Bağış Erten

Toplu psikanaliz şart!

25 Nisan 2016 Pazartesi

Fenerbahçe için çok garip bir deplasman haline geldi Trabzonspor maçı. Sakin başlıyorsunuz, kontrollü oynuyorsunuz ve rakip yavaş yavaş çözülüyor! Evet, sadece bu yetiyor! Çünkü birkaç dakika içinde, özellikle taraftarın önderlik ettiği bir tür ‘sportif intihar’ işi kendiliğinden bitiriyor. Bordo-Mavililer için, Hami Hoca’nın dahi ‘kurtarma sözlüsü’ olarak bellediği, şehrin bütün bilinçaltı ve ‘bilinçüstü’ öfkesini çeken, kazanmayı en çok istedikleri karşılaşma işte bu kadar kolay yitiriliyor. Çünkü hangi gerekçeyle olursa olsun, şiddet ve öfke kontrol edilmedikçe sürekli elde patlıyor. Bu maçı şehir için bir güvenlik sorunu haline getiren şey ne ise, mağlubiyetin nedeni de o. Şu rakamlara bir bakar mısınız? Trabzonspor son 13 maçtır yenemiyor Sarı-Lacivertlileri. 8 maçtır gol dahi atamıyorlar. Son 31 maçta sadece iki galibiyetleri var. Neden böyle? Çünkü içten patlamalı motor önce kendini yakıyor. Haklı ya da haksız olmaları durumu hiç değiştirmiyor. Benim önerim, toplu psikanaliz. Ciddiyim. Trabzon şehri için bu konuda bir sosyal proje geliştirmek gerek. Yoksa her seferinde durum değişmeyecek.

İşte Süper Lig
Dün galip gelen Fenerbahçe hangi Fenerbahçe peki? Bıraksanız o da ‘homo homini lupus’ misali kendi kendini yemeye niyetlenen, hafta başında başkanının tribünlerde sözde hainleri bulmak için arkeolojik kazılar denediği, taraftarın tahammül edemediği bazı oyuncuların asistleriyle kazanan, liderin sadece ve sadece üç puan gerisindeki Sarı-Lacivertliler. İki maç daha böyle silkinseler belki şampiyon olacaklar! Bence ligin tanıtım metni böyle olmalı. İşte Süper Lig bu!

Rahatça kazandılar
Gerçekten çok rahat kazandı Fenerbahçe. O meşhur baskısını bir kez bile uygulamaya ihtiyaç duymadan, en çok eleştiri alan Nani’nin önderliğinde, akılcı ve sağlam bir defansla, zeki pas aralarıyla işi çözüverdiler. Trabzonspor, tarihi boyunca en çok yenilgi aldığı ikinci sezonda ligin en delici kanatları karşısında hiç direnç gösteremedi. İkinci yarı tribün desteği değil öfkesi de işi tamamen bozunca, 0-2’den sonra geri döndürmeye de motive olamadılar. Maç bir anda farka gitti.
Şimdi yeni bir lig tablosuyla karşı karşıyayız. Durduk yere eli ayağı dolaşan lider Beşiktaş artık diken üstünde. Kendi taraftarının siteme boğduğu Fenerbahçe ise yeniden iştahlandı. Futbolun büyüsü bu sanırım. Bitti derken dönüyor, oldu derken aksıyor. Son yılların en zorlu dört maçına hazır mısınız? Doktor, ben korkuyorum!  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Bu sezon o sezon değil 2 Eylül 2018
Herkes biliyor 29 Ağustos 2018

Günün Köşe Yazıları