Yazarlar Günün Köşe Yazıları Spor Konuk Yaşam Tüm Yazarlar
Her ‘Torba’dan Vergi Çıkıyor!
“Ağızdan çıkan bir söz artık gizli kalmaz herkes onu duyar” anlamında “Laf torbaya girmez” diye güzel bir atasözümüz var. Oysa görüyoruz ki, son dönemde meşhur torbaların içine, lafın çok ötesinde, özellikle de vergiyle ilgili çok fazla şey girmeye başladı
17 Aralık sürecinden sonra hızlanan torba yasalarla internet kısıtlaması ve HSYK yapısının değiştirilmesi başta olmak üzere, pek çok düzenleme hayata geçti. Ve bunların birçoğunun içine vergi ile ilgili konular atıldı.
“Torba”ların içindeki vergisel düzenlemeleri takip etmek çok zorlaştı. “Torba”ların ilki yani 6518 sayılı yasa üzerinde daha önce durmuştuk. Vergi ile düzenlemeler barındıran diğer “torba”lar ise 6519, 6525 ve 6527 sayılı “torba” yasalar. Gelin bunlarla neler yapıldığını kısaca özetleyelim.
6519 sayılı yasa
KDV Kanunu uyarınca, askeri fabrika, tersane ve atölyelerin kuruluş amaçlarına uygun yaptıkları teslim ve hizmetler, KDV’den istisnaydı. İstisnadan yararlanacak kuruluşlara orduevi ve bağlı şubeleri, askeri gazinolar, kışla gazinoları, vardiya yatakhaneleri ile müştemilatı, özel, yerel ve kış eğitim merkezleri, askeri kantinler yanı sıra askeri müzeler de eklendi. Ayrıca bu kuruluşların kiralama hizmetleri de KDV’den istisna edildi. Düzenleme, 22 Şubat 2014’te yürürlüğe girdi.
Ayrıca vardiya yatakhaneleri, bunların müştemilatı, özel, yerel ve kış eğitim merkezleri ve askeri müzeler için kurumlar vergisi muafiyeti getirildi. Yine bunlar için emlak vergisi istisnası, mal ve hizmet alımlarında düzenlenecek kâğıtlar için ise damga vergisi istisnası uygulanacak.
6525 sayılı yasa
Anılan yasa ile gelir ve kurumlar vergisi beyannamelerinde yapılacak indirimlere yeni bir ilave yapıldı. Gençlik ve Spor Bakanlığı’na ait gençlik merkezleri ile gençlik ve izcilik kamplarının inşası dolayısıyla yapılan harcamalar veya bu tesislerin inşasında bu kuruluşlara yapılan her türlü bağış ve yardımlar ile mevcut tesislerin faaliyetlerini devam ettirebilmeleri için yapılan her türlü bağış ve yardımların tamamı, beyan edilen gelir ve kurum kazancından indirilebilecek.
27 Şubat’ta yürürlüğe giren yasada, olimpik ve paralimpik spor dallarında yetiştirilmek üzere seçilen 4 bin sporcuya verilecek olan asgari ücretin net tutarını geçmeyen harçlık ödemelerinin damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmamasını sağlayacak düzenleme de yapıldı.
6527 sayılı yasa
Gelir Vergisi Kanunu’nun geçici 76. maddesinin, yürürlük süresi 31 Aralık 2018’e uzatıldı. Böylece, Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Kanunu kapsamında düzenlenen ürün senetlerinin elden çıkartılmasından doğan kazançlar için uygulanan gelir ve kurumlar vergisinden istisnası bu tarihe çekildi.
Ayrıca anılan yasa ile Belediye Gelirleri Kanunu’nda değişiklik yapıldı. Bununla ilan ve reklam vergisi, biletle girilmesi zorunlu olmayan yerler için eğlence vergisi, işgal harcı, tatil günlerinde çalışma ruhsatı harcı ve işyeri açma izni harcı tutarlarının, ilgili belediye meclislerinin önerisiyle İçişleri Bakanlığı’nın görüşü ve Maliye Bakanlığı’nın teklifi üzerine Bakanlar Kurulu’nca tespiti de öngörüldü.
Sonuç mu! “Azıksız yola çıkanın gözü el torbasında kalır” demişler. Yani herkes dersine iyi çalışmalı ve anlamalı!
SOSYAL GÜVENLİK
Sigortasız çalıştırılana 1 yıllık hak
Sigortasız çalışanlar için hak arama yollarından biri Sosyal Güvenlik Kurumu’na sigortasız çalıştırıldığı veya gün/kazançlarının eksik bildirildiği yönünde yakınma dilekçesi verilmesidir. Dilekçe hakkında ise Sosyal Güvenlik Denetmenleri işyerlerinde denetim yapar. Denetmenler fiili tespitlerde çalıştıkları belirlendiği halde, işyeri kayıt ve belgelerinde bu çalışmalara yer verilmeyen veya prime esas kazançlarının kuruma bildirilmediği veya eksik bildirildiği tespit edilen sigortalılar için işlem yapar.
Geriye dönük prim
Buna göre sigortalının, geriye yönelik prime esas gün sayılarının veya prime esas kazançlarının, en fazla tespitin yapıldığı tarihten geriye yönelik bir yıllık süreye ilişkin kısmı dikkate alınır.
Sosyal Güvenlik Denetmenleri’nin görevleri sırasında tespit ettikleri SGK alacağını doğuran olay ve buna benzer işlemler, yemin hariç her türlü delile dayandırılır. Düzenlenen tutanaklar ise aksi sabit oluncaya kadar geçerli kabul edilir.
SORU- CEVAP
1965 doğumluyum, SSK başlangıcım 1984 ve bu tarihten sonra doğan iki çocuğum var. 2700 gün prim ödedim, halen dul ve işsizim. Torba yasa söylentisi prim eksiği affı doğru mu, nasıl emekli olurum? Sevil Haktan
İsterseniz 58 yaşında 3 bin 600 gün prim ödeyerek, isterseniz de 5 bin gün prim ödeyerek emekli olabilirsiniz. 2 çocuğunuz için 1440 gün borçlanma hakkınız var. Toplam ödenmiş gün sayınız 4 bin 144 olur. Dul kalan muhtaç kadınlara verilen aylık 250 lira sosyal yardım için kaymakamlığa başvurabilirsiniz
>Sorularınız için malicozum@ismmmo.org.tr adresine mail atabilirsiniz. Tüm sorular e-posta ile tek tek cevaplanacaktır.
Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları
Günün Köşe Yazıları
Video Haberler
- Asgari ücret artarsa verimlilik artar
- Yankı Bağcıoğlu'ndan Suriye uyarısı:
- CHP'li Günaydın'dan Bakan Tekin'e tepki!
- Yeni Doğan çetesi davasında çarpıcı itiraflar
- Canlı tarih müzesi Hisart 10. yılında!
- Teğmenler Yüksek Disiplin Kurulu'na sevk ediliyor
- Tarihçi Yusuf Halaçoğlu'ndan şok iddialar
- TBMM'de 'Etki Ajanlığı' düzenlemesi tartışılacak: Amaç m
- Pera Palas'ta Atatürk Müze Odası
- İmamoğlu’ndan 10 Kasım paylaşımı!
En Çok Okunan Haberler
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Esad'a ikinci darbe
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- Polis müdürlerine gözaltı: 'Cevheri Güven' ayrıntısı
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Sette kavga çıkmıştı: Siyah Kalp dizisinde flaş ayrılık
- 6 asker şehit olmuştu