Atina Soluklanıyor!

05 Temmuz 2011 Salı
\n\n\n

Avrupa Birliği (AB), Yunanistanı iflastan kurtarmak için gerekli adımları teker teker atıyor.

\n

Bunda, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlunun Atinada tanıştıktan sonra alçakgönüllü, birikimli, deneyimli, güçlü bir başbakan diye tanımladığı Yunanistan Başbakanı Yeorgios Papandreunun 3 Temmuzdan önce parlamentodan geçirdiği sert kemer sıkma paketinin rolü büyük.

\n

Yunanistandaki temel göstergeler, tutucu Yeni Demokrasi Partisinin 2009 seçimini neden yitirip iktidardaki Pan-Helenik Sosyalist Hareketine (PASOK) enkaz bıraktığını o yılın rakamları şöyle ortaya koyuyor:

\n

AB, Uluslararası Para Fonunu (UPF) da ikna ederek geçen yıl öngörülen 110 milyar Avroluk yardımın 12 milyarının serbest bırakılmasını sağladı. Böylece yaz boyunca zaman kazandırılan Atina eylüle kadar rahat soluk alabilecek.

\n

AB üyeleri ve Yunanistan arasında video konferans görüşmelerinden sonra eylüle doğru atılacak adımlar da belirmeye başladı. Avusturya Maliye Bakanı Thomas Vieser, özel yatırımcıların da katılacağı yeni paketin 85123 milyar Avro arasında olabileceğinden söz etti. Bu amaçla Brükselde 11 Temmuzda bir doruk toplantısının yapılması bekleniyor.

\n

Fransız Hükümeti de ulusal bankaların, Yunan bonolarının yüzde 70inin yeniden yapılandıracağını açıklarken, Alman bankalarının da benzeri hazırlıklar içinde olduğu bildirildi.

\n

Yunanistan ile bağlantıda olan Fransız bankalarının komşu ülkenin iflasında kaybedeceği miktar 65 milyar dolardır. Fransayı 41 milyar dolarla ABD ve 34 milyarla da Almanya izliyor. Türkiyenin kaybının ise yalnızca 79 milyon dolar olacağı açıklandı.

\n

Ayrıca Yunanistan batarsa, dünyada yaratacağı tsunami etkisinin komşu Türkiyede 15 milyar dolarlık para kaçışına yol açabileceği, doların 1.70 TLyi aşacağı da öne sürülmüştü.

\n

\n\n



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları