Türkiye Gönüllü Teşekküller Vakfı (TGTV), AKP’nin kuruluş sürecinde önemli bir işlev üstlenmiştir.
Recep Tayyip Erdoğan, TGTV’ye üye olan Birlik Vakfı kurucusudur. AKP iktidarı boyunca ses getiren büyük ihaleleri alan Kalyon Grup’u oluşturan Hasan Kalyoncu da Birlik Vakfı kurucusudur.
Yine AKP kadrolarının büyük önem verdiği Ensar Vakfı’ndan gelen Ahmet Şişman’ın 2000’li yılların başında başkanlığını üstlendiği ve 100’e yakın dinci örgütün üye olduğu TGTV’nin kurucuları arasında, AKP’nin ilk kabinelerinde görev alan Sanayi Bakanı Ali Coşkun, İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, Adalet Bakanı Cemil Çiçek ile AKP’den milletvekili seçilen Nevzat Yalçıntaş yer almıştır. AKP’yi iktidara taşıyan 2002 seçimlerinde TGTV’yi oluşturan İlim Yayma Cemiyeti’nden Hayati Yazıcı, İnsanlığa Hizmet Vakfı’ndan Hikmet Özdemir, Dayanışma Vakfı’ndan Süleyman Gündüz, Ankara Kültür ve Eğitim Vakfı’ndan Ali Yüksel Kavuştu, Elazığ İlim ve Hayra Hizmet Vakfı’ndan Zülfü Demirbağ, Mehir Vakfı’ndan Halil Ürün, Hak-İş’ten Hüseyin Tanrıverdi ile Ağah Kafkas, Ensar Vakfı’ndan da Mustafa Açıkalın AKP milletvekili olmuşlardır.
Anlaşılacağı üzere TGTV, Türkiye çapında oluşturulan cemaat ve tarikatlar koalisyonunun bir tür çatısıdır. İçinden çıkardığı kadrolarla AKP’yi yapılandırmış, Recep Tayyip Erdoğan’ı önce Başbakanlık’a, daha sonra Cumhurbaşkanlığı’na taşımış bir örgütlenmedir.
Bu bağlantıların günümüze uzanan yanlarına gelince...
Bugün 2002’ye göre daha da genişlemiş olan aynı TGTV’nin (günümüzde vakfın çatısı altında 57’si kurumsal, 69’u katılımcı, toplam 126 üye örgüt vardır) mütevelli heyet başkanlığını Bilal Erdoğan sürdürmektedir.
Saray düzeni ve AKP’nin geleceğinin, partinin asıl tabanı olan tarikat ve cemaat koalisyonunun devamına bağlı olduğu kabul edilirse AKP’yi kuran çatı örgütünün en üstünde Bilal Erdoğan’ın yer alması dikkat çekicidir.
Dahası Bilal Erdoğan’ın başkanlığındaki TGTV Mütevelli Heyeti’nde yer alan isimlerin temsil ettikleri vakıf ve derneklerin AKP iktidarları döneminde devlet koruması altına alınması ise “parti devleti” yapılanmasının güçlü tutulduğunun en çarpıcı göstergesidir.
Örnek vermek gerekirse; TGTV Mütevelli Heyeti’ndeki ASKON (Anadolu Aslanları Derneği) 2016’da, Deniz Feneri Derneği 2004’te, Hukukçular Derneği 2023’te, İmam Hatipliler Derneği (ÖNDER) 2011’de, Nur cemaatine ait Hayrat Vakfı’nın öncülüğünde kurulan Hayrat İnsani Yardım Derneği 2016’da Bakanlar Kurulu’nca kamu yararına çalışan dernek statüsü kazanmıştır.
Ayrıca, Bakanlar Kurulu, AKP iktidarları boyunca TGTV Mütevelli Heyeti’nde temsil edilen Birlik Vakfı’na 2014’te, Hayrat Vakfı’na 2006’da, İnsani Yardım Vakfı’na (İHH) 2011’de, Hayat Vakfı’na 2006’da, kökeni Akıncılar Derneği’ne dayanan İnsan Vakfı’na 2006 sonrası, Suffa Vakfı’na da 2010’da kamu yararına çalışan vakıf statüsü ile vergi muafiyeti tanınmıştır.
Tüm bu verilere dayanarak söylenebilir ki AKP’nin kendi tabanını örgütlü, birleşik ve bütünleşik tutma görevi büyük ölçüde Bilal Erdoğan’a verilmiş gibi gözükmektedir.
Öte yanda, partinin içinde kaynayan kazanın ateşi harlıdır. Yurdun ateşi deseniz, çok yüksektir.
Düşünün, bu koşullarda Saray ve de Bilal Erdoğan reçetesi ülkeye çare olacak...