Ceylan Adanalı Kabadayıoğlu

Asıl biz sizden korkuyoruz

21 Mart 2018 Çarşamba

Bugün Birleşmiş Milletler tarafından ilan edilen “21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü”

Ne mutlu ki bizim ülkemiz de dahil olmak üzre çoğu dünya ülkelerinde; özellikle son birkaç yıldan bu yana down sendromuna dikkat çeken farkındalık çalışmaları gitgide artıyor.

Bana göre geçtiğimiz yıl yurt dışına dair akılda kalan en özel farkındalık projesi; Fransa’nın en büyük kanallarından biri olan France 2 kanalında down sendromlu bir genç kızın hava durumu sunmasıydı.

Türkiye’de ise geçen yıla dair bende iz bırakan proje İZEV İstanbul Zihinsel Engelliler Eğitim ve Dayanışma Vakfı’nın down farkındalığı adına dünyada bir ilki gerçekleştirdiği ve uzun süre AVMlerde sergilenen projesiydi. İZEV 12 ressamın 12 klasik eserindeki yüzünü 12 down sendromlu gencin yüzüyle değiştirerek yeniden yorumlattı ve her resme o yüzün sahibi olan down çocuğu ev sahipliği yaptı. Harikuladeydi.

TRT’DE DOWN SENDROMUNA DİKKAT ÇEKEN ÇİZGİ FİLM  

Bu yıla ise TRT, çocuk kanalında yayınlamaya başladığı çok özel bir çizgi filmle down sendromuna dikkat çekti ve toplumsal farkındalık yaratma adına önemli bir adım attı. Downluların ötekileştirilmeden hayatın her alanında var olabileceklerinin en güzel örneğinin verildiği çizgi filmin adı; KARDEŞİM OZİ.

Ozan down sendromlu, neşeli, bıcır bıcır, kıpır kıpır, meralı afacan soran sorgulayan bir çocuk. Her bölümde Ozi’nin birbirinden değişik maceraları konu ediliyor. Bir devlet kanalında down sendromluların bizlerle eşit yaşayabileceğini dair böylesi bir farkındalık oluşturulması bizlere tam da harika bir mutluluk ve heyecan vermişken, hemen ertesinde inanılmaz bir olay oluyor.

30 YAŞINDA KADINIM BEN BU ÇİZGİ FİLMDEN KORKUYORUM

Bir anneden down sendromuna dikkat çeken bu çizgi filme dair sosyal medya aracılığıyla şikayet geliyor!

İnanılır gibi değil ama bu anne; filmin başkahramanı Ozi’nin kızının gelişimini olumsuz etkilediğini iddia ediyor ve yayının durdurulmasını istiyor! Diyor ki;  “30 yaşında kadınım, ben korkuyorum. Hiç mi çocuğunuz yok, hangisi Ozan’a benziyor?”

Bu şikayet bizlere ulaştığında ve tepkiler çığ gibi büyüdüğünde anladık ki;

ASIL BİZ SİZDEN KORKUYORUZ..!

Bizler down çocuklarını aramıza, hayatımıza, dostluğumuza almaya çırpınırken siz Onları ötekileştirebilecek kadar acımasız olabildiğiniz için ASIL BİZ SİZDEN KORKUYORUZ.

Onların gerçekliklerini topluma anlatabilmek adına yapılan çalışmalara kalp gözü bunca kapalı bakabildiğiniz için KORKUYORUZ SİZDEN.

Eğitimsiz ve sevgisiz geçecek olan her günün down çocuklarını dipsiz bir karanlığa sürükleyeceğini bildiğimiz için SİZDEN KORKUYORUZ.

Dünyada her yıl 6bin bebeğin down sendromlu doğduğunu, Türkiye’de 70bin, dünyada ise 6milyon civarında down sendromlu insan olduğunu bile bilmediğiniz için KORKUYORUZ SİZDEN.

Ülkemiz topluma bu özel çocuklar hakkında farkındalık kazandırmaya çalışırken ve muhtemelen sizin de çocuğunuz beden diliyle Onlarla kaynaşabilecekken siz ve sizin gibiler çocuklarının temiz yüreklerine korku tohumları attığı için ASIL BİZ SİZDEN KORKUYORUZ.

Onların sosyallikten ve sevgiden uzak kalarak karanlığa sürüklenmesini bir nevi talep ettiğiniz için KORKUYORUZ SİZDEN.

Her türlü ayrımcılığa maruz kalınan bu toplumda bir ayrımcılık da siz yaptığınız için ÇOK KORKUYORUZ SİZDEN.

Bilmiyorsanız da öğrenmekten korktuğunuz, sizden farklı olan ne varsa nefret ve korku duvarları ördüğünüz için SIZDEN KORKUYORUZ.

*    *    *

Onlar saldırgan değiller...

Onlar deli değiller...

Onlar sizden eksik değiller, bilakis 1 fazlalar.

Onlar uyumlular, Onlar neşeliler, Onlar merhametliler, Onlar sevgi dolular.

Esasen Onlar tıpkı sizin bizim gibiler.    +1 KROMOZOMLA!



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

23 Nisansız çocuklar 23 Nisan 2024

Günün Köşe Yazıları