Cüneyt Arcayürek

Oysa Bu Başbakan...

18 Haziran 2013 Salı

\n

\n

Hafta sonunu, hak ve özgürlük arayan halkını meydanlara topladığı taraftarlarıyla tehdit eden Başbakan \nRTE, konuşmalarının birinde:

\n

“Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir başbakan bulamazsınız” dedi.
Kuşkusuz, siyasal yaşamının tartışılmayacak değerde tek doğru lafını söyledi.
Gerçekten:
Taksim Meydanı’nda 20 gün önce toplanarak demokratik eylem başlatan yüz binlerce insanın üstüne TOMA’larla; vücutların kıpkırmızı kesilmesine, daha çok sıkıldığı takdirde bir insanın üstüne, vücudun yanmasına neden olacak yerli malı Jenix marka sulandırılmış asitli biber gazlı suyla saldıran…
Masum bir şekilde, sosyal haklarına, özgürlüklerine dokunulmamasında direnen gençlerin Gezi Parkı’nda
“isyan başlattıklarını ve isyanı 16 Haziran Cumartesi günü gecesinin karanlığında bastırdığını övünerek” açıklayan…
Kazlıçeşme mitinginde mikrofonlardan
“adam gibi adam” diye karşılanan, oysa dünya medyasında da “diktatör gibi diktatör” bir Başbakan diye tanımlanan…
Daha önemlisi Batı internetlerinde, sosyal medyada adı ve sıfatı;
“p.m” (prime minister-başbakan) yerine artık “c.m” (crime prime minister-suçlu başbakan) diye yazılan…
Bir diktatör havasıyla
“kameralardan bulacaklarını, medyada, sosyal medyada provokasyon yapanları tek tek belirleyeceklerini” söyleyerek yakında cadı avı başlatacağını ilan eden…
Aklı gerilerde dolaştığı için yurt düzeyinde başkaldırıya dönüşen Gezi Parkı eylemlerini Osmanlı’daki isyanlara benzeten, kopyalama bir sultan ama zorba sultan ve muzaffer bir komutan gibi,
“isyan bastırıldı” diyen...
…evet, gerçekten
“dünyanın hiçbir yerinde, demokratik bir ülkesinde böyle bir başbakan” bulunamaz!

\n

***

\n

“Menderes nazik bir insandı ama ipe götürdüler” diyerek kabalığını, Kasımpaşalı tavırları içeren üslubunu örtmeye çalışan RTE’nin söylemlerindeki özü yinelersek; kaba, zorba, diktatörlük heveslisi, üstelik halkı “öfke ve nefret bir yanda, merhamet, kardeşlik bir yanda” diye birbirine düşman konuma iten, ayrımcı bir Başbakan çıkar karşımıza.
Evet çok haklısınız Bay Başbakan: Dünyanın hiçbir ülkesinde sizin gibi bir başbakan görülmemiştir!..
Patronun Gezi Parkı eylemlerini isyan diye nitelediği ve hele cumartesi gecesi diktaya karşı direnen eylemcilerle onları destekleyenleri; üstelik görevi AB ile ilişkileri düzenlemek olan sorumlu bir bakan,
Egemen Bağış’ın; sorumsuz ve de akıllara ziyan bir adım daha öteye giderek, “Bu saatten sonra hepsi terörist!” diye damgalamasına elbette şaşırmadınız.
Bitmedi.

\n

***

\n

Bir Fransız şairinin “yollar tutulmuş neylersin” diyen dizesi misali, Başbakan’ın polisi, Jenix’li tazyikli suyu, biber gazıyla, gaz bombasıyla, Taksim’e çıkan bütün yolları; çapulcu, marjinal grup, illegal örgüt dediği insanlara kapattı.
Başbakan’ın bir avuç kışkırtıcı, marjinal, illegal örgüt üyesi, Vandal dediği yüz binlerce insan; o gece ve sonrası gün, Taksim’e yürümek için Kadıköy’den Köprü’ye aktı. Sıraselviler’de, Şişli’de, Akaretler’de toplandı. Ankara’da Kızılay’da, Kuğulu Park’ta, Kennedy Caddesi’nde… Anadolu’nun batısındaki doğusundaki illerde, meydanlarda polisin kapattığı caddelerde, yollarda toplandı. RTE’nin polisi ile çatıştı!
Eylem her engele karşın devam ediyordu, edecekti!

\n

***

\n

Cumartesi, pazar… Ekranlardan taşan, hesap vereceği yerde hesap soracağını açıklayan Başbakan’a karşı halk hareketini başlatan yüz binlerce insanlarımıza bakakaldım.
“Vıy anam vıy!” dedim:
“Ne kadar çoğimiş ülkemde provokatör, çapulcu, Vandal, marjinal, illegal örgüt üyesi!”

\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Viraj ustası 10 Mayıs 2015
Ya sen nesin? 9 Mayıs 2015
Anlamaz 8 Mayıs 2015

Günün Köşe Yazıları