Siyasal İslamın panzehiri laiklik
Zülal Kalkandelen
Son Köşe Yazıları

Siyasal İslamın panzehiri laiklik

28.03.2021 06:00
Güncellenme:
Takip Et:

Bir yazarın en mutlu anlarından biri, yazdığı kitabı eline ilk aldığı andır. Aylarca, yıllarca süren çalışmaların sonucunda, düşünce ve duyguların vücut bulmuş halini dokunarak hissettiği andır. 

Geçen hafta elime aldığım bir kitap, kendi yazdıklarımı ilk kez elime aldığımda yaşadığım hissi uyandırdı. Kitabın tek yazarı ben değilim, ortaklaşa bir eser ama hissettiğim mutluluk ve heyecan aynı!

Çünkü kitabın adı Cumhuriyet ve Laiklik

Yayımlayan, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği.

Kapak görselinde 1971 yılında Londra’daki bir hastanenin laboratuvarında çalışan Dr. Türkân Saylan var.

Alçakça cinayetlerle aramızdan alınan tüm laiklik ve demokrasi şehitlerimize ithaf edilmiş bir kitap!

Ve içinde Aysel Çelikel, Ahmet Yıldız, Birsen Gökçe, Emre Kongar, Gamze Y. Özdemir, Harun Tepe, İbrahim Ö. Kaboğlu, Korkut Boratav, Murat Katoğlu, Nergis Mütevellioğlu, Özer Ozankaya, Taner Timur gibi çok değerli bilim insanı ve araştırmacılarla birlikte benim de “Cumhuriyet Devriminin Laiklik İlkesine Yöneltilen İkinci Cumhuriyetçi Tezlerin Eleştirisi” başlıklı bir makalem var. 

DİNİ İNANÇLAR KAMUSAL ALANDA BELİRLEYİCİ OLAMAZ

1990’larda Prof. Dr. Korkut Boratav, Prof. Dr. Taner Timur ve Prof. Dr. Özer Ozankaya’nın öğrencisiydim. Boratav ve Timur, yüksek lisans tezimin değerlendirildiği jürideydi. Şimdi hocalarımla ve bütün bu saygın isimlerle aynı kitapta yazar olarak yer almak, benim için büyük bir onur. 

Prof. Dr. Nergis Mütevellioğlu, müthiş bir özenle koordinasyon görevini yürütüp derleme işini üstlendi ve ortaya iyi bir kaynak çıktı. Kitabın laik, demokratik Cumhuriyetin saldırı altında olduğu böyle bir dönemde yayımlanması ayrıca önemli. 

ÇYDD Genel Başkanı Prof. Dr. Ayşe Yüksel’in Önsöz’deki yazısından alıntıladığım bu bölüm, kitabın amacını da ortaya koyuyor: 

“Laiklik dine değil, din savunusu görüntüsü altında belirli bir inancın diğerlerine üstünlüğünün topluma dayatılmasına karşıdır. Laiklik ilkesinin özel alanda her yurttaşın dini inançlarını dilediği gibi yaşamasına hiçbir itirazı yoktur. Laiklik ilkesi ile bağdaşmayan ve karşı durduğumuz, dini inançların kamusal alana taşınması, kamusal alanda dini tercihlerin belirleyici olmasıdır. Özlemimiz ve talebimiz, laik Cumhuriyetimizin kazanımlarının korunup geliştirildiği demokrasinin tüm kuralları ve kurumları ile işlerlik kazandığı, insan haklarının dokunulmaz olduğu bir Türkiye’de yaşamaktır.” 

ÖZGÜR DÜŞÜNCE İÇİN LAİKLİK!

Tarikat ve cemaatlerin devletin tüm kurumlarına çöreklendiği, laikliği savunmanın neredeyse suç haline geldiği, açıkça halifelik ve şeriat çağrılarının yapıldığı, yasalara şeriat hukuku uygulamalarının sokulduğu bu dönemde laikliğe her zamankinden daha güçlü bir şekilde vurgu yapmak zorundayız. 

Sağdan oy devşirme çabasına girip laikliği ağzına almayan muhalefetin ve “laikçi” diyerek dincilere selam çakanların aksine, laikliğin bu coğrafya için hayati olduğunu yüksek sesle dile getirmek zorundayız.

Laiklik olmazsa bu ülkenin özellikle kadınlar ve LGBTİ+ bireyler için yaşanmaz olacağını anlatmak zorundayız. 

Laiklik olmazsa Türkiye’de iç barışın yok olacağını hiç durmadan söylemek zorundayız. 

Mezhep savaşlarının darmadağın ettiği Ortadoğu’nun köşebaşında yaşarken, siyasal İslamın panzehirinin laiklik olduğunu haykırmak zorundayız.

Çağdaşlığın, aydınlanmanın yolundan şaşmamak için özgür düşüncenin önündeki engelleri kaldırmak için laikliğe tüm gücümüzle sahip çıkmak zorundayız!

Prof. Dr. Türkân Saylan’ın aziz anısına saygıyla...

Yazarın Son Yazıları

Hayvanları kullanarak AKP’ye geçmek! - İlkesiz siyaset 8

Tarih 22 Temmuz 2024’tü. Hayvanları Koruma Yasası’nda yapılan değişiklikleri içeren 7527 sayılı yasanın TBMM’deki komisyonda sabaha kadar konuşulduğu ve yasaya “uyutma” adıyla “ötanazi” uygulamasının sokulduğu gündü.

Devamını Oku
26.06.2026
İlkesiz siyaset 7 - AKP’ye jet hızında geçiş!

Sabah CHP’den istifa etti, yalnızca birkaç saat sonra AKP’ye katıldı.

Devamını Oku
24.06.2026
Kılıçdaroğlu yayını ve hatalar

Kurultayda kaybettiği CHP genel başkanlığı koltuğuna mahkemenin mutlak butlan kararından sonra tekrar oturan Kemal Kılıçdaroğlu, cuma akşamı Sözcü TV’ye çıktı ve partisinin seçmen kitlesinin en çok izlediği kanallardan birinde yaklaşık iki saat boyunca iddialarını yayma fırsatı buldu.

Devamını Oku
21.06.2026
Medrese, molla, Hizbullah!

Geçen hafta Batman’da Âlimler ve Medreseler Birliği (İttihadul Ulema) bünyesindeki medreselerde Arapça medrese eğitimi alan 62 kız çocuğu için icazet ve mezuniyet programı düzenlenmiş.

Devamını Oku
19.06.2026
Kimin kürsüsü?

Günlerdir siyaset gündemini işgal eden kürsü, sıradan bir kürsü değildir; egemenliğin kayıtsız şartsız ait olduğu milletin meclisinde yer alan bir kürsüdür.

Devamını Oku
17.06.2026
Çin Halk Cumhuriyeti İzlenimleri - 4: Köyleri kalkındırma hamlesi

Son yıllardaki hızlı kentleşme süreciyle birlikte (Çin Ulusal İstatistik Bürosu verilerine göre ülkenin kentleşme oranı yüzde 67.89), Çin’de kentsel nüfus kırsal nüfusu geride bırakmış olsa da bugün 1.4 milyarlık toplam nüfusun yaklaşık yüzde 35-40’ı hâlâ köylerde yaşıyor.

Devamını Oku
14.06.2026