / Lakin bir lafa bakarım laf mı diye/ Bir de söyleyene bakarım adam mı diye...” (Sennur İnce adlı okurun katkısı.)
Yunus Emre’nin iki dizesini anımsatan birçok okur: “Cahil ile sohbet güçtür bilene/ Çünkü cahil ne gelirse söyler diline”... Hepinize katkılarınız için teşekkür ederim...
Bir alıntı da benden: Daha doğrusu Konfüçyüs’ten “Gerçek bilgi, insanın ne denli cahil olduğunu bilmesidir.

Yine Katmandu...
Yine çocuklar
Anlaşıldı: Bugün Okur Mektupları günü...
Torunlarımla birlikte bir grup lise öğrencisinin Nepal’de yakalandıkları o korkunç deprem yazımdan sonra sizlerden gelen destek, empati, paylaşım mektupları inanın hem tüm ailelere, hem de bana sonsuz bir güç verdi. Her birini tek tek yanıtlama olanağım olmadı.
Hepinize destekleriniz ve duygudaşlığınız için sonsuz teşekkürler.
Nepal depreminden sağ salim dönen öğrencilerin, “Biz döndük ama ya orada kalanlar ne olacak” sorusu henüz çok tazeyken Nepal yeniden yeniden sarsıldı zelzelelerle.
İşte o günlerde Zeynep Özcan’dan gelen bir mektup, yakınmanın üzülmenin ötesinde de bir şeyler yapabileceğimizin kanıtıydı.

‘Namesta’ ya da
‘Toprağın Tuzu’
“Zeynep Hanım Namaste” diye başlıyordu mektup. “Biz Nepal’e gitmiş bir grup fotoğrafçı arkadaş Nepalli dostlarımız için bir kampanya başlattık” diye sürüyordu... (Namaste Nepal’de “merhaba, güle güle, teşekkür ederim” gibi pek çok kelimenin yerine kullanılan, “Senin önünde saygı ile eğiliyorum”, “İçindeki saygın ruhu selamlıyorum” anlamlarına gelen bir sözcük.)
Nepal’e gidip gezen, fotoğraf çeken bir grup fotoğraf gönüllüsü bir araya gelmiş, fotoğrafın sınır tanımayan dilini kullanarak bir web sitesi oluşturmuşlardı www.fornepalphotos.org
Bu siteye girip o değerli fotoğraf ve kitaplardan ısmarlayabilirsiniz. Satın alacağınız her fotoğraf, baskısı yapıldıktan sonra size kargo ile ulaştırılıyor. Kitaplar da öyle... Alacağınız her kitap ya da fotoğraf Nepalli çocuklara yardım eli olarak uzanacak.
Fotoğraf deyince: Win Wenders’in, ünlü fotoğrafçı Sebastiao Salgado’nun farklı kıtalara ve bölgelere yayılmış 40 yıllık serüvenini yansıtan belgesel “Toprağın Tuzu” filmini hâlâ görmediyseniz mutlak bulun ve izleyin.
İnanın öncelikleriniz değişecek. Nepal’deki ya da yanı başınızdaki bir tek çocuğa yardım elini uzatmak, bir ağaç dikmek, seçim konuşmalarını dinlemekten çok daha önemli ve değerli olacak... 



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları