Nilgün Cerrahoğlu
Nilgün Cerrahoğlu nilgun@cumhuriyet.com.tr Son Yazısı / Tüm Yazıları

AB'de Son Tango

15 Aralık 2011 Perşembe
\n

Fransız sosyalistleri İngiltereyi dışlayan ve ABdemali birliköngören son “26’ lar anlaşmasını”, Avrupada herkesten önce sorgulamaya başladı.

\n

Cameronun ekarte edilmesinden sonra Fransadaki cumhurbaşkanlığı kampanyasına Sarkozynin, AB dümenini ele geçiren liderhavasında gireceğini gören sosyalistler, bu kozu şimdi Sarkozynin elinden almak peşinde

\n

Sosyalist Partinin adayı François Hollande; geçen hafta yapılan anlaşmaya partisinin onay vermediğini ve cumhurbaşkanı olması halinde, sil baştan her şeyi yeniden müzakere edeceğini söyledi bile.

\n

Sosyalistlerin tespitleri paralelinde sahiden de Brüksel dönüşü Sarkozy anında yeni Avrupanın fatihipozlarına girdi. Hafta içindeLe Mondena iki tam sayfalık söyleşi veren Fransa Cumhurbaşkanı; basının karşısına geçip herkesten önce yeni bir Avrupanın doğduğunuilan etti.

\n

Merkelle birlikte başı çektiği yeni Avrupanın, iki ayrı Avrupadan oluştuğunu belirterek; Bunlardan biri (26’lar!) dayanışmayı öne çıkarırken diğeri yalnız (İngiltere!) tek piyasayaönem veriyordedi.

\n

‘İki meçhul’ arasında

\n

Fransada bu tartışmalar yaşanırken zirve kararlarını veto eden İngilterede de kafalar karışık görünüyor.

\n

Küreselleşme koşulları ve şekillenmekte olan yeni dünya düzeninde AB karşıtıolmakla, ABcilikarasındaki tercihler; büyük diplomasi deneyimi olan İngiltere gibi bir ülke için bile artık eskisi gibi net ve açık değil.

\n

Bazı yorumcular bunu; Cameron; Büyük Britanyanın ulusal çıkarlarıyla, Avrupa arasında bir tercih yapmadı. Cameronun tercihi aslında bilinmeyen iki seçenek arasında bir tercih oldudiyerek açıklıyor.

\n

Avrupa dışına sürüklenmenin olası maliyetleri şu anda İngiltere için zira hiçbir biçimde kestirilemiyor.

\n

Bunun yanı sıra ABnin rotası da sis, pustan sıyrılmış değil.

\n

Aralarından İngiltere eksik olduğu içinbütçe birliğikararını ortak bir AB antlaşmasıyla taçlandıramayan 26lar; birliği malidüzlemde derinleştirme projesini, ulusal parlamentolardan geçirmek durumundalar. Özellikle Avro dışında kalan dokuz Avrupa ülkesi için bu bağlayıcı bir zorunluluk.

\n

Sağcı ve milliyetçi çoğunluğun hâkim olduğu Macaristan parlamentosunda,mali birlikplanının onay alıp alamayacağı hiç belli değil. Sovyet blokudönemi travmalarını üzerinden atamayan ve uluslarüstü her türlü kararıkuşkuyla karşılayan Çek parlamentosunda da keza;gereken kanınbulunup bulunamayacağı çok kuşkulu. Ekonomik konumu öbür AB ortaklarından daha iyi olan ve baştan itibarenAvroya kuşkuyla bakan İsveç parlementosu da aynı şekilde, sürprizlere ve zigzaglara açık.

\n

Cameronun tercihini iki bilinmeyen arasında yapılan seçimolarak tanımlayanlar işte ancak süreç boyunca şekillenecek ve belirlenecek olan bu meçhuller bütününü kastetmekte.

\n

Meşale Asya’ya kayarken

\n

Tarihin meşalesi Batıdan Asya ya doğru kayarken diyor ünlü think-tankçi Dominique Moisi bu yüzden; Post-Batı dünyasına giriyoruz. Büyük Britanya 50lerdeki gibi kendi başının çaresine bakabileceğini düşünerek kendisini aldatamaz. 50li yıllarda Avrupadaki itici gücün öyküsü, barış ve uzlaşma üzerine kuruluydu. O öykü artık değişti. Bugünün öyküsü, değişen dünyada var olabilmek savaşı. Avrupa ve Büyük Britanya beraberliği, bir yandan Londra adına daha az inziva; diğer yandan Avrupa için daha büyük inandırıcılık demekti. (Beraberliği bozan) İngiliz vetosu, sonuçta (iki taraf için de) kaybet-kaybetsüreci oldu.(Financial Times, 13 Aralık)

\n

ABnininandırıcılık kaybıve kaybet-kaybetsüreci; aslında yalnız geçen haftaki son İngiliz vetosu ile baş göstermedi.

\n

Sürecin başlangıç noktası, gerçekte 7 yıl önce Türkiye ile sahneye konan alicengiz oyunları ile boyverdi. Ahde vefa ilkesinin yanı sıra, ABnin tüm kuruluş paradigmalarını hiçe sayan bu açık uçlupervasız oyunlar; sade Türkiyede değil, uluslararası düzlemde ABnin inandırıcılığınadarbe vuran ilk büyük dönemeçti.

\n

O dönemeci; 2005te AB anayasası referandumlarında yaşanan fiyaskolar izledi.

\n

Büyük iddialarla hazırlanan AB anayasası; Fransa ve Hollanda gibi birliğin kurucu ülkelerinde reddedildi.

\n

Şimdi Avrupanın inandırıcılığının biricik simgesiAvroağır baskı altında. 9 Aralıkta İngiltereyi dışarıda bırakan mali birlikkararları; bu ağır baskıyı karşılamak için alındı. Manşın iki yanında daha uzun süre tartışılacak kararlar bakalım Avrupanın inandırıcılığınıbundan böyle yerle bir edecek olan bir üçüncü fiyaskoyu önleyebilecek mi?

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

‘Belle Époque’ bitti 8 Aralık 2024
Trump, Musk ve Zweig 1 Aralık 2024

Günün Köşe Yazıları