Dünya Sanat Günü'ne Hazır mısınız?

03 Nisan 2012 Salı
\n\n\n

Dünyamızda Kadınlar Günü”, “Sevgililer Günü”, “Müzik Günüve daha nice özel gün vardı ama bir Dünya Sanat Günü yoktu. Başkanı olduğum Uluslararası Plastik Sanatlar Derneğinin (UPSD) yönetimi ile beraber geçen sene kolları sıvadık ve 2011de, tam bir sene önce bugün, Meksikanın Guadalajara kentinde yapılan UNESCOya bağlı IAA / Uluslararası Sanat Dernekleri Genel Kuruluna bir öneri taşıdık: Gerekçeleri ile beraber sunduğumuz teklif, sanat tarihinin unutulmaz dehası Leonardo da Vincinin doğum günü olan 15 Nisanın, World Art Day (WAD) ilan edilmesiydi. Bu öneri alkışlarla kabul edildi ve o andan itibaren dünyanın bir sanat günü oldu! Bu yıl ilk defa yaygın olarak bu kutlama dünyanın birçok noktasında gerçekleşecek, insanlar bizleri düşündüren, estetik haz veren bu olgu hakkında yoğunlaşabilecekler.

\n

3 Nisan 2011 tarihinde bu önergemizi geçirtmek için genel kurulda, insanların daha konsantre olduğu ilk günü değerlendirmek gerektiğine inanıp, dokuz başka ülkenin de destek imzasıyla öneriyi sunmuştuk. Oturumu yöneten ve daha sonra yeni başkan seçilecek olan Rosa Maria Burillo-Velasco, konuşmamdan sonra, konuyu gündeme almış ve oybirliğiyle sonuca ulaşmıştık.

\n

Sanat, dünyayı kuşatan emperyalizme, savaş çığırtkanlıklarına, ırkçılığa ve faşizme karşı, insan hakları kavramıyla beraber en güçlü dayanışmayı oluşturuyor. Dünyanın artık bir sanat günü var diye her olumsuzluk yok olacak değil! Ama sürekli olarak çıkarcı politikacıların, din sömürücülerinin, maddiyata ve baskı rejimine bulanmış siyasetlerine karşı sanat ve aydın insanların dik duruşu, tartışmasız en önemli panzehirlerden biri. Yeni dünya savaşı senaryolarının bizim sınırlarımızdan tezgâhlanmaya çalışıldığı şu günlerde, insanlığın yeniden sanatın dayanışmasına ihtiyacı olacak.

\n

Tabii ki sıfırdan başlayarak, büyük bütçe imkânları olmayan bir dünya sivil toplum örgütünün gayretleriyle bir anda Dünya Sanat Günü her ülkeden ses getirmeyecek. Ama Meksikadan İsveçe, Slovakyadan Hollandaya, Panamadan Fransaya, dünyanın dört bir yanında çeşitli etkinliklerle bu yılki ilk kutlama gerçekleşecek. Bu yıl Türkiyedeki etkinliklere birçok belediye, müze, sanat ve eğitim kurumu katılıyor. Çeşitli müzeler o gün giriş ücreti almayacak ve birçok galeri gece 23.00e kadar açık kalacak. 9 Nisan gününden itibaren Şişli Belediyesi ile beraber hazırladığımız Vitrin Sergileri95 mağazanın katılımıyla Nişantaşında başlayacak ve 22 Nisana kadar sürecek. 13 Nisan Cuma, Akatlar Kültür Merkezinde Tomur Atagök ve Yusuf Taktakla beraber Leonardo ve Dünya Sanat Günü ile ilgili bir panel düzenleyeceğiz. 14 Nisan günü Sarıyer Belediyesinin Kültür Merkezinde Şahin Ünal sergisi açılacak. Beyoğlu ve Kadıköy de bu önemli çıkışa destek veren belediyeler arasında. 15 Nisan günü ise İstanbul ve civar illerdeki sanatseverler Abdi İpekçi Caddesine gelecek: O gün yapılacak konuşmalardan sonra Abdi İpekçi Caddesinde Bulutsuzluk Özlemi ve Golden Horn Brass Quartet canlı sokak konseri verecek, danslar yapılacak, Yapı Kredi, İKSV, Boyut, Ayrıntı, Literatür, Bilgi Üniversitesi, Piramid Yayınları indirimli stand açarak kitap ve hediyelik eşya sunacaklar. Bir sanat şenliğine dönüşecek olan kutlamalarda başka sürprizler de olacak. 14 Nisan Cumartesi, İstanbul Modernde, WAD kapsamında La La La İnsan Adımları sergisi sanatçılarından Šejla Kamericin yapacağı söyleşi yer alacak. 16 Nisan Pazartesi ise belki en anlamlı etkinlikte, İtalyan Kültür Merkezinde, Da Vinci Müzesinin kurucusu Alessandro Vezzosi, Leonardo da Vinci, Modernlik ve Ütopyabaşlıklı konuşmayı yapacak. Ankarada Çankaya Belediyesinin düzenlediği etkinlikler, çeşitli kurumların katılımıyla sokak şenliklerine dönüşecek. Ayrıca İzmir, Alanya, Çanakkale başta olmak üzere birçok il ve üniversitede Dünya Sanat Günü kutlanacak.

\n

Size düşen iş ise gerek Facebook (www.facebook.com/dunyasanatgunu.upsd - www.facebook.com/worldartday.iaa), gerek web sayfalarından (www.iaaworldartday.com) bilgiler alarak, etkinliklere katılmak ve bu bilgileri dünyanın her yerinde dostlarınızla paylaşmak. Dünyaya bu hediyenin bir Türk sivil toplum örgütünün girişimiyle verilmiş olmasını perçinleyin! Her kurum UPSDyi bilgilendirerek etkinliklere dahil olabilir. Dünya Sanat Günü, her insanın desteğine açık bir özgürlük platformu!

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Erken seçim mi dediniz? 18 Nisan 2024

Günün Köşe Yazıları