Arif Kızılyalın

Bi (!) daha yazalım, Akbilspor mu değil mi?

15 Ocak 2018 Pazartesi

2014 yerel seçilerine 10 gün kala dönemin CHP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mustafa Sarıgül, basının karşısına çıktı; konu spordu.
Daha doğrusu AKP’li İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin spora olan gayrı-adil yaklaşımıydı. Sarıgül, sosyal belediyeciliğin önemine değinip önceliğinin halka spor yaptırmak olduğuna ilişkin klasik bir giriş taksimi sonrası sıra, o dönemin Büyükşehir Belediyespor adlı profesyonel futbol takımına geldi; Süper Lig’’e oynuyorlardı, iyi de bir kadroları vardı.
Elindeki metne baktı, “İstanbul’da 1600...” dedi, durdu. Sayıya inanmamış olmalı ki danışmanlarına döndü, ‘okey’ aldıktan sonra devam etti: “İstanbul’daki spor kulübü sayısı 1611, kentimizde bin altıyüz küsur kulüp var. CHP iktidarında Süleymaniye Sirkeci’den Altınmızrak’a, Erok’tan Yücespor’a kadar 1600 takımın başkanı olacağım, sadece Belediyespor’un değil... Sizleri birer şort, iki takım formayla kandırıp öte yandan tüm imkânları Büşükşehir Belediyespor için seferber etmeyeceğim” dedi.
Konu ilginçti, eleştiri ağırdı...
Medya ilgisiz kaldı (her zamanki gibi)...
Ama AKP; daha doğrusu dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ilgisiz kalmadı, CHP topu 90’a takmıştı çünkü. Tayyip Bey, 1611 kulübün etrafındaki - çoğu muhafazakar - kesimi kaybetmeme telaşıyla “Bir formül bulun” dedi ve seçimin ertesinde takımın ismi masa başındaki bir kongreyle İBB Spor ‘BaşakşehirFK’ oldu.
Peki niçin Başakşehir’di kulübün adı ve 39 ilçe varken takım niye Başakşehir’e gidiyordu?
Neden mi? Çünkü AKP’nin ‘imar-rant’ cenneti ilçenin ‘kamuya açık spor alanında’ bir spor tesisi inşa edilmiş, Monaco 2. Luis Stadı’nın küçük ölçeklisi bir yapı, yerleşim merkezinin göbeğine tek taş pırlanta gibi oturtulmuş, anahtar teslim BaşakşehirFK’ya hediye edilmişti.
Ne güzel değil mi? O güne kadar ekmek elden su gölden yaşadıkları için borçları yok, üstüne bir de hediye stat! Elbet statü değişikliğiyle AŞ modeline geçilip İBB Başkanvekili Göksel Gümüşdağ’ın patronluğa getirilişi de işin daniskası!.. Yıllarca iştiraklerden (İSPARK, İSFALT, KİPTAŞ) sınırsız destek gören hatta sosyal medyada adı ‘Akbilspor’a çıkan İBB Spor, şahıs malı oluvermişti bir anda. Şahıs dediysek Göksel Bey, aynı zamanda Tayyip Bey’in aile yakını ‘önemli’ bir şahıs! Görüldüğü üzere bir AKP projesiyle karşı karşıyayız!.. Gaziosmanpaşa Stadı’nı yıkan, Yıldıztabya Stadı’nı ranta açan, Pendik’teki sahalara villa diken zihniyetin futboldaki elit yatırımıdır BaşakşehirFK!..
Bu bilgilere yabancı değil Cumhuriyet okurları... Geçenlerde yazmıştık...
Bir kez daha yazmak zorunda kaldık çünkü İstanbul’da onlarca, yüzlerce kulübün kapısına ecrimisil borcu, elektrik parası, su faturası yüzünden kilit vurulurken BaşakşehirsporFK, Barcelonalı Arda Turan’a 1.5 yıl için 10 milyon Avro’ya yakın para ödedi.
Peki nasıl?
Edebiyat eğitimim vardır, matematik bilgim sınırlıdır!.. Ancak bakkal hesabıyla araştırdım, Başakşehir’in bu yılki TV geliri 1.8 milyon, geçen yılki başarısından dolayı TFF’den 104 milyon katılım ücreti almış. Transfer gelirleri Romalı Cengiz Ünder dolayısıyla 11 milyon Avro civarında, 4 milyon Avro da UEFA’dan katılım bedeli gelecek sezon bitiminde... Bu rakamlara bakılırsa Arda, Barcelona’dan alınabilir! Ama aynı anda kadrodaki eski Arsenalli Adebayor’a 3.9 milyon Avro, ünlü sol bek Clichy’ye 2 milyon Avro, kadrodaki oyunculara ortalama 1 milyon Avro ödendiği düşünülürse söz konusu gelir kalemleri Arda’nın maç başı parasına bile yetmez!
Çünkü bu takımın ortalama 2 bin seyircisi var; gişe geliri yok, maç biletleri Başakşehir’deki hayırsever (!) iş adamları ve belediyece Passolig kartlarına aktarılıyor. Forma satışı deseniz 500-1000, bilemediniz 2000 civarında,. Maç günü geliri çevredeki tavuk dönercilerle çiğ köftecilere endeksli yani kulübün maç günü kazandığı para ‘sıfır’!..
Öyleyse? Öyleyse Arda’nın transferi galiba 15 günde bir Başakşehir’e 1500, 2000 kişiyi taşıyan eski adıyla İETT, yeni ismiyle Ulaşım AŞ’ye yani ‘Akbil gelirlerine’ bağlı! Üzülerek söylüyorum, Akbilspor yakıştırması sosyal medya geyiği değil!
Bu bağlamda Başakşehir; söz konusu yapılanmasıyla İstanbul’un 1611 takımının ekmeğiyle,Türk futboluna markalarıyla hizmet veren Galatasaray’ın, Fenerbahçe’nin, Beşiktaş’ın, Bursa’nın, Trabzon’un emeğine - haksız biçimde - ortak olmuştur!
Konu sandığım kadarıyla ükenin yegane muhalefet partisi CHP’nin gündeminde. Hatta genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun önünde ciddi bir İBBOsmanlıspor dosyası var ama o da bu siyasi hareketlilikte BaşakşehirFK konusunu gündeme getirir mi bilinmez.
Malum ülke - her alanda - elden giderken spora sıra gelmeyebilir...



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

25 Nisan! 24 Nisan 2024
Yeni TFF Başkanı! 20 Nisan 2024
Ekmek yoksa ıstakoz ye! 17 Nisan 2024

Günün Köşe Yazıları