F Klavye İçin Kampanya Açılmalı

14 Ekim 2008 Salı

Bu hafta da F klavye konusunda yazmayı sürdüreceğiz. Türkçe klavye yazısı anlaşılan o ki pek çok okurun kanayan yarasına parmak basmış. Bugüne kadar gelen en yoğun okur tepkisini bu yazıda aldım. Birkaç örneği paylaşmak istedim.

Selamlar Mehmet Bey, F klavye hakkında yazdıklarınızdan dolayı çok teşekkür ederim. Sizin başınıza gelen olayların aynısı benim de başıma geldi. İşin en üzücü yanı, ya kardeşim bu klavyeyi getirmeye mecbursunuz dediğimde yanımdaki arkadaşlarım tarafından bırak manyak mısın hem o klavye zor gibi bir sürü tepki almamdı.

Semih Emiroğlu

Sayın Mehmet Sucu, heyecanla yazınızı okudum, ağzınıza sağlık. 1966 Beyoğlu Ticaret Lisesi mezunuyum 42. yılımı çalışıyorum. Saygıdeğer İhsan Yener ve eşi Sevim Yener benim hocalarımdı. F klavyeyi okulda öğrendim ve şu an yine de ısrar ve inatla Türk örf âdetlerime ve ilkelerime tutkumdan şirkette bir tek ben kullanıyorum. Yani içim ne kadar dertli ki F klavyem nasıl işliyor, eski günlerimi, derecelerimi hatırladım. 1966 yılında Arçelike iş müracaatımla hemen aldılar çünkü beni daktilodan imtihan ettiler, takır takır yazmaya başlayınca maaşımda 200 lira artış olmuştu.

Esin Alp

Ağzınıza sağlık. Q klavyeyi bize ilk başlarda Türkçe klavye diye yutturdular. Bizler bekliyorduk ki, arkasından esas Türkçe klavye olan F klavye gelecek. Hepimiz Q klavye kullanmak zorunda kaldık maalesef. O kadar da zor ki aslında bu klavye. Lütfen bu konuyu bir kampanya haline getirelim. F klavyemize sahip çıkalım.

Tamer ÖZEN İzmir

Merhaba;

Öncelikle ilk bakışta basit gibi görünen, ancak çalışma hayatında çok önemli olan bir konuya değindiğinizden dolayı teşekkür ederim. Ben de çok uzun yıllardır Fklavye kullanmaktayım. Ticaret lisesi kökenliyim. 70’li yılların başında okuduğum okulda on parmak Fklavye daktilo dersi zorunlu dersler içinde yer alıyordu. O yıllarda on parmak daktilo bilmek bir ayrıcalıktı ve iş kapılarını açan yegâne bir beceriydi. Okul yıllarında Fklavyenin Türkçede en çok kullanılan harflerin en kuvvetli parmaklarımıza gelecek şekilde dizayn edildiği, kullanıcının çok uzun süreli daktilo kullanımında bile yorulmadan çalışabileceğini öğrettiler. Gerçekten de çalışma hayatımda bunun faydasını fazlasıyla gördüm. Şimdi çağımızın yeniliklerinden bilgisayar kullanıyoruz, Yazınızda dile getirdiğiniz gibiFklavyeyi çok zor bulmaktayız.

Mahmut Apaydın

Ahhh Mehmet Bey kardeşim, bugüne kadar hiç kimsenin dikkatini mi çekmediği, yoksa üşendiği mi, yoksa sözümona teknolojiye uymak uğruna kendini zorunlu hissettiğinden mi, bilinmez, (F) klavye sorunu bu kadar güzel dile getirilmemişti. Ben de 23 yıl görev yapmamın ardından, emekli basın mensubu olarak konuyla ilgili çok şeyler eklemek isterdim, ama inanın ekleyecek tek ayrıntı bile bırakmamışsınız; söylenecek tek söz. İyi çalışmalar, sağlıklı günler dilerim.

Turgut Çelik

Emekli Öğretmen.

F klavye Türkçe klavye olduğu için değil bilimsel bir klayve olduğu icin desteklenmelidir.

Şu an dünyanın en iyi klavyesidir. F klayve yalnızca Türkçede değil, İngilizcede de Q klavyeye göre çok başarılı.

Ahmet Nar

Bu arada 2003 yılında yayımlanmış bir genelgeyi anımsamakta yarar var. Milli Eğitim Bakanı Doç. Dr. Hüseyin ÇELİK imzasıyla 31.03.2003 tarihinde yayımlanan genelge bakın F klavyeyi nasıl tanımlıyor: Yaklaşık 30 bin kelime ve 185 bin harfin incelenmesiyle oluşturulan standart Türk klavyesinde;

1. Türkçe kelimelerdeki bir sesli bir sessiz harf bağlantısı göz önünde tutularak, her iki elin parmaklarının birbiri ardına sırasıyla kullanılmasına imkân vermek için bütün sesliler sol elde toplanmıştır. Kullanım ve geçiş oranı yüksek olan k-m-l-t gibi sessiz harfler sağ elle yazılacak şekilde düzenlenmiştir.

2. Parmaklara düşen yük oranları, parmakların fiziki gücüne, hareket yeteneğine uygun olarak saptanmıştır.

3. Esas yük (yüzde 64) klavyenin orta sırasına verilmiştir.

4. Her iki ele de eşit denebilecek (sol ele yüzde 49, sağ ele yüzde 51) yük verilmiştir.

5. Rakamlar küçük harf tuşunda daha kolay yazılacak şekilde düzenlenmiştir. (…)”

47 yıl öncesinde yaşanan klavye karışıklığı günümüzde tekrar gündeme gelmiştir. Nitekim son günlerde çeşitli basın ve yayın organlarında F ve Q klavyekonulu yayınlar yapılmaktadır. Bu yayınların büyük bir çoğunluğunda F klavyenin Q klavyeye göre daha hızlı kullanıldığı, kullanıcılara zaman tasarrufu sağladığı, Türkçe dışındaki dillerde de bu kolaylığın aynen geçerli olduğu ifade edilmektedir. Bu konuda verilen bir örnekte, yabancı dille F klavye ile yapılan yazışmalarda Q klavyeye göre iki kat daha hızlı yazılabildiği belirtilmektedir.

Bu ifadelerden sonra genelgede mevcut Q klavyelerden vazgeçilmesi gerektiği ve F klavye kullanımının zorunluluğuna değiniliyor.

Anlaşılan o ki, genelge rafta kalmış.

 

mehmet@cumhuriyet.com.tr



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

İnternet Manifestosu 30 Eylül 2009
Ah Keşke, Keşke... 4 Şubat 2009

Günün Köşe Yazıları