Yazarlar Günün Köşe Yazıları Spor Konuk Yaşam Tüm Yazarlar
2017’nin davet bilançosu 36.6 milyar
Hızı bir ara düşen davetli ihalelerin, büyümeyi artırıcı etkisi ve yaklaşan seçimler dolayısıyla yeniden ivme kazandığı/kazanacağı görülüyor.
Kamu İhale Yasası’nda olağanüstü durumlar, doğal afetler ve öngörülemeyen haller için düzenlenmiş ve pazarlık yönteminin bir türü olan davetli ihale (21/b), açık ihaleyle kıyaslanamayacak kadar çabuk sonuçlanıyor.
Bu da davetli ihaleyi, başta Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM) olmak üzere, yatırımcı kamu kuruluşları tarafından, suiistimale yakın özensizlikte kullanımıyla sonuçlanıyor. Talimat veren makamların 21/b’de koşulların gerçekleşmiş olma önkoşulunu gözetmediği ve sıklıkla işlediğimiz bu konuya devam ediyoruz.
***
Derlediğimiz ve zaman zaman güncellediğimiz verilere göre, bu yılın ilk üç ayında 7.4 milyar TL tutarında 21/b ihalesi yapıldı.
Bu tutarın 4.3 milyar TL’sini zaten 3. havalimanı - Halkalı Metro Hattı, yaklaşık 900 milyon TL’sini ise Çukurova Bölgesel Havalimanı Üstyapı Tesisleri, 1.4 milyar TL’lik Yusufeli Barajı İkmal İnşaatı olmak üzere 6.6 milyar TL’lik kısmı iki havalimanı ve bir baraj ikmal projesine ilişkin. (Her iki ihaleye de ayrı yazılarla değindik.)
***
Ocak-mart döneminde yapılan toplam 21/b ihalelerinde, üç büyük altyapı proje ihalesi dışında kalan yaklaşık 820 milyon TL’nin dağılımı ise şöyle:
-Çorum-Laçin İl Yolu 370.8 milyon TL – Taşyapı İnşaat (3 Ocak 2018)
-Torbalı-Ödemiş-Kiraz Yolu: 156.5 milyon TL – Taşyapı İnşaat (12 Ocak 2018)
-Ankara-Konya Devlet Yolu
-Gölbaşı Şehir Geçişi 200.9 milyon TL – Makimsan İnşaat-SNH (26 Şubat 2018)
-Trabzon Şehir Geçişi Devlet
Yolu 89.7 milyon TL – Kırtur Turizm (9 Mart 2018)
Davetli ihalede ‘altın’ yıl
Ezici çoğunluğu Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM) olmak üzere 2013 yılında tek haneli rakamlarla başla-yan, 2014’te iki haneye çıkan davet yöntemli ihaleler, 2016 yılında büyük artış gösteren 21/b ihaleleri 2017 yılında, yani geçen yıl “altın” çağını yaşadı.
Ulaştığımız rakamlar ve tespitlere göre, 21/b’ye göre yapılan ihale sayısı, 2017’de 150’nin üzerinde; toplam büyüklük ise 36.5 milyar TL civarında.
İlk sırada 10 milyon TL’den başlayıp 800 milyon TL’lere ulaşan aralıkta çeşitli uzunluk ve tutarlardaki yol yapım ihalelerinin yer aldığı 21/b yolunu, OHAL uygulamalarının açtığı hukuksal zemin sayesinde, Adalet Bakanlığı da yoğun biçimde kullanmaya başladı.
Adalet Bakanlığı’nın geçen yıl firmaları davet ederek pazarlıkla yaptığı ve sayıları 40’ın üzerine çıkan ceza ve infaz kurumu ihalelerinin toplam büyüklüğü ise 3.3 milyar TL’ye ulaştı. Davet yöntemiyle yaptırılan cezaevi ihalelerinde, en yüksek bedelli proje 519 milyon TL’ye sözleşmesi imzalanan Aksaray Ceza ve İnfaz Kurumu Yapım işi. Bu proje Varyap İnşaat-Sibar Yapı ortaklığında kalmıştı.
2013 yılından bu yana gerçekleştirilen davetli ihale toplam büyüklüğü ise 60 milyar TL’ye yaklaşıyor. Bu tutara 2018’in ilk üç ayındaki 7.4 milyar TL’lik ihale de dahil.
2017 yılına ilişkin toplam davetli ihale büyüklük ve projelerini değerlendirmeyi sürdüreceğiz.
Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları
Günün Köşe Yazıları
Video Haberler
- Yankı Bağcıoğlu'ndan Suriye uyarısı:
- CHP'li Günaydın'dan Bakan Tekin'e tepki!
- Yeni Doğan çetesi davasında çarpıcı itiraflar
- Canlı tarih müzesi Hisart 10. yılında!
- Teğmenler Yüksek Disiplin Kurulu'na sevk ediliyor
- Tarihçi Yusuf Halaçoğlu'ndan şok iddialar
- TBMM'de 'Etki Ajanlığı' düzenlemesi tartışılacak: Amaç m
- Pera Palas'ta Atatürk Müze Odası
- İmamoğlu’ndan 10 Kasım paylaşımı!
- Donald Trump'ın yeniden başkan olması dünya ekonomisini
En Çok Okunan Haberler
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'
- Hamaney 'Suriye' sessizliğini bozdu!
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- O ülke Suriye büyükelçiliğini açıyor!
- ABD basınından Esad iddiası