Yazarlar Günün Köşe Yazıları Spor Konuk Yaşam Tüm Yazarlar
Cumhuriyetin 100’üncü yılında, nasıl bir Türkiye?
Yazgısı ve sorumluluğu Türkiye Cumhuriyeti ile bütünleşen CHP, yalnızca CHP mi elbette değil. Ülkemizin, Cumhuriyetten ve demokrasiden yana tüm kurum ve kuruluşları, çevreleri, yurttaşları; bu büyük dönemece kendilerini hazırlamalıdırlar.
Bu 29 Ekim’de Cumhuriyetimizin 95’inci yıldönümünü kutlamaya hazırlanıyoruz. 95’inci yıldönümü, Cumhuriyet değerlerinin örselendiği, parlamenter demokratik sistemden uzaklaşıldığı; içte ve dışta ülkemizin çok büyük sıkıntılarla karşı karşıya kaldığı zor günlerde kutlanıyor.
Ülkemiz, başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere Cumhuriyetin kurucuları tarafından belirlenen hedeflerden, çağdaş uygarlık yolundan ve çağdaş demokratik anlayıştan, her geçen gün daha çok uzaklaşıyor, uzaklaştırılıyor.
Ağır ekonomik sorunlarla boğuşan halkımızın önemli bir bölümü, yaşanan bu süreci içine sindiremiyor. Son dönemlerde ülkemizde yaşanan birçok olayın, Cumhuriyetin asırlık geçmişine ve onun kuruluş felsefesine, kurucu değerlerine yakışmadığını düşünüyor.
Önemli dönemeç
İnsan yaşamı gibi, ülkelerin ve toplumların yaşamında da önemli dönemeçler vardır. İşte Cumhuriyetin kuruluş yıldönümü de bizim için, halkımız için, böylesine önemli bir dönemeçtir. Hele 5 yıl sonra yaşayacağımız 100’üncü yıldönümü, apayrı bir öneme sahiptir.
İşte bu bakış ve yaklaşımla, şimdiden 100’üncü yıl üzerine düşünmeye ve hazırlanmaya başlamalıyız.
Özellikle de Cumhuriyetin 100’üncü yılında, nasıl bir Türkiye düşünüyoruz ve nasıl bir Türkiye hayal ediyoruz? Bu soruları sormanın ve ülkenin gündemine taşımanın, tam zamanıdır.
Kuruluşunun 95’inci yıldönümünde, Türkiye Cumhuriyeti’nin içinde bulunduğu olumsuz koşullar nasıl aşılabilir; 100’üncü yılla ilgili hedeflerimiz, beklentilerimiz nasıl hayata geçirilebilir? Elbette dünyada günümüzde yaşanan ve önümüzdeki süreçte yaşanacak gelişmelerle birlikte düşünülerek...
100’üncü yıla doğru
2023 yılında, Türkiye Cumhuriyeti’nin yanı sıra, Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) de kuruluşunun 100’üncü yılını kutlayacağız. Bu önemli buluşma ve dönüm noktası, hem ülkemiz, hem de ‘kurtuluşun ve kuruluşun partisi’ CHP için, tarihsel derecede önem taşıyor.
Yazgısı ve sorumluluğu Türkiye Cumhuriyeti ile bütünleşen CHP, işte bu önemli tarihsel dönemece, şimdiden hazırlanmalıdır. Yalnızca CHP mi? Elbette değil. Ülkemizin, Cumhuriyetten ve demokrasiden yana tüm kurum ve kuruluşları, çevreleri, yurttaşları; bu büyük dönemece kendilerini hazırlamalıdırlar.
Dünyanın ve ülkemizin içinde bulunduğu koşullar, her yönden irdelenerek; ülkenin ve CHP’nin gelecek yüzyılını kucaklayacak, bir düşünsel ve örgütsel hazırlık yapılmalıdır. Biz bu hazırlığa kısaca ‘100’üncü yıl tezleri’ diyoruz.
100’üncü yıl tezleri
Türkiye Cumhuriyeti’nin ve CHP’nin 100’üncü kuruluş yıldönümlerini hedefleyecek böylesi bir hazırlığı, elbette güncel siyasal görevlerle de buluşturmak gerekiyor. Çünkü hayat hiç durmamacasına devam ediyor. Bu durum, ekonomiden siyasete, dış politikadan toplumsal sorunlara, pek çok ivedi görevi de CHP’nin ve toplumsal muhalefetin önüne siyasal sorumluluk ve sıcak görev olarak getiriyor.
Ülkemizin bugün en temel siyasal meselesi, demokrasiden ve çağdaş cumhuriyet değerlerinden uzaklaşılmasıdır. Kısacası, temel sorun demokrasi sorunudur. Ekonomiden dış siyasete, yaşanan hemen her sorunun temelinde bu gerçek yatmaktadır.
İşte bu yüzden, 100’üncü yıl tezlerinin, sıcak gündemle ve güncel görevlerle de buluşturulması gerektiğini düşünüyoruz. CHP’nin örgütsel ve siyasal anlamda yenilenerek, çok kapsamlı ‘100’üncü yıl tezleri’ ve güncel görevleri vurgulayan ‘demokrasi programı’ ile halkın karşısına çıkmasının yararlı olacağına inanıyoruz.
Cumhuriyetin kentleri ve belediyeleri
Cumhuriyetin 95’inci yılını kutlarken ve 100’üncü kuruluş yılına hazırlanırken, önümüzde duran sıcak bir gündem maddesi de 2019 Mart yerel seçimleridir. Bu seçimlerin ülkemiz ve halkımız için önemi göz ardı edilemez, edilmemelidir.
Halkımız 2019 yerel seçimlerinde, kentlerimizi Cumhuriyetin 100’üncü yılına taşıyacak yönetimleri ve kadroları belirleyecek. Bu tarihsel derecede önemli bir seçimdir. Önümüzdeki dönemde, ülkemiz ve kentlerimiz, Cumhuriyetin 100’üncü yılına yakışacak çağdaş ve demokrat bir siyasal anlayışla mı yönetilecek? İşte temel soru ve sorun budur. Bu yaklaşım, başta CHP olmak üzere, toplumsal muhalefet için, 2019 Mart yerel seçiminin ana stratejisi olmalıdır.
Ana muhalefet CHP, diğer muhalefet güçlerini de çevresinde derleyip toparlayarak, kentlerin yerel toplumsal dinamiklerini hareketlendirip ortaklaştırarak, ‘Cumhuriyetin 100’üncü Yılının Kentleri ve Belediyeleri’ programını hazırlamalıdır. Partinin yerel örgütleri, yerel toplumsal dinamiklerle bütünleşerek, kentlilerle birlikte bu hedefe kilitlenmelidir.
Cumhuriyetimizi 100’üncü yılına taşıyacak kentlerin ve belediyelerin 2019-2023 çalışma ve hizmet programları, halkımızla birlikte ortaklaşa ve ortak akılla hazırlanmalıdır.
Türkiye Cumhuriyeti’nin 95’inci kuruluş yıldönümünü kutlarken; ‘Cumhuriyetin 100’üncü yılında, nasıl bir Türkiye’ sorusunu sormayı ve bu soru üstüne düşünmeyi ihmal etmemeliyiz.
Mehmet Şakir ÖRS
Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları
Günün Köşe Yazıları
Video Haberler
- Yankı Bağcıoğlu'ndan Suriye uyarısı:
- CHP'li Günaydın'dan Bakan Tekin'e tepki!
- Yeni Doğan çetesi davasında çarpıcı itiraflar
- Canlı tarih müzesi Hisart 10. yılında!
- Teğmenler Yüksek Disiplin Kurulu'na sevk ediliyor
- Tarihçi Yusuf Halaçoğlu'ndan şok iddialar
- TBMM'de 'Etki Ajanlığı' düzenlemesi tartışılacak: Amaç m
- Pera Palas'ta Atatürk Müze Odası
- İmamoğlu’ndan 10 Kasım paylaşımı!
- Donald Trump'ın yeniden başkan olması dünya ekonomisini
En Çok Okunan Haberler
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- Hamaney 'Suriye' sessizliğini bozdu!
- O ülke Suriye büyükelçiliğini açıyor!
- ABD basınından Esad iddiası