Cüneyt Arcayürek

Yukarı Aşağı Hesapları...

17 Ocak 2012 Salı
\n

Denktaşın ve Lefterin ölümü, birkaç günlüğüne de olsa, siyasetteki hırçın tartışmaların üstünü örttü.

\n\n\n

Ne var ki, siyasal tartışmaların, -yoksa parti liderleri arasındaki ağız dalaşı mı desek- bu hafta da devam edeceğini tahmin edebilmek için geçen hafta sonuçlanmadan bu haftaya devreden kimi konulara göz atmak yeterli.

\n

Örneğin, Silivri savcısının hakkında hazırladığı fezlekeden bir haftadır görev veya sonuçlar çıkaran CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlunun...

\n

...laik Cumhuriyetin artık sona erdiğini ilan eden yargısını kanıtlayacak ilk örneği 19 Mayısı okullara hapsederek veren Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer ve partisinin...

\n

...sergilediği işaretlere bakarak AKPnin eğitim ve Cumhuriyet karşıtı politikalarını hedef alan açıklamalar yapmasını bekleyenlere de rastlanıyor.

\n

***

\n

19 Mayıs yasaklamasını, yıllardır geleneğe dönüşen diğerlerinin izleyeceği pek çok çevreye egemen.

\n

23 Nisan, 30 Ağustos günlerindeki kutlamaları yeni baştan dizayn etmek için -Çankayadaki AKPlinin desteğiyle- Köşkte kimi toplantılar yapıldığı haberleri kulaklara fısıldanıyor.

\n

Cumhuriyet tarihinin temel olaylarını belleklerden silmeye yönelik hamleleri gerçekleştirecek zamanı var Köşkteki AKPlinin de, partisinin de!

\n

Köşkün görev süresi beş mi, yedi yıl mı tartışmalarına noktayı koyacak yasanın bu hafta içinde Meclis Genel Kurulunda görüşülmesi ve AKP çoğunluğunun evet oylarıyla yasalaşması bekleniyor.

\n

Tabii, bu konuda yeni bir sürecin başlaması da olası.

\n

CHP ve MHP, Köşkteki AKPlinin görev süresinin son anayasa değişikliğine göre 5 yıl olduğunda direniyor ve CHP, şayet yasa 7 yılı öngörerek kabul edilirse Anayasa Mahkemesine gitmekten söz ediyor.

\n

Köşkteki AKPli, görev süresiyle ilgili gelişmeleri dikkatle ve tabii merakla izliyor. Yedi yıl, 2014e kadar Köşkte kalmayı istiyor ve hatta ikinci bir kez halkın oylarıyla Çankayada olmayı yeğlediğine de kuşku yok!

\n

Amma velakin, Meclisteki, partilerdeki hesaplar Köşke uymuyor. 7 yıla şapka çıkardın mı, aynı anayasanın 101. maddesinin 3. fıkrası gereği; iki kez cumhurbaşkanı seçilemeyeceğihükmüne boyun eğmek, şu gül gibi yaşamaya alıştığı Köşke 2014te veda etmek zorunda.

\n

***

\n

Fakat henüz açığa çıkmayan asıl ilgi çekici gelişmeler kuşku yok AKP bünyesinde olageldi.

\n

Uzun süre suskun kaldı AKP Genel Merkezi, nihayet süreyi açıkladı.

\n

İç bünyede uzun tartışmalardan sonra Köşkteki AKPlinin görev süresini 7 yıl olarak saptayıp ilan etmesinin altında acaba hinoğluhinlik yatmıyor mu?

\n

Köşkteki arkadaşının görev süresinin 7 yıl olması doğrudan RTEnin geleceğiyle örtüşüyor.

\n

2007 genel seçimlerinden önceki demeçlerinde Çankayaya çıkmaya pek hevesli görünen RTE, parti içi baskı ve kargaşa korkusu, Kayseriden başlattığı, Halk beni Cumhurbaşkanı görmek istiyor diyen dayatıcı demeçleri sonucu arkadaşını Cumhurbaşkanı adayı ilan etmek zorunda kaldı.

\n

ArkadaşınınÇankayayı beş yıl sonra bırakması RTEnin işine gelmiyor, siyasal hesaplara uymuyor.

\n

***

\n

Şu hesabın içinde olması kişiliğine uygun değil mi:

\n

RTE, 2014e kadar parti içi dengeleri düzenlemeyi bir genel seçim veya yerel seçimlerde partiyi yine zafere ulaştırabilmeyi ve Çankayaya -tabii başarabilirse- yeni anayasada cumhurbaşkanına -Özalın hasretini çektiği ama başaramadığı- siyasal vesayet sağlayacak yeni olanaklarla çıkmayı düşleyebilir.

\n

Muhalefetin 5 yıl dayatması -Anayasa Mahkemesinde- başarıya ulaşırsa, aylardır kafasında tartıştığı geleceğe dönük projeleri içeren olası hesapların altüst olacağını, yukarı çıkarsa 2012de AKPde onarılması zor kargaşanın yaşanacağını, tahmin etmekten de öteye, adı gibi biliyor.

\n

Gelinen bu noktada Köşk tartışmaları hukuksal açıdan mı, yoksa siyasal kimi gereklerin zoruyla mı sorusunu izlenen gelişmelere bakarak yanıtlamak olanaklı.

\n

İktidarın hesapları böyle ise muhalefetinki şöyle:

\n

RTE yukarı, AKP aşağı!

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Viraj ustası 10 Mayıs 2015
Ya sen nesin? 9 Mayıs 2015
Anlamaz 8 Mayıs 2015

Günün Köşe Yazıları