Cüneyt Arcayürek

Dönme Dolap!

17 Nisan 2011 Pazar
\n

Önce medyamızın cesaret edip yazamadığı bir yorumu Alman gazetesinden okuyalım.

\n

Başbakanın Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisindeki

\n\n\n

konuşmasını Die Welt şöyle yorumladı:

\n

Hükümet yanlısı medya, Başbakanlarının bu konuşmasını tarihidiye nitelendirerek kutladı. Şova katılan Avrupa temsilcileri de tarihi olduğu konusunda hemfikirdi, ancak tam tersi nedenlerle; kimse bu kadar kaba, aşağılayıcı ve hakaret eden bir Başbakana rastlamamıştı.”

\n

Avrupalının böyle tarif ettiği bir Başbakanın çevresinde ona yaraşır bir kadronun yer almasını doğal karşılamak gerekiyor.

\n

***

\n

Başbakan bu gibileri azarlıyor.

\n

Salgın halindeki gribi önleyecek aşı sorununda halkı zorlayıcı tutumunu ele alarak yerden yere vurduğu Sağlık Bakanı, hâlâ görevde.

\n

Millet Meclisi Başkanlığı gibi yüce bir görevi üstlenen, son (AKPli) başkanı, kürsüde konuşan Başbakan, Bu tartışmalı gürültüyü engelle ya da ben engelleyeyim diye azarladı.

\n

O gün bu gündür TBMM Başkanı koltuğunda oturuyor.

\n

***

\n

Soldan sağa dönekliğini yazan ünlü bir yazar gibi, siyasal alanda soldan sağa çark eden bir başka örnek kişi, son günlerde gündemden düşmüyor.

\n

Başbakanı Karstaki bir anıtı ucube diye niteleyince kıyametler koptu.

\n

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, toplumdaki tepkilerden korumak için Başbakanının ucube dediği anıtı yıktırın demediğini söyledi.

\n

Başbakanı ise hayır, yıkın bu abideyi dedim diye bakanını yalanladı.

\n

Hatta kabine arkadaşı, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Başbakanın fena halde azarladığı Turizm Bakanı için Kimsenin başına Allah böyle bir olay getirmesindedi ama Ertuğrul Bey, bir gece düşündü, düşündü ve

\n

Başbakanın söylemlerini herhalde iltifat diye algılayıp bir güzel sindirdi. İstifa etmedi.

\n

***

\n

Başbakan kıyı kentlerinde, özellikle umduğunu bulamadığı İzmirde oy toplar diye Günayı bu ilden listede baş sıraya koydu.

\n

Günay, bir kurtarıcı! Adaylığını İzmir beni bekliyordiye yorumladı.

\n

İzmir, tez elden; Evet! Günay, İzmir seni bekliyor ama dönekliğini yüzüne vurmak için bekliyordiye yanıtladı.

\n

***

\n

Fakatttt Turizm ve de Kültür Bakanı Günay, Başbakanına şirin görünecek fırsatı hiç kaçırmıyor.

\n

Başbakanı övmeyi, Başbakanın azarlarını sineye çekmeyi siyaseten doğal sayıyor; lakin başka vesileleri de süratle kullanıyor.

\n

Babasının kızı olduğunu yarattığı bir olayla kanıtlayan, RTEnin ilaç kutusu gibi yurtiçi-dışı gezilerinde yanından ayırmadığı Bayan Sümeyye; Devlet Tiyatrosunda 200 kez sahneye konulan Genç Osmanadlı oyunda çiklet çiğnemiş. Oyuncu Tolga Tuncer de kim olduğunu bilmediği bir seyircinin bu hareketini iğneleyen davranışlar sergilemiş.

\n

Babasının kızı dedik ya; sinir küpü Sümeyye Hanım, vay sen misin başım türbanlı diye bana hakaret eden deyûp çiklet çiğneye çiğneye tiyatroyu terk etmiş.

\n

Sümeyye Hanımın bu tür oyunlarda ne interaktif denilen oyuncu-seyirci diyaloğundan, ne de oyuncunun seyircinin yadırgadığı hareketini eleştiren davranışlardan bilgisi var!

\n

O Başbakan kızı, türbanlı, ağzı çikletli! Ne yapsa yeridir

\n

der gibi Bakan Günay, hop kalktı hop kalktı. Kurnaz mı kurnaz. Tabii Başbakana hoş görünmek için kızına yapılan hareketi ele alıyormuş gibi göründü.

\n

Devlet Tiyatrolarını da, oyuncuyu da oyunun Curcunasahnesini de yerden yere vurdu.

\n

***

\n

Günay, Başbakana hoş görünmekle yetinmemeye, ailesini içeren konularda da ön safta görünmenin gerekliliğine inanılmasını öngören başarılı örnek.

\n

Şairin dediği gibi, Çık benim tabiatım, çık orta yere dedi.

\n

Önce Sümeyye Hanımı, aileyimutlu edecek bir söylemde bulundu: Devlet hâlâ Devlet Tiyatrolarını taşımak zorunda mıdır?dedi ve Devlet Tiyatrolarını özelleştirerek kapatabileceğine işaret etti.

\n

Sonra? Tepkiler yoğunlaşınca, kapatırımdemedim diye çark etti.

\n

Oysa ayvaz kasap hep bir hesap söylemindeki gibi: Devlet Tiyatrolarını devletin taşımak zorunda olmadığı sözü ile kapatacağı ifadesi arasında anlam farkı var mı? Yok!

\n

Bir dönme dolaba binmiş Ertuğrul Günay bir türlü inemiyor.

\n

Fırsat buldukça dönüyor, dönüyor!

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Viraj ustası 10 Mayıs 2015
Ya sen nesin? 9 Mayıs 2015
Anlamaz 8 Mayıs 2015

Günün Köşe Yazıları