Medyada Dershaneler Savaşı

16 Kasım 2013 Cumartesi

Başbakan’ın talimatı üzerine dershanelerin kapatılmasına ilişkin Milli Eğitim Bakanlığı’nca hazırlanan yasa taslağını ele geçiren Fethullah Gülen cemaatinin sözcüsü Zaman gazetesi 14.11.2013 tarihli sayısında bu taslağı yayımlayınca kapalı kapılar ardında uzunca bir süredir süren savaş bir anda gün yüzüne çıkıverdi. Dünkü sayılarında, “Böyle bir yasa darbe döneminde bile uygulanmadı” manşetini atan Zaman’a yine cemaatin yanında yer alan Bugün gazetesi, Fethullah Gülen’in “Mümin sarsılabilir ama devrilmez, meseleye öyle bakmak lazım. Musibetler karşısında dişini sıkıp sabretmeli” açıklamasını sayfalarına alarak Zaman’a destek veriyordu.
Başbakan, bu ayın ilk hafta sonunda Kızılcahamam’da gerçekleşen AKP kampında dershanelerin kapatılacağını kesin bir dille açıklamıştı.
Başbakan’ın her sözünü düstur olarak benimseyen iktidar yandaşı basının Zaman’ın yayınına sessiz kalacağı düşünülemezdi.
Yandaş basın dünkü sayılarında Zaman’ı, dolayısıyla cemaati bombardımana tutuyorlardı.

***

Star gazetesi, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın 24 TV’de yaptığı dershane açıklamasına sayfalarında geniş yer vermişti: “Bu konu 15-20 yıldır tartışılan, velilerimizin, eğitimcilerimizin, ‘çocuklarımız sosyal faaliyetlere vakit bulamıyorlar, dershanelerle okul arasında koşturup duruyorlar, test ve tost gençliği yetişiyor’ gibi pek çok eleştirilerine konu olan bir alandır. Hem okulda, eğitim göreceksiniz, hem de benzer bir eğitimi parayla satın alacaksınız. Okuldaki masrafa da yazık, dershanedeki masrafa da yazık. Dolayısıyla eğer siz, okullarda verilen eğitimden daha iyisini verme iddiasında olan kurumlarsanız o zaman buyurun, özel okullar haline gelin.”
Yeni Şafak da aynı açıklamadan, “Bütün çocuklarımız eşit koşullarda yarışıyor olacak” sözlerini öne çıkarmıştı. Akşam gazetesi, Zaman’ın haberine ilişkin olarak “mevzuat çalışmalarıyla ilgili kamuoyunu yanlış yönlendirecek, yalan unsurların monte edildiğinin görüldüğü”nü açıklayan Milli Eğitim Bakanlığı’nın ağzından cemaat sözcülerini suçluyordu.
Sabah gazetesi ise “Ters”hane manşeti altında “Flaş: Zaman gazetesinin dershanelerle ilgili yanlış bilgilerle dolu ‘kara propaganda’ haberini MEB yerden yere vurdu. Alenen yalan ve kışkırtıcı kampanya” sözleriyle Zaman’da en sert biçimde saldırıyordu.

***

Bu savaş beklenmedik değildi. Türkiye’deki dershane pazarının parasal büyüklüğü tam bilinmiyor fakat 2.5-6.0 milyar TL arasında olduğu tahmin ediliyor. Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2012-2013 istatistiklerine göre Türkiye’de 3 bin 858 dershane ve eğitim gören 1 milyon 280 bin 297 öğrenci bulunuyor. TOBB’nin Türkiye Eğitim Sektörü raporuna göre de, 2012 yılı itibarı ile sektörde çalışan öğretmen sayısı 50 binin üzerindeyken personel sayısı da 20 bini aşmış bulunuyor. Bu sayılar dershane pazarının büyüklüğü ve öneminin yanı sıra bu özel kurumların büyük bir bölümünü elinde bulunduran Fethullah Gülen cemaatinin bu alandaki gücünü de ortaya koyuyor.
Cemaat üyelerine ait dershanelerden, ilk ve ortaeğitim kurumlarından, yüksekokullardan Gülenci kadrolar devşirildiğini bilen Başbakan’ın bunu önleyecek önlemlere başvurması bekleniyordu. Dolayısıyla cemaate yakın Zaman, Bugün gibi gazetelerin, Samanyolu, Bugün TV gibi kanalların bu önlemlere karşı çıkmaları doğaldı. Bu karşı çıkış ise AKP yandaşı medya açısından bir savaş nedeniydi.
Savaş nedenidir çünkü “tekelci”, “otokratik” bir kişiliğe sahip olan Başbakan, hayatın her alanında olduğu gibi Sünni-İslam inanç alanında da “tek adam”, “tek belirleyici”, “tek sözcü” olmak savındadır.

***

Ne Başbakan’ın, ne de bakanlarının konuya ilişkin tasarım ve taslaklarında eğitimde niteliği yükselterek dershaneleri bu yoldan işlevsiz kılmak gibi bir amaç vardır. 1950’lerden bu yana ülkemizde okul eğitimi giderek yozlaşmıştı. AKP, iktidarı süresince yaz-boz uygulamalarıyla bu yozluğun üzerine tüy dikmiştir.
Dershaneler savaşı da özünde bu tüyü toplumun gözünden kaçırmak çabasından başka bir şey değildir.  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Veda 28 Eylül 2018

Günün Köşe Yazıları