Obama ve Doz Aşımı

21 Mayıs 2011 Cumartesi
\n

\n\n\n

Gene mi?

\n

Obamanın son Müslüman dünyakonuşmasını artık böyle hafiften baygınlık getiren bir doz aşımıduygusu ile izledim.

\n

ABD Başkanının nutuk, vaazkarışımı bir üslup içinde verdiği Müslüman dünyakonuşmaları biraz artık kabak tadı vermeye başladı.

\n

2009’da Ankaradaki ilk konuşmayı, bizlerle birlikte dünyanın gerisi sahici bir elektriklenmeyle izlemişti

\n

Ayağının tozuyla Türkiyeden verdiği mesajlarla Obama, başkanlığının merakla beklenen yol haritasıylabirlikte, İslam dünyasıyla ilişkileri resetlemeyebaşlıyordu.

\n

Bu; Bushun bıraktığı kâbus mirasın ardından, ABDnin küresel liderliğive ahlaki üstünlüğününyeniden şekillendirilmesini içeriyordu

\n

Bu yeniden şekillendirmeyi Obama; ABDnin ahlaki üstünlüğününtam da iflas ettiği noktada; İslam dünyası üzerinden yapmayı hedefliyordu

\n

Türkiye konuşmasından tam iki ay sonra; Müslümanlarla karşılıklı çıkar ve karşılıklı saygıya dayanan yeni başlangıçadına Başkanın Kahireden yaptığı konuşmayı da keza ilgiyle izledik

\n

Demokrasi ve insan haklarınınMüslüman dünyasının da hakkı olduğunu işleyen o söylev de, yerkürenin tüm enlem ve boylamlarında heyecan yaratmıştı.

\n

Mübarek gibi bir firavunun ülkesinden bir ABD başkanının özgürlük söylemleriyle dünyaya seslenmesi, bir ilkve bir yenilikti

\n

Ancak bu baldan tatlı sözlerin karşılığı acaba ABD reel politiğinde yer bulacak mı sorusu tartışılırken tam; on gün arayla.. İranda Ahmedinejad rejimine karşı Yeşil İsyanpatladı.

\n

Obama, Müslüman dünyasının ilk özgürlükbaşkaldırısına bigâne kaldı.

\n

ABD Başkanının Müslüman dünyayla yeni sayfasöylemine, ilk büyük inandırıcılık darbesi İrandan geldi.

\n

Esneme etkisi!

\n

Obama yönetimi sonra, Arap isyanlarında da diktatörlere verdiği desteği geri çekmekte son ana dek isteksiz kalınca; Başkanın sözleri artık bir esneme etkisiyaratarak dinlenir oldu. Mesajların yenilikboyutu aşındı.

\n

Arap sokağı”, Obamanın söylevlerini bundan böyle kayıtsızlıkla karşılıyor.

\n

Mısır basınındaki ilk değerlendirmelerde örneğin, Obama bize lolo yapmasın!babında; ABD Başkanını strateji değişikliği yapmaya iten asıl güç bizler; Mısırlılar ve Tunuslular olduk!şeklinde görüşler yer alıyor.

\n

Obama konuşmasında somut sayılabilecek en belirgin bölüm, Arap Baharı’nı tetikleyen bu iki ülke; Tunus, Mısıra vaat edilen ekonomik destekler.

\n

Eski-yeni düzen arasında türbülans yaşayan bu ülkelerin ekonomileri perişan durumda.

\n

Turizm yerle bir. Sermaye yurtdışına kaçmış. Üretim, bankacılık sektörü durma evresine gelmiş. İşsizlik, fakirlik artmış.

\n

Obama, neredeyse savaş sonrası yıkım içinde olan bu ülkelere şimdi işte Marshall Planıvaribir yardım paketi öneriyor.

\n

Nispeten somut diğer pasaj; İsrail-Filistin sınırının “1967” temeli üzerinde belirlenmesi gerektiğine ilişkin sözler

\n

Bir ABD başkanının ilk defa” “1967 kriterineyaptığı bu atıf; Netanyahu başta olmak üzere, İsrail lobisinin şahinlerini çileden çıkarmış durumda...

\n

2012 başkanlık seçimiarifesinde Obamanın bu tepkiyle nasıl baş edeceği; bu tepkileri önden hesaplayıp hesaplamadığı merak konusu.

\n

Son olarak; Esada Ya reformları yap, ya da git!kıvamında yapılan çağrı da ilgi çeken üçüncü nokta.

\n

Ancak bu sahici bir ültimatomolmaktan ziyade, politik/diplomatik amaçlarla verilen bir mesajşeklinde kodlandığıdan, etkisi sınırlı

\n

Konuşmanın geneli için yapılabilecek en kestirme değerlendirme de sanırım bu: Etkisi sınırlı bir egzersiz!

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Kılıçdaroğlu vakası 14 Nisan 2024
31 Mart’ın bahsi 7 Nisan 2024

Günün Köşe Yazıları