Siyasetin özeti-2016

02 Ocak 2017 Pazartesi

Eskiler siyasi icmal derlermiş. Benim Osmanlıcam henüz o kadar yeterli değil; o nedenle bu başlığı kullandım.
Siyaset, yalnızca Meclis’te temsil edilen partiler bağlamında alınırsa, denilebilir ki 2016 boyunca Meclis’teki dört parti de köklü bir biçimde değişerek yeniden biçimlendi.
Bugünlük AKP!

AKP: Siyasal İslamın İflası!
AKP 2002’de iktidara piyasa ekonomisine dayalı muhafazakâr, liberal demokrasi değerlerini savunarak geldi. Kurucu genel başkan ve şimdiki Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 14 Ağustos 2001’de Ankara’da yaptığı basın toplantısında altını çizdiği bu değerler: düşünce ve ifade özgürlüğü (üstelik Voltaire’e gönderme yaparak); parti içi demokrasi ile lider sultasının sona erdirilmesi ve Türkiye’nin AB’ye tam üyeliğinin gerçekleştirilmesiydi.
2017’ye girerken bu değerler nerededir?
İktidar gücünü ve kamu ihale sürecini kullanarak büyük sermayeyi ve ekonominin düzenleme ve denetleme kurumlarını kendisine bağlı kılan AKP, böylece hukuk ve kural tanımayan bir piyasa ekonomisi uyguluyor.
AKP iktidara geldiğinde var olan demokratik kazanımları da geriletti; lider sultasını daha da güçlendirdi; düşünce ve ifade özgürlüğünün yerinde artık yeller esiyor; özgür basın hapiste; özerk üniversitenin adı bile anılmıyor; ülke AB üyeliğinden hızla uzaklaştırılıyor. Çok büyük ölçüde atananlardan oluşan şimdiki Meclis, yapılmakta olan anayasa değişikliğiyle gelecekte iyice işlevsiz kılınıyor.
Cumhurbaşkanı’nın, 14 yılın sonunda geçen günkü, eğitim ve kültür - sanatta başarılı olamadık açıklaması, bir iflasın itirafından başka nedir?
Oysa AKP iktidara, iç ve dış destekçilerinin isteği doğrultusunda liberal demokrasi ile siyasal İslamı kaynaştırmak gibi büyük ve tarihsel bir görevle gelmişti. Böylece Türkiye halkı Müslüman olan tüm ülkeler için bir model ya da örnek ülke olacaktı.
İflas eden o büyük beklentidir.

Nedeni kendisi
AKP’nin başarısızlığının nedeni, pek çok yazar ve yorumcunun sandığı kadar kişiye bağlı değildir; büyük ölçüde nesneldir.
Yanlış olan İslam dininin siyasallaşması ve sahip olduğu değerlerin çağımızın hak ve özgürlüklerini içerdiği, içerebileceği görüşüdür. Hiç kimse boşuna düşman aramasın. AKP’nin başarısızlığı tamamen kendi düşünce yapısından kaynaklanıyor.
Yalnızca şu üç alanı alalım: düşünce ve ifade özgürlüğü; kadın-erkek eşitliği ve bilimsel bilginin yol göstericiliği.
Bunlar, yüzlerce yıl çok ağır bedeller ödenerek elde edilen temel insanlık değerleridir.
Dahası, son yılların çok daha açık olarak kanıtladığı gibi bu değerler ekonomik ve toplumsal gelişmenin de önkoşulları; olmazsa olmazlarıdır.
Şurası bir gerçektir ki, bunlardan birinin bile AKP düşüncesi ile bir arada yaşaması, su ve ateş örneği gibi, söz konusu olamıyor. Bu değerler olmayınca demokrasi de, ekonomik gelişme de olmuyor.
Son olarak iflas, özgürlükçü bir karşı çıkışla; güçlü bir muhalefet seçeneği ile sağlanmamış olduğundan, ülke tam anlamıyla bir siyasal kaosa; karanlığa yuvarlanmaktadır. Bu nedenle biz neler gördük, bu da geçer kolaycılığına kaçmak veya AKP siyasal İslamı, gerçek siyasal İslam değildir yanılgısına düşmek ya da AKP’den kurtulmak artık olanaksız teslimiyetçiliğine kapılmak yerine, çağdaş demokrasiyi bütün değerleriyle yeniden siyasetin temeline yerleştirmek yeni yılın ana siyasal görevi olmalıdır.
Başta Cumhuriyet’ten arkadaşlarımız olmak üzere düşünceleri nedeniyle hapsedilenlerin özgür olduğu günlerin yakın olması dileğiyle yeni yılınızı kutlarım.  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Yerelde yeşermeli 25 Mart 2019

Günün Köşe Yazıları