Memleketimden Kadın Hikâyeleri

21 Ekim 2012 Pazar
\n

Ambulans gecenin içinde çığlıklar atarak hastane kapısında durdu. Bakıcılar koştular. Sedyede bir kadın yatıyor. Başındaki yemeni yana kaymış, yüzünden kan çekilmiş, bu kadın ölmek üzere. Bu kadın ölecek. Onu ameliyat masasına aldılar. Nöbetçi doktorlar kanamayı durdurup kadını kurtarmak için karnındaki çocuğu alacaklar. Hazırlanıyorlar. Her şey hazır. Kadın ameliyat masasında solgun bir yüzle yatıyor. Çevresinde olup bitenden habersiz. Telaşlı ayak seslerini, aletlerin mekanik gürültüsünü duymuyor. Doktorlar çocuğu alacaklar, kadının kurtulması gerek. Her şey hazır. İğne. Hastabakıcı, kadının damarını arıyor. Buldu. Kadın gözlerini açıyor. Tepedeki lambayı tanıdı. Gene masada. Hayır! Kalkmaya çalışıyor. Hali yok, başı düşüyor. Can havliyle genç doktoru kolundan yakalıyor. Ölü bir sesle: Kurbanın olam doktordiyor. Bırak ben öleyim, sen çocuğu yaşat. Bu sefer oğlan, rüyasını gördüm, oğlan.Doktorun elini tutan eli gevşiyor. Bayılıyor. Her şey boşuna. Bu kadın kan kaybından ölecek. Çocuğuyla birlikte ölecek. Öldü. Doktorlar masada bırakıyorlar kadını. İçlerinden biri kendi kendine mırıldanıyor: Kadının içine doğmuş, çocuk erkekti.

\n

Ölüm kâğıdı bütün kâğıtlar gibi soğuk. Ölüm kâğıdında Sevgül adlı bir kadın doğdu, kırk yıl yaşadı, öldüdiyor. Ölüm kâğıdı ne bilir? Kâğıtlar ne bilir? Bir kâğıt parçasında kaldı şimdi Sevgül. Bir kâğıt parçasında. Sevgül doğduğunda kâğıda geçmedi. Ne gerek vardediler. Bir kız alt tarafı.” Okula gitmedi.Ne gerek var, kız kısmı okumazdediler. On beşinde babası köyden Karsa geldi. Kendini düşünde zengin olmuş gördü. Olurum, neden olmasındedi. Bakkal dükkânı açmalı bu iş içindedi. O zaman gözü Sevgülü gördü. Sevindi yetişkin kızı olduğuna. Sevgül gelin oldu. O gün bakkal dükkânına naylon kâğıda sarılmış şekerler, renkli gazozlar geldi. O gün Sevgül kâğıda geçti. İlk yıl doğurdu. Kız oldu. Çok üstüne varmadılar. Daha yolu var, ikinci erkek olurdediler. İkinci yıl yine kız doğurdu. Yüzü asıldı kocasının. Arada iki çocuk daha doğurdu, biri öldü, öbürü yaşadı, ikisi de kız. Sevgül kederlere büründü. Kocası kızdığında Kancık anasıdedi ona. Komşular,Kancık anasıdediler. Sevgül bir akşam kocasının ayaklarını yumarken yalvardı: Bir başka kadın al getir evimize, bir çocuğu olsun, oğlan olsun, kendi öz çocuğum gibi bakarım, yap bana bu iyiliği.Kocası sözünü tuttu Sevgülün. Eve yeni gelin geldi.

\n

Gelin yatağını Sevgül serdi. Dua etti, gelin tez elden doğursun bir oğlan olsundiye. Kuma doğurdu. Kız doğurdu. Sevgül lanetler okudu ona, dövdü, kapı önüne koydu. Sevgül Buranın toprağı bereketsizdedi,komşular kötüdedi. Büyük şehirde her derdin bir çaresi varmışdedi. İstanbula geldiler. İstanbulda Sevgül temizliğe gitti, gebe kaldı, düşürdü. Temizliğe gitti, gebe kaldı düşürdü. Kocası Bir kancık daha doğurdudedi. Doktorlar Ölürsün, yeter artıkdediler. Doktorlar doğum kontrol hapları verdiler. Sevgül onları sakladı, gebe kaldı. Hep, bu oğlandırdedi. Yirmi ikinci kez gebe kaldığında daBu oğlandedi. Oğlan olduğunu bilerek öldü. Kocası yakındı ardından: Dokuz kancıkla ben ne yaparım.

\n

İri, kara gözlerini yüzüme dikmiş Zilşan, hiç konuşmuyor. Kavruk yüzünde kara gözleri capcanlı. Hiç konuşmadan öylece bakıyor. Zilşan konuşmaz. Bütün söylenenleri duyar, sözcükleri bilir ama konuşamaz. Zilşan neden hep susar ana?” “Haşa... Zilşana konuşmak düşmez. Konuşmak ona caiz değildir.” “Neden?” “Çünkü Zilşanın alnı kara damgalıdır, Zilşana konuşmak düşmez.” “Çok ağır bir ceza bu, ne yaptı?” “Zilşan ağır yük taşır omuzunda. Ağır bir yük. İki ölünün yükünü. Zilşana gayri konuşmak düşmez. Zilşan konuşamaz!” “Suçunu söyle anam, suçunu...” “Gelinim Zilşan, gelinim. Kara damgalı gelinim. Zilşan konuşamaz. Zilşan omuzunda taşır onları, Zilşan. Kara toprak bile onun kara damgasını silmez. Zilşan kan bedeli, iki babayiğit can oğlumun. İki oğlumun. Ha Zilşan, ha kapımızdaki it. Zilşan konuşamaz, Zilşan...Zilşan başını eğmiş. Zilşan sessiz. Zilşan sabahtan akşama dek tarlada. Zilşan geceleri kocasının koynunda, taş gibi. Zilşan bir kez olsun kocasına sımsıcak sarılmadı, bir kez olsun çocuklarını adıyla çağırmadı, bir kez olsun ağız dolusu gülmedi. Bir kez olsun yaşamı üstüne düşünmedi. Yalnızca geceleri el ayak çekildiğinde ağlar. Hıçkırıklarından kimse uyanmasın diye başını yastığa sımsıkı gömerek.

\n

- Hele koşun kızlar, karılar, Süreyya delirmiş!

\n

Evin kapısında oturmuş Süreyya. Bu ad ona neden verilmiş bilinmez. Radyonun köye ilk geldiği zamanlarda Şah ile Süreyyanın aşkına imrenen biri takmış olmalı. Süreyya başına toplanmış çocuklara, kadınlara boş gözlerle bakıyor. Saçları darmadağın, giysileri yırtılmış. Uzaklarda bir yere dikmiş gözlerini hiç durmadan yineliyor:Şu gelen yârim midir?” “Vah zavallı”, diyor çevresindeki kadınlardan biri, zavallı dayanamadı artık.” “Kolay mı kardeş yedi yıl. Erkeksiz, bir başına yedi yıl yaşamak kolay mı?” “Yılda bir ay. Sonra tek başına kıvrıl yat. Buz keser insan, buz!” “Para hırsı bürüdü erkeğinin gözünü, gitti. Alamanyalara. Artık parası olsa ne çare, kadın gitti elden, gitti!” “Çocukları çekin ortalıktan, çocukları!”

\n

Süreyya oturmuş kapının eşiğinde, uzaklara bakıp, yineliyor: Şu gelen yârim midir?Alacakaranlık çökmüş. Süreyya hâlâ oturuyor kapıda. Yorgun başını taşlara yaslamış, usul usul kendi kendine sesleniyor: Şu gelen yârim midir?

\n

Not: Yıllık izninim bir kısmını kullandığım için Bayramda yokum. Şimdiden sizlere neşeli bir bayram tatili diliyorum. Güneşin ve dostlukların keyfini çıkarın.

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları