Trump’ın füzeleri AKP’nin hayalleri

10 Nisan 2017 Pazartesi

ABD, Suriye’de bir hava üssünü füzelerle vurdu. AKP liderliği ve akıl hocaları, aniden rejim değişikliği hayallerine geri döndüler, Rusya’ya, İran’a “ayar vermeye” başladılar. Aklını biraz verimli kullanabilen biri, füzelerin Suriye iç savaşına yön vermekle değil, Trump’ın adeta bir taşla birçok kuşu birden vurma niyetiyle ilgili olduğunu kolaylıkla görebilir.

‘Birçok kuş’
Trump ciddi bir yönetim krizi yaşıyor; bu kriz, hem ülkede hem de uluslararası alanda bir güven krizine yol açıyordu. Krizin bir ayağında Trump’ın Rusya’nın etkisi altında olduğuna, ABD başkanlık seçimlerinde yardım aldığına ilişkin, hâlâ soruşturulmakta olan iddialar var. İkinci ayağında da Trump’ın uygulamayı arzuladığı programla, yönetime getirdiği kadrolarla kendi partisi arasındaki uyumsuzluklar...
Trump’ın, Müslümanları hedef alan vize yasağını yargı, Obama döneminin sağlık reformunu geri çekme girişimini de Kongre engelledi. İstihbarat kurumları Trump’ın seçim kampanyası kadrolarıyla Rusya arasındaki işbirliği iddialarını soruşturuyorlar. Trump’ın Ulusal Güvenlik Danışmanlığı’na getirdiği General Flynn istifa etmek zorunda kaldı. Trump, siyasi, ideolojik, akıl hocası, ırkçı, milliyetçi görüşleriyle bilinen Bannon’u en kritik ve gizli kararların alındığı Ulusal Güvenlik Konseyi’ne sokmuştu; geçen hafta Bannon UGK’den çıkarıldı. Aynı günlerde, Trump’ın güçlü destekçilerinden David Nunes, Rusya soruşturmasını yürüten Kongre İstihbarat Komisyonu’nun başkanlığından “geçici bir süre için ayrılacağını” açıkladı. Cuma günü New York Times, Rusya soruşturmasının, Trump’ın damadı, danışmanı Kushner’e kadar uzandığını aktarıyordu. Kushner, güvenlik belgesi (security clearance) almak için doldurduğu forma Rusya ile ilişkilerini yazmayı unutmuş.

Ve ilginç rastlantılar
Füze saldırısı, ABD’nin I. Dünya Savaşı’na girdiği, (ABD hegemonyasına giden yolun açıldığı) günün 100. yıldönümüne “rastladı”. ABD bu saldırıyla adeta, “hegemonyacı güç hâlâ benim, bölgede canım ne isterse, kimseye danışmadan yaparım” diyor, “Trump Rusya’nın etkisinde” savını çürütüyordu. Füzelerin atıldığı gün, Trump’ın, “Kuzey Kore sorununu siz çözmezseniz biz çözeriz” sözleriyle uyardığı, ticarette haksız rekabetle suçladığı Çin’in devlet Başkanı Xi, ABD ziyaretine başlıyordu. Bu saldırıyla, Trump, Xi’ye, ne kadar kararlı bir lider olduğunu gösteriyor, Kuzey Kore sorununun çözümüne ilişkin bir işaret veriyordu.
Bu füze saldırısının, Clinton’un Lewinsky krizini anımsatan bir yanı da var. Ağustos 1998’de Cumhuriyetçi Parti, Clinton’u Beyaz Saray stajyerlerinden Monica Lewinsky ile cinsel ilişi kurdu iddiasıyla azlettirecek bir kararı Kongreden çıkartmaya çalışıyordu. O sırada El Kaide, Kenya ve Sudan’da ABD’ye yönelik bombalı saldırılar düzenledi. Clinton Kongre’de ifade verdikten üç gün sonra 20 Ağustos’ta, Sudan’da, El Kaide’ye kimyasal silah ürettiği iddiasıyla bir ilaç fabrikası, Afganistan’da Bin Ladin’in saklandığı varsayılan dağlık bir bölge füzelerle vuruldu. Füze saldırıları, halkın Clinton’a verdiği desteği artırdı, Clinton’u azlettirmeye giden yolu kapattı.
Trump, henüz bir azlettirme girişimiyle karşı karşıya değil, ancak o noktaya ulaşabilecek bir siyasi krizin içinde bunalıyor. Şimdi, bugüne kadar hep Trump’ı eleştiren, Fareed Zakaria’nın CNN’de “Trump dün gece Devlet Başkanı oldu” sözlerine, Wall Street Journal’ın “Bu saldırı hayatları kurtarma, küresel düzeni koruma, ABD ve bağlaşıklarının stratejik konumunu iyileştirme yönünde bir ilk adımdır” yorumuna bakarak Suriye’ye yapılan füze saldırısının zamanlamasını anlayabilir, Trump’ın yönetim krizinin birçok bileşenini etkisizleştirebileceğini, partisinin desteğini, popülaritesini artırabileceğini düşünebiliriz.  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

AKP’de travma... 11 Nisan 2024

Günün Köşe Yazıları