Tuncay Mollaveisoğlu

Haber takibi ve bakanlığın son hamlesi

06 Eylül 2019 Cuma

Cumhuriyet’te özel haber ve belgelerle, günlerce manşetten verdiğimiz haber seli orman yangınlarına müdahaledeki büyük ihmali ortaya çıkarmıştı. Necati Doğru, Emin Çölaşan, Mustafa Balbay, Aykut Küçükkaya, Müyesser Yıldız, Yazgülü Aldoğan, Murat Ağırel, Zülal Kalkandelen, Can Ataklı, Cüneyt Akman gibi bağımsız gazeteciler ile Fox TV’den Yeniçağ gazetesine, TELE 1 ve Halk TV’den Oda TV, Gerçek Gündem gibi bir avuç kalmış özgür basın kuruluşlarına kadar bir çok zeminde, “orman yangınlarında neden uçak kullanılmıyor” sorusu gündeme getirildi...

İlk Muğla yangınından, son büyük felaket olan İzmir yangınına kadar, Türk Hava Kurumu (THK) uçakları devre dışı bırakıldığı için binlerce hektar alan kül oldu.

Gazetecilikte fikri takip önemlidir... Kamu zararına neden olan bir olayın peşini, sonuç alıncaya kadar bırakmamak gerekir. Usta gazeteci Uğur Mumcu, bu konudaki en büyük örneğimiz ve ilham kaynağımızdır.

THK uçakları ile ilgili haberlerimizi gazetenin “haberci” kökenli yazı işleri ekibi de çok iyi değerlendirdi. Gelinen noktada gazetemiz, bir çorap söküğü gibi yangınların perde arkasına ışık tuttu ve sonuç aldı. Özetlemek gerekirse:

“Yangın söndürmede uçakları neden yok” diye sordum, Orman Bakanlığı; “ helikopterlerle müdahale ediyoruz” açıklamasını yaptı.

Helikopterleri bakanlığa kiralayan firmanın bir mimarlık ve beton şirketi olduğunu yazdım, yanıt gelmedi.

“Beton şirketinden helikopter kiralıyor ama THK’den uçak kiralamıyorsunuz” diye sordum, bakanlık “pahalı olduğu için kiralamadık” yanıtını verdi.

Pahalı olmadığını ortaya çıkardım, bu kez de “eski, hurda, uçamaz” yanıtını verdiler.

Uçakların hurda olmadığını, uçuşa elverişli olduğunu belgelerle yayımladık, Bakan Pakdemirli önce, “belgelere inanmadığını” açıkladı! Sonra gazetemizi arayarak “belgeleri keşke önce bana iletseydiniz” dedi.

İzmir yangınında “500 hektar alan kül oldu” diyen bakanlığa karşılık yangının 10 kat fazla alanda etkili olduğunu yine ilk kez Cumhuriyet’ten okudunuz.

Bakanın “hurda” dediği uçakların, Erdoğan’ın başbakanlığı döneminde satın alındığını yazdım, bakanlıktan bir yanıt gelmedi.

Ege Bölgesi başta olmak üzere içindeki canlılarla birlikte ormanlarımızın günlerce yanmasının arkasında, bakanlığın uçakları devre dışı bırakması yatıyordu. Eski THK Başkanı Erdoğan Karakuş’un yine bize özel yaptığı açıklamada; “ Uçaklar kullanılsaydı 1 hektar bile yanmazdı” sözlerini de buraya tarihi bir not olarak düşüyorum.

İki farklı olayı birbirine bağladılar

Yine THK ile ilgili bir başka özel haber dizimiz de gündeme damgasını vurdu. Türk Hava Kurumu’nun geçmiş 8 yılda içinin boşaltıldığını ve borç batağına sokulduğunu ilk kez biz gündeme getirdik. Haberimizin ardından THK’nin geçmiş yönetimi hakkında İçişleri Bakanlığı harekete geçti. İktidar medyası ise bu son olayı fırsat bilip doğrularla yalanları birbirine harmanladı!

Yandaş medya, “THK’deki yolsuzluklar nedeni ile Orman Bakanlığı yangınlarda uçak kullanmadı” anlamında yalan haberler kaleme aldı. Oysa iki olay birbirinden tamamen farklı!

THK’nin yolsuzluk batağına sokulduğu iddiası bir gerçek ve derinlemesine inceleniyor. Ancak aynı zamanda THK uçaklarının yangınlara müdahale için hazır olduğu da bir gerçek!

Dört farklı denetim biriminin geçmiş dönemde yaşanan yolsuzlukları hükümete rapor ettiğini ve hükümetin yolsuzluklardan bilgi sahibi olduğu halde gereğini yapmadığını, yine biz gündeme getirdik.

Yani, THK’de yolsuzluk iddiaları uçakların kullanımına engel değil! Kaldı ki, yangınların başladığı süreçte THK’de yeni bir yönetim vardı.

Aldığım son haber ise sevindirici... Çünkü Orman Bakanlığı’nın Türk Hava Kurumu ile önümüzdeki sezon için uçak kiralama konusunda temas kurduğu bilgisine ulaştım. Hatadan dönmek de bir erdemdir.

Bakanlığın yangın söndürmede helikopterlerin yanı sıra uçaklara da yer vermesi, gazetecilikte haber takibinin kamu yararına nasıl dönüştüğünün bir yansıması olacak.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Seçimin ardından 29 Mayıs 2023

Günün Köşe Yazıları