Arzu Süzmen

Boğazımıza kadar kazağa battık

24 Nisan 2015 Cuma

Havalar hiç normal seyretmiyor bu günlerde.

Bir güneş açıveriyor ya da en iyi ihtimalle açacak gibi oluyor, sonra bir bakıyoruz ki kar yağar olmuş. Memlekette olup bitene baktığımızda adeta sürrealizmin sınırlarını zorlamakta olduğumuzu fark edip, ‘Neyimiz normal ki, havamız normal olsun’ diye düşünürken, önümüzdeki sonbahar moda akımlarına göz atıyorum.

Hepimiz büyük bir iştahla erik mevsiminin hakkını vererek gelmesini beklerken, moda tasarımcılarının sonbahar-kış sezonu için belirledikleri en belirgin stillerden biri; boğazlı kazaklarla elbiseleri kombinleyerek kat kat bir görüntü yaratmak. Anlayacağınız önümüzdeki sonbahar, ‘boğazımıza kadar kazağa batacağız.’

 

Raf Simons ve Kat Kat Moda

Bu görüntünün moda alanında hakim olacağı, Christian Dior firmasının Kreatif Direktörü Raf Simons’ın, Tokyo’da sergilenen Pre-Fall 2015 koleksiyonunda pullu süveterleri sade elbiselerle kombinleyerek podyuma taşımasından belli idi.

Marni, Sonia Rykiel, Fendi, Versace, Gucci gibi markalar da 2015 Sonbahar koleksiyonlarında boğazlı kazaklara sıklıkla yer verdi.

Boğazlı kazak demek, cinsiyetin altını çizen kıyafetleri reddetmek demekti. Kişinin ‘aman etraf ne der’ diye düşünmeden, yalnız kendini ifade edebilmek için giyinmesi, kimseye eyvallahı olmayan bir görüntüyü benimsemekti. Sade, temiz, sofistike bir duruşun altında gizlenen asi ruhu görenin görmesi, bilenin bilmesiydi.

 

Var olsun boğazlı kazak ve özgürlük!

1960’lı yıllarda varoluşçuluk akımını benimseyen, Jean-Paul Sartre ve Albert Camus okuyarak tartışan entelektüel gençliğin üniformasıydı siyah boğazlı kazak, düz paça pantolon ve düz ayakkabılar.

Amerikalı senaryo yazarı ve yönetmen David Mamet’in ‘mükemmel bir giysi’ olarak tanımladığı boğazlı kazağı Audrey Hepburn, Sophia Loren, Kim Novak, Romy Schneider, Brigitte Bardot, Lana Turner, Diane Keaton gibi ikonik Hollywood yıldızlarının da severek giymesi gösteriyordu ki, ünlü yönetmen doğru bir noktaya temas etmiştir.

2015 Sonbaharı, 1990’ların minimalist, uzun ve ince siluetini yeniden gündeme getirecek gibi görünüyor. Umalım ki boğazımıza kadar batışımız yalnızca kazaktan olur. Yoksa Dario Fo’nun ‘Bir Anarşistin Kaza Sonucu Ölümü’ oyununda dediği gibi “Başımız dimdik yürüyoruz çünkü boğazımıza kadar boka battık” ise, vay halimize!

 

Nasıl Giymeli?

Raf Simons’un Dior koleksiyonu için tasarladığı koleksiyonda olduğu gibi, boğazlı kazağı maskülen ceket takımlarla birlikte kullanabilirsiniz.

Hermès markasında kullanıldığı gibi deri tulumlarla kombine edebilirsiniz.

Donatella Versace yapmış ise vardır bir bildiği; parlak renkli kazaklarla giyin koyu renk ceketleri.

Kahve tonlarında boğazlı kazakları blazer ceket ve örgü berelerle kombinleyen Gucci’yi örnek alabilirsiniz.

Grafik desenli mini elbiselerle kombinlediğinizde retro bir görünüm elde etmeniz, parlak elbiselerle giydiğinizde parti kızı stilini yakalamanız mümkün.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları