İntikamcı Demokrasi Olur mu?

11 Ağustos 2011 Perşembe
\n

İnsanları hapse tıkıp sonra onlar hakkında delil bulmaya çalışarak, bitmeyen davalar üretip her kuşku duyduğunuz insanı yargılamaya kalkışmakla demokrasi geleceğine inanılır mı?

\n

Bu uygulamalar olağanüstü dönemlerin, baskıcı rejimlerin, darbelerin uygulamaları değil mi?

\n

Bu türden davalar geçmişte ülkemizde de görüldüğü üzere hiç de öyle toplumsal barışı sağlayacak sonuçlar vermiyor. Yalnızca daha fazla düşmanlık, daha fazla ayrışma, daha fazla geleceğe dönük intikam duygusu yaratıyor.

\n

Bir devletin, cezalandırma, haddini bildirme, gözdağı verme, korkutma anlayışıyla hareket etmesi demokrasiye yaklaştıran değil, uzaklaştıran bir anlayış olabilir ancak.

\n

O yüzden de bütün baskıcı dönemlerin ardından gelen hükümetlerin, suçluluğu kanıtlanmış insanlar için bile af çıkarması alışılmış bir durumdur. Ve yasalar, yurttaşları, hataları olsa bile cezalandırmaya değil, olabildiğince bağışlamaya yönelik yorumlanırsa o ülkeye demokrasi egemen olabilir.

\n

***

\n

Her gün birileri gözaltına alınıyor, tutuklanıyor.

\n

Haberleri her açışınızda yeni tutuklama dalgaları izliyorsunuz.

\n

Haber ve yorumların bir bölümü de çok ilginç. Normal olarak hiçbir gelişmiş ülke medyasında teröristlere karşı bile bu kadar taraflı hareket eden gazeteciler görülmez.

\n

Çünkü zaten tutuklanmış, yargılanan insanlar artık adalete emanettir ve bir demokraside yalnızca suçlananların değil, kesin suçluların bile hakları vardır. En basitinden bir televizyon programında kendisini savunamayan, o programa katılamayan biri hakkında bile konuşmak etik sayılmaz.

\n

***

\n

Buna karşılık yürütülen ve siyasi bir anlamı olan veya olmayan bütün büyük davalar, yani özel yetkili mahkemelerin yürüttüğü davalar sürekli tartışma altında.

\n

Evet özellikle siyasi davalar her zaman tartışılır. Her dönemde bu tür davalarda bir güvensizlik, bir kuşku doğar.

\n

Ama sonuç yargının tümüyle ilgili bir güvensizliğe doğru giderse, insanlar artık görüşlerine göre yargılandıklarına, düşüncelerini dile getirdikleri için tutuklandıklarına, muhalefet ettikleri için başlarına bir iş geldiğine hatta savcıların, hâkimlerin bile siyasi görüşlerine göre sınıflandığına inanmaya başlarsa bütün bu davalardan hiçbir sonuç çıkmaz.

\n

O zaman bir futbol davasında bile insanların kafasında başka soru işaretleri doğmasına şaşırmamak gerekir.

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Görüşmek Üzere... 10 Ocak 2013
Vergiler ve Zenginler 8 Ocak 2013
Kitap Korkusu 5 Ocak 2013

Günün Köşe Yazıları