Yazarlar Günün Köşe Yazıları Spor Konuk Yaşam Tüm Yazarlar
‘Yanlış da olsa düşünmek hiç düşünmemekten daha iyidir’
DR. CENGİZ KUDAY
Bazı kadınlar dünyayı aydınlatmak için ışık oldular. Ama bu ışığı söndürmek için birileri ellerinden geleni yaptı. Bazıları dünyayı daha güzel bir yer yapmak için, yurdunu korumak için canlarını ortaya koydu. Bazıları Jan-Dark gibi dinci yobazlarca yakıldılar. Bunlardan bir kısmı insanlara düşünmeyi öğretti. Bilim alanında parladılar. Fakat insanlan onları kendi aralarına almayı reddettiler. Örneğin Madam Curie’yi bilim akademisine almadılar ve hatta Nobel ödülünün bir kadına verilmesinin yanlış olduğunu söylediler. Bir kadın, insan aklının aynı zamanda onun kanatları olduğunu söyledi. (Bir kanadında hümanizma, öbür kanadında bilim ve beceri)
Bunlardan tarihte en eski bilinen İskenderiye’de, 2. yüzyılda yaşayan düşünür, matematikçi, astronomi bilgisine sahip, filozof cesur bir kadındır. Cümleleri bugün dahi güncelliğini koruyor.
Tarih boyunca her türlü saldırıya açık olan bilimden ve akıldan uzak kalan halkları korkutmak özellikle kolay olmuştur. Bu korkuyu yaratanların mimarları, korkulardan beslenen dogmatik inançlardır. Şu sözleri tarihe geçmiştir: “Hurafeleri gerçek gibi öğretmek olabilecek en korkunç şeydir.”
Bu kanatları kırmak için, din adına birçok yobaz kişi seferber olmuştur. Ama bazı kadınlar yılmayıp, canlarını dişlerine takıp karanlığa karşı durmuşlardır. Geç de olsa üniversitelere kabul edilmelerini sağladılar ve seçme seçilme hakkını kazandılar. Sporcu oldular, ülkelerini başarı ile yukarı taşıdılar. (ABD Başkanı bile kadın futbol takımının dünya şampiyonu olmasını alaya aldı) Uzun zaman ileri Batı ülkelerinde dahi kadınların cerrah, doktor, savcı vb. olmaları önlendi. Ama bazı kadınlar karanlığa karşı koydular ve hemcinslerine örnek oldular.
Radyum, polonyum ve radyoaktivitenin mucidi Marie Curie iki farklı alanda Nobel Barış Ödülü’nü alan ilk ve tek insandır.
Hâlâ aydınlatıyor
Masallar masal diye, efsaneler efsane diye anlatılmalıdır. Boş inançları gerçek diye göstermek ve öğretmek korkunç bir şeydir. Bugüne bakıldığında görülen ilk şey hâlâ aramızda yaşayan korkusuz düşünenlerin olmasıdır. Bu aydınlıkları yayan kadın, kilise tarafından kışkırtılan yobaz halk topluluklarınca 1600 yıl önce linç edildi, vücudu parçalara ayrıldı ve bir kilise avlusuna sürüklenerek yakıldı. Ama o ve onun gibilerin yaydığı ışık, insanlığı hâlâ aydınlatıyor.
Kaynak: Hypatia - Yanlış da olsa düşünmek hiç düşünmemekten daha iyidir, Yılmaz Şener
Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları
Günün Köşe Yazıları
Video Haberler
- Asgari ücret artarsa verimlilik artar
- Yankı Bağcıoğlu'ndan Suriye uyarısı:
- CHP'li Günaydın'dan Bakan Tekin'e tepki!
- Yeni Doğan çetesi davasında çarpıcı itiraflar
- Canlı tarih müzesi Hisart 10. yılında!
- Teğmenler Yüksek Disiplin Kurulu'na sevk ediliyor
- Tarihçi Yusuf Halaçoğlu'ndan şok iddialar
- TBMM'de 'Etki Ajanlığı' düzenlemesi tartışılacak: Amaç m
- Pera Palas'ta Atatürk Müze Odası
- İmamoğlu’ndan 10 Kasım paylaşımı!
En Çok Okunan Haberler
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- Esad'a ikinci darbe
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- 6 asker şehit olmuştu