Mümtaz Soysal

Öğretmenliği Öğretememek

24 Kasım 2012 Cumartesi

\n

EN iyi öğrencisi kendisidir öğretmenin; hep çalışmak, hep öğrenmek zorundadır o. Merak ya da bilmek susuzluğunu giderme gibi çok aşikâr birtakım nedenleri bir yana bırakın, en azından öğrencinin gözündeki saygınlığını sürdürmek için bir bakıma bencilsayılabilecek bir nedeni de vardır bunun. Keşke bütün bencillikler böyle olsa; öğrettiğini iyi bildiğini göstermelidir öğretmen.

\n

Saygınlığı da buradan gelir zaten. Kabul edelim ki, sık sık eleştirdiğimiz, kusurlarını hep yüzüne vurduğumuz ve bu bakımdan çoğu zaman haksızlık ettiğimiz halkımız her öğreticiye, dolayısıyla mesleği de zaten bu olan öğretmene saygıda asla kusur etmez; hoca sözcüğü bizde neredeyse kutsallık mertebesine yükseltilmiş değerini başka hiçbir kültürde kazanmış ve sürdürebilmiş değildir.

\n

Böyle olduğu içindir ki, bir Öğretmenler Gününde öğretmene saygıyı zedeleyen her karar, her sözde reform, her yanlış yasa ne kadar eleştirilir, gözden düşürülüp protesto edilirse yeridir. \t\tSon zamanlarda öğretmenlere \tdanışmadan ilk ve orta öğretim sistemlerinin canına okuyanlara öğretmenliğin değerini yeniden öğretmek zorunluluğu ile karşı karşıya kalışımız en büyük ayıbımız.

\n

Bilinsin ki, halkın yani analarla babaların gözünde bu ayıbı sürdürüp sorumlularını hâlâ işbaşında tutarak feci yanlışların sürüp gitmesine izin vermek, kendini en güçlü sayan ve gelecek seçimlerle de iktidarda kalmayı uman bir iktidarı bile yerle bir edecek yanlışların başında gelir. Öğretim sistemini altüst etmenin aile düzenleri açısından nasıl bir günah olduğu bilinmez mi?

\n

Haydi diyelim ki, İstiklal Harbinin en kritik aşamasında işi başından aşmış bir Gazi Mustafa Kemalin muallimleri toplayıp maarif işlerini konuşarak o konuda kararlar almasındaki hikmeti sezemediniz ve bunun nihai zafer inancı açısından ne anlama geldiğini okullarınızda sizlere öğretmediler; ama öngörü ve uzgörü sahibi olması gereken devlet adamları olarak, öğretmeni yok saymanın, yani öğretmenlere saygısızlığın oy hesaplarınızı nasıl altüst edeceğini düşünmeyecek kadar siyasetçilik sağduyunuz da mı yok?

\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Çelişki Korkusu 19 Mart 2014
Acı 14 Mart 2014

Günün Köşe Yazıları