Muhalefet şimdi ne yapacak?
Sertaç Eş
Son Köşe Yazıları

Muhalefet şimdi ne yapacak?

29.05.2023 04:00
Güncellenme:
Takip Et:

Ülke tarihinde ikinci turunu yaptığımız ilk seçim bitti. 21 yıldır ülkeyi yöneten AKP ve yanındaki sağ destekçileri, olağan dışı bir gelişme olmazsa bir 5 yıl daha ülkeyi yönetecek. İki aday da aldıkları oyları ikinci turda korudular. Kılıçdaroğlu oylarının üzerine bir miktar oy ekleyebildi. Muhalefet en geniş hali ile tek hedefte birleşme başarısını gösterdi. Bu aşamadan sonra muhalefet sistem tartışmasını “değiştirme” noktasından “onarma” noktasına getirir mi göreceğiz.

MİLLİYETÇİLİK

AKP iktidara geldiği ilk dönemlerde Ermenistan’la sınırların açılması, Kıbrıs’ta “ver kurtul” şeklinde yoğun eleştirilere neden olan politika ile ülke gündemine gelmişti. Terör örgütüyle yürütülen “çözüm süreci”, “Habur mahkemeleri” gibi uygulamalar, milliyetçilerin “yüreğini burkuyordu”. Daha sonra FETÖ olan Fethullah Gülen cemaati ile yoğun işbirliği yapılıyordu. AB ile ilişkiler, gündüz vakti havai fişek gösterileri boyutuna ulaşmıştı.

Süreç öyle bir evrildi ki son seçimleri AKP ve ortakları büyük bir milliyetçi söylem ile kazandı. Bu propagandayı ülkeyi kuran parti CHP’ye karşı yürüttüler. Milliyetçi tepkilerin yüksek olduğu kentlerde, bu propagandanın etkilerini somut olarak gözlemledik. Yoğun olarak kullanılan medya gücü de Cumhur İttifakı’nın işini bir ölçüde kolaylaştırdı.

Muhalefetin umut bağladığı ekonomik kriz, yani “tencere sorunu”, “ülkenin varlığının riske atılması” söylemi karşısında etkili olamadı. İlk turdan sonra muhalefetin milliyetçiliğin etkisini fark etmesi ve yüklenmesi de istenen sonucu yaratmadı.

GÖZLER AKŞENER’DE

Yüksek oy almasına karşın Kılıçdaroğlu kazanamadı. Diğer sağ partilere milletvekili listesinden verdiği kontenjanın yüksek olması nedeniyle CHP’de “yaramıza tuz bastık” ifadelerini çok duyduk. CHP kulislerinde ikinci tur öncesinde bütün olasılıklar üzerine kafa yoran epeyce partili görmek olanaklıydı. Buna göre partinin önemli isimlerinin bugünden itibaren çeşitli çağrılar yapacağı, parti içi demokrasinin uygulanmasını isteyecekleri dile getirilmeye başlanmıştı. Alttan alta olası kurultay için delege hesapları, bazı yerel yöneticilerin bu amaçla toplantılar yaptıkları da parti kulislerinde fısıldandı.

Kılıçdaroğlu’nun “devam” anlamına gelen açıklamasının ardından CHP’de yeni bir sürece girileceği kesin. Bu süreçte, iktidarın CHP içine müdahale etme amacı, başta yargı ve diğer yöntemleri kullanarak bu amaca yürümesi tartışmaların bir boyutu olabilir. Örneğin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı İmamoğlu’nun üzerindeki yargı baskısı...

İttifakın ikinci büyük ortağı İYİ Parti’de de yeni bir süreç beklemek mümkün. Seçimden önce ilçe ve il kongrelerini yapmayı tercih eden Akşener, haziranda kongre kararı aldı. Son iki genel seçimde partisinin oyları yüzde 10’un üzerine çıkmadı, hatta son seçimde öncekine göre minik de olsa bir düşüş yaşandı. Bazı parti kurucularının ilk tur sonrasında yaptıkları toplantı, bugünden itibaren sürecek mi? İYİ Parti’de yaşanacak kongre süreci de yeni gelişmelere işaret ediyor.

SP’nin alternatifi YRP, ilk girdiği seçimde yüzde 2.8’lik bir oyla ancak az sayıda milletvekiliyle Meclis’te temsil edilecek. YRP’li bazı isimlerden SP ile grup kurma arayışı ve birleşme olasılığına ilişkin bazı ifadeler duymuştuk. Burada da bir mücadele alanı oluşabilir.

DP, DEVA ve GP’de yaşanan “burukluk” dışında bir gelişme beklemiyoruz.

İKTİDAR NE YAPACAK?

Erdoğan, ilk turdan sonra 30 Mayıs’ta yeni kabineyi açıklayacağını söylemişti. Aynı gün TBMM’nin açılması bekleniyor. Hangi bakan milletvekili olarak devam edecek, hangi bakan görevini sürdürecek bu konular da belli olacak.

MHP lideri Bahçeli’nin yöneteceği TBMM açılışında HÜDA PAR’lı milletvekillerinin yemin metnini yalnızca “okumakla” mı yetinecekleri dikkatle beklenen bir konu. Oluşabilecek yemin krizi, milliyetçi söyleme zarar verebilir.

Cumhur İttifakı kulislerinde konuşulan konular da var. AKP’li hangi isimlerin kabinede kalacağı, kimin milletvekili olacağı konularının dışında MHP’den bazı isimlerin kabinede görev alabileceği iddiaları gündeme geliyordu. MHP lideri Bahçeli, “bakan verme” konusuna şimdiye kadar sıcak yaklaşmamıştı, aynı tavrını sürdürür mü, bu konu belli olacak.

İttifakta yer alan YRP, TBMM’de temsil ediliyor ancak BBP temsil edilemiyor. Buradaki “mağduriyetin” de kabinede ve kamuda bazı görevler verilerek giderilmek isteneceği yönünde beklentiler var.

Seçim bitti, yaşam kaldığı yerden devam...

Yazarın Son Yazıları

Uğursuz mart ayları

Son iki yıldır mart ayı, Türkiye’yi sarsıyor.

Devamını Oku
13.03.2026
Çamaşır makinesi nerede?

Siyasetin liderlere neler yaptırdığı son örnekle küresel düzeyde gündemde.

Devamını Oku
06.03.2026
Cumhur’un yeni formülleri

AKP’ye oy vermekten vazgeçen, kararsız kalan büyük bir seçmen kitlesi var. Bu kararsız kitlenin tavrı olasıdır ki yapılacak ilk seçimde iktidarı belirleyecek.

Devamını Oku
27.02.2026
İktidar uğruna...

Türkiye’de son 30 yılda iktidar sahiplerinin “iktidar tutkuları” uğruna neler yaptığına bir bakın.

Devamını Oku
20.02.2026
İktidarın iki ayağı

CHP lideri Özel, hukuksuzluğu “iktidarın yargı kolları” diye nitelemişti ya...

Devamını Oku
13.02.2026
Yoksulluk eziyor

Ekonomik bunalım kök saldı. Yıllardır Erdoğan’ın enflasyonun düşeceği vaatlerine karşın dikkate alınan tüm tahminler yine kötü.

Devamını Oku
06.02.2026
Türkiye nereye koşuyor?

ABD Başkanı Trump, ikinci döneminde bütün küresel ayarları bozdu. Küresel ekonomi karman çorman...

Devamını Oku
30.01.2026
Küresel sarsıntı

ABD Başkanı Trump’ın ikinci döneminin bir yılı geride kaldı.

Devamını Oku
23.01.2026
Çürüme

Medya, müzik, moda dünyasından göz önünde olan kişilere yönelik operasyonlar, verilen ifadeler, iddialar ekonomik sıkıntı içindeki insanlara adeta bir uyuşturucu gibi haberler aracılığıyla şırınga ediliyor.

Devamını Oku
16.01.2026
Ümmetin derdi mi, emeklinin derdi mi?

AKP iktidarının ilerleyen yıllarında İslamcı/İhvancı anlayış devletin politikası olarak bütün kurumlara büyük oranda yerleştirdi.

Devamını Oku
09.01.2026
Medya iktidarı kurtarır mı?

Yazımızın başlığındaki soruya hemen yanıt verelim.

Devamını Oku
02.01.2026
Karar ve öngörü

Şüphesiz dünyada olağandışı şeyler oluyor, bu genel çerçeve içinde Türkiye kimileri için beklenmedik olaylar yaşıyor.

Devamını Oku
26.12.2025
Uçak yok, maliyeti 14 milyar

Boksta kuraldır, rakibiniz “zayıf bölgenize çalışır”.

Devamını Oku
19.12.2025
Barış mı çatışma mı?

Öyle görünüyor ki ABD, Ortadoğu’da İsrail’in güvenliği konusunda rahat.

Devamını Oku
12.12.2025
İhvancılığın Türkiye yansımaları

Türkiye’nin sorunları yalnız içeride değil.

Devamını Oku
05.12.2025
İktidarda Öcalan gerginliği

Niye bu öfke, kızgınlık?

Devamını Oku
28.11.2025
İmamoğlu’nun teatral gücü

CHP lideri Özel ve İBB’nin seçilmiş başkanı Ekrem İmamoğlu, başından beri duruşmaların televizyonlardan canlı yayınlanmasını istiyor

Devamını Oku
21.11.2025
Mahkeme kararıyla oy verilmesine...

Ergenekon dava süreçleri bazılarımızın belleğinde hâlâ tazeliğini koruyor.

Devamını Oku
14.11.2025
Yaşamın çifte açığı

Bazen insan ters gitmeyen bir şey arar, bir şeyler de iyi olsun ister.

Devamını Oku
07.11.2025
Ne yapacaksınız bu casusu?

Akıl sağlığıyla ilgili çeşitli iddialar bulunan bir kişinin başvurusu ile başladı süreç.

Devamını Oku
31.10.2025
Suskunluk

Rabindranath Tagore, Hint yazar ve şair.

Devamını Oku
24.10.2025
Hukukun gözleri

Türkiye’yi “cumhurbaşkanlığı yönetim sistemiyle” ve 23 yıldır yönetiyor olmanız önemli avantaj.

Devamını Oku
17.10.2025
AKP’nin çıkış yolu

Bir yanda AKP ve MHP’nin omurgasını oluşturduğu Cumhur iktidarının PKK ve DEM Parti ile yürüttüğü süreç var.

Devamını Oku
10.10.2025
Türkler de yapabilir

Çok kişi, Kurtuluş Savaşı’mıza ve Mustafa Kemal Atatürk’e inanmamıştı.

Devamını Oku
03.10.2025
Hukuk meydan savaşı

CHP lideri Özgür Özel ve yönetimine yönelik hukuk üzerinden çok ciddi bir yıpratma süreci yürütüldü.

Devamını Oku
26.09.2025
İktidarın derdi

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nı ilk kaybettiklerinde oluştu bu travma.

Devamını Oku
19.09.2025
Türkiye’nin kayyumu

“Hasmını yaralı bırakma, iyileşir, seni öldürür.”

Devamını Oku
12.09.2025
Umudunu yıktırma

Bugün yapılmak istenenleri, Demokrat Parti’nin CHP’ye yapmak istediklerine benzetenler var.

Devamını Oku
05.09.2025
Çöküntünün işaretleri

Cumhur iktidarı devlete, kurumlarına, yöneticilere, kadrolara tam hâkim.

Devamını Oku
29.08.2025
Cumhur’un zorlanma noktası

İmamoğlu’nun, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ni kazanmasının ardından iptal tartışmaları gündeme gelince MHP lideri Bahçeli, o dönem, “İstanbul seçimlerinin tekrarı beka meselesi haline gelmiştir.

Devamını Oku
22.08.2025
AKP’nin amel defteri

Biz üç türlüsünü saptayabildik.

Devamını Oku
15.08.2025
Trump Rotası’nın anlamı ne?

Devlet olmak nasıl bir şeydir? Yalnızca kendi yurttaşına eziyet etmekle mi sınırlıdır? Gelenekselleşmiş şekilde imtiyazlı sınıf yaratıp toplumun her türlü değerinin yağmalanması ve uzun iktidarınız boyunca enflasyonla mücadele etmek midir? Devlette devamlılık, sadece söylenip geçilen bir kavram mıdır?

Devamını Oku
11.08.2025
Komisyonu kim dağıtacak?

Yazıya, biraz da tepki çekebilecek bir soruyla başladık, aynı şekilde sürdürelim.

Devamını Oku
08.08.2025
Ulusun itibarı

Ne haldeyiz, ne hissediyoruz? Kendisini iyi hisseden var mı?

Devamını Oku
01.08.2025
Ortadoğu bataklığına batıyoruz

Suriye... Günümüzde bulunulmaması gereken noktadır.

Devamını Oku
25.07.2025
Yüzyılı ıskalayan ülke

Iskaladık bu yüzyılı da... Öyle bir geç kaldık ki birazcık hissedenin içi acıyor.

Devamını Oku
18.07.2025
Bu dava ne işe yarar?

CHP’li belediye başkanlarına yönelik operasyonlar Cumhur iktidarının yerel yönetimleri yok etme amacını sergilerken yerel demokrasi söylemlerinin de yalan olduğunu ortaya koyuyor.

Devamını Oku
11.07.2025
CHP’nin taktiği

Uzun süreli iktidar yalnızca muhalifleri için katlanılmaz olmuyor. Kendi bünyesinden muhalifler de çıkarıyor.

Devamını Oku
04.07.2025
‘Gideon’un Casusları’

Trump gelmeden öncü emareler gelmeye başlamıştı...

Devamını Oku
20.06.2025
Siyasi hüsranlar listesi

Seçimsiz bir belediyeyi ele geçirmenin demokraside yeri var mı? Öyle görünüyor ki “demokrasi tramvayından” inildi.

Devamını Oku
13.06.2025