Açıklamanın Böylesi!..

17 Mayıs 2011 Salı
\n

\n

Kütahya Gümüşköy’deki gümüş madeninin siyanürlü atık barajında meydana gelen çökmeyle ilgili geçen haftaki yazıma, Çevre ve Orman Bakanlığı’ndan açıklama geldi.

\n

Bakanlık, görüşlerimi çirkin ve dayanaksız bulmuş.

\n

Bakanlığın yanıtının bir bölümünü, yazım ve anlam yanlışlıklarını düzeltmeden, noktasına virgülüne dokunmadan veriyorum:

\n

... Çevre ve Orman Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun açıklamalarını tamamen yapılan inceleme, araşatırma ve analiz neticelerine dayanarak yapmıştır.

\n

Oysa çevreci olduklarını iddia eden bazı çevreler, açıklamalarıyla halkımızı boş yere infiale sevk etmektedir. Dolayısıyla kamuoyunu maksatlı olarak yanlış yönlendirmektedir...

\n

Çevreciler mi maksatlı yönlendirmiş ben mi, pek anlamadım ama devam edelim:

\n

Ayrıca yazınızda yer verdiğiniz Çevre ve Orman Bakanlığı, çevreyi korumakla yükümlü değil, tam tersi adeta çevreyi sömürecek kuruluşların işini kolaylaştırmakla görevli ifadeniz gazeteci etiğinden uzak çirkin ve dayanaktan yoksundur...

\n

Bağımsız ve uzman kuruluşların verdiği somut bilgilerden hareket etmişim, yıllardır izlediğim bakanlığın uygulamalarına bakıp eleştirmişim; bunun neresi çirkin, neresi dayanaksız, onu da anlamadım.

\n

Devam edelim:

\n

Bakanlığımızın çevre adına yaptığı çalışmalar ve kat ettiği mesafe ortadadır. Bunun değerlendirmesini her zaman olduğu gibi sağduyulu aziz milletimizin takdirine bırakıyoruz

\n

***

\n

Ben ne diyeyim?

\n

Çöküntünün ardından gerekenlerin yapıldığını söyleyen, Bütün işimizi gücümüzü bıraktık buraya geldikdiyen bakana, Senin işin nediye soracak halimiz yok.

\n

Hele hele miting alanında Kütahyalı yurttaşlara, Endişe edilecek bir durum yok, her şey kontrolümüz altında diyen Başbakan’a sualimiz olur mu?

\n

Atık barajının ru’‘nün raporuna uymadığını, bununla ilgili bakanlığın gereğini yapmadığını anımsatsak neye yarar?

\n

Ya da köylülerin barajda üç yıl önceden sızıntı olduğu savlarını...

\n

Bu arada gazetelerde yer alan haberlere göre Dulkadir köyü muhtarı Selim İlhan, işletmeyle birlikte kanserden ölümlerin arttığını, son 35 yılda yüz kişiye yakın insanın akciğer kanseri, pankreas kanseri ve guatr gibi hastalıklardan yaşamını yitirdiğini belirtmiş.

\n

Acaba gerçek mi, değil mi ?

\n

İktidardan bir açıklama gelir belki...

\n

Bölgede yaşayan yurttaşlar başta, bütün canlılara ilişkin bir beklentimiz daha var.

\n

Niçin Çevre ve Orman Bakanlığı ve diğer ilgili kuruluşlar, çevrenin kirlenip kirlenmediğine ilişkin savları yanıtlamadı?

\n

Neden herhangi bir tahlil sonucu açıklamadı?

\n

Bu durumda kala kala bölgeden su ve toprak örnekleri toplayan Greenpeace’e kaldık.

\n

Öyle ya seçim öncesi yetkili kuruluşların işi çok, gücü çok!..

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Yaşasın Cumhuriyet 1 Ocak 2016
Sesler kısılırken... 25 Aralık 2015

Günün Köşe Yazıları