Çağdaş Türk Sporu!

15 Haziran 2011 Çarşamba
\n

Türk sporu yeni bir dönemece girmiş bulunuyor. Yeni değişimlerle çağdaşlıkta hamle mi yapacak, yoksa yerinde mi sayacak önümüzdeki günlerde belli olacağa benziyor. Mutlu ya da aksi, tesadüf olaylar birbirini takip ediyor. Önce, genel seçimler yapıldı ve bu seçimi de halen iktidarda olan AKP kazandı. AKPnin lideri Başbakan yeni dönemde kabineyi kurarken, Gençlik ve Spor Bakanlığının icracı bakanlık olarak kurulacağını açıkladı. Diğer önemli olay da spor denilince futbolumuzun başkanının değişimi gündemin başında yer aldı.

\n

Bakanlık konusunda, sporumuz 1983 yılından bu yana Başbakanlıka bağlı olarak çalışıyor, bir devlet bakanı tarafından yönetiliyordu. Anımsayalım, ilk Gençlik ve Spor Bakanlığı 1969 yılında Süleyman Demirel hükümetinde yer aldı. Bu sutünlarda tüm bakanları saymaya çalışmıştım. Özetle tekrarlarsak ilk Gençlik ve Spor Bakanı İsmet Sezgindir. Son Gençlik ve Spor Bakanı da Vecdi Özgüldür. 13 Kasım 1983 tarihinde rahmetli Turgut Özal yeni kabineyi oluştururken Gençlik ve Spor Bakanlığını kaldırdı ve yönetim yine devlet bakanlarına kaldı. Şimdi, AKP lideri Recep Tayyip Erdoğanın muhtemelen bu ayın sonunda veya temmuz başında kurup ilan edeceği yeni kabinede 20 olarak önerilen icracı bakanlık arasında Gençlik ve Spor Bakanlığı da bulunmaktadır. Kurulacak bu yeni kabinede Spor Bakanı kim olacaktır? Öncelikle isimleri geçenlerin başında, spordan sorumlu Devlet Bakanı Faruk Nafiz Özak ve Galatasaraylı ünlü ulusal futbolcu Hakan Şükür gelmektedir. İlk Gençlik ve Spor Bakanlığı kurulduktan sonra icrada meydana gelen sorunları ve çekişmeleri yakından bildiğim için kim gelirse gelsin, yeni bakanı zor günler beklemekte. Ne var ki yeni bakan şayet çağdaşlığa olanak tanırsa başarılı olabilecektir.

\n

Diğer önemli konu, iğneli koltuk olarak bilinen ve nitelenen TFF başkanlığıdır. Mahmut Özgener, bu iğnelemelere dayanamadı 29 Haziranda yapılacak seçimde aday olmayacağını açıkladı. Daha önceki yazılarımızda işaret etmeye çalışmıştık. Bir rant kapısı olan ve bilenin bilmeyenin karıştığı, icazet vermeye çalıştığı futbol camiası sanki devamlı kaynayan bir kazana benziyordu. Fokurdayan bu kazandan elbette hoş kokular gelmiyordu. Sanki futbolumuza kulüpler ve bazı başkanları egemendi. Son olarak F.Bahçenin şampiyonluk kupasının verilmesi töreninde, Özgenerin yuhalanması kabul edilecek bir olay değildi.

\n

Mahmut Özgenerin yerine talip anında yeni adaylar ortaya çıktı. Öyle ya; koltuk iğneli ama aynı zamanda yağlı, rant yeriydi, isimlendiremeden yeni adaylara bakalım. Ne yapacakları belli değil, ama belli ki iyi birer seyirci, büyüklerle yakınlığı sayesinde bir yere gelmiş, bugüne kadar yaptığı rutin işlerle, kendini konunun uzmanı zannediyor ki başkanlığa talip oluyor. Hele içlerinden birisi yabancı hayranı. Tüm takımlarımızın posası çıkmış para peşinde koşan oyuncularla doldurulmasına olur verecek. Futbol ulusal takımımız yerlerde sürünecek, kimin umurunda? Parası ile her konuyu yapabileceğine inanmış.

\n

Öte yandan Futbol Federasyonu başkanı olursam öncelikle kulüpler yasasını çıkaracağımdiyenler ötelenmeye çalışılıyor. Hadi canım siz de!..

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

İdare ettiler 30 Ekim 2015
Ne Bekleniyordu? 9 Nisan 2014

Günün Köşe Yazıları