Bizim Devrimimiz

10 Kasım 2012 Cumartesi

Bizim devrimimiz, ilktir ve örnektir.

\n

Bezirgân sömürgeciliğe karşı yürütülen bağımsızlıkçı kurtuluşu; beyliği, ağalığı, sultanlığı yıkan çağdaş, toplumcu bir halk yönetimini simgeler.

\n

Ezilen uluslara yol, yöntem gösterdiği için de yeryüzü ağalarının, beylerinin hiç hoşuna gitmez.

\n

O yüzden; Henzesinden tutun, Fullerine tüm casuslar; yobaz kukumavlardan tutun emperyalizme kul köle olmuş vaizlere değin tüm işbirlikçiler Türk devrimini sürekli kötülediler, yerden yere vurdular.

\n

O yüzden, kimliği 1923 devrimi ile özdeşleşmiş Atatürkün adını ve anısını aşağılamak, yıpratmak, yok etmek için seksen takla attılar.

\n

O yüzden, Türk devriminin yarattığı önderleri kalleş pusularda tek tek öldürüldüler.

\n

Türk devriminden öylesine korkuyorlar ki, şimdi onu belleklerden silmek için üniversitelerde ders olmaktan bile çıkarıyorlar.

\n

Güçleri yetmeyecek, beceremeyecekler.

\n

İçimizdeki bağımsızlık ateşi kor olmuş, yanıyor. Söndüremezler...

\n

Karar

\n

Üstünde güneş doğmayan imparatorluğun üst düzey bir yöneticisinden, bizim taşeronlara dolaylı iletilen bir mesajın i- çeriğini öğrendik. Aşağı yukarı şöyleymiş:

\n

Libyada biz yapacağımızı yaptık. Suriyedeki sorunun giderilmesi işini de Türkiyeye havale etme kararı verdik.

\n

Vurgu çok önemli:

\n

Kararı verdik.

\n

Yeni Dinamik

\n

29 il özel idaresi, 1591 belde belediyesi ve yaklaşık 17 bin köyün hukuksal varlığını sona erdiren; belediyeleri, Recep Tayyip Erdoğanın beylikleri haline getirmeyi hedefleyen tasarı ters teper mi?

\n

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın, tasarının öngördüğü yeni uygulamalardan AKPnin siyasal bir fayda umduğu, ancak evdeki hesabın çarşıya uymayacağı kanısında:

\n

Tasarı; Eskişehirde, Antalyada avantaj sağlıyorlar gibi gözüküyor ama bu süreç AKPnin zararına işleyecektir. Örneğin 2009 seçimlerinde aynı mantıkla Kadıköyden Ataşehiri böldüler, Bornovadan Bayraklıyı, Konaktan Karabağları böldülerdi. Bunların tümünü yine biz kazandık. Şimdi de örneğin Antakya Belediyesinin Akdeniz, Armutlu, Elektrik ve Sümerler mahallelerini, 20 kilometre ötedeki Defneye bağlıyorlar. Bir anlamda etnik bölücülük de yapıyorlar.

\n

Bundan bir sonuç elde edemeyecekleri kesin. Geçen hafta İzmirdeydik. Belediyelerdeki 10 açılış, 10 ayrı mitinge dönüştü. Türkiyede bir yeni toplumsal dinamiğe girildi.

\n

Turgut Özal da, bu tür oyunlar sayesinde kendinden çok emindi. Sonra ne oldu? Üstünden buldozer geçmiş gibi oldu!

\n

Halk, dersini verdi.

\n

Stratejik Villa

\n

\n

Çankayada Dışişleri Bakanı için ayrılmış bir Dışişleri Konutu vardır. Ancak konutu epeydir Dışişleri Bakanı kullanamaz. Çünkü Abdullah Gül ve eşi, her nedense Çankaya Köşkünde değil de, orada otururlar.

\n

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu için de, devlet, özel bir kişiden -Kayserili işadamı Ahmet Hattattan- Gaziosmanpaşa Kırlangıç Sokakta 15 Temmuz 2009da bir villa kiralamıştır. Villa için ödenen kira, ayda 39 bin liradır. Kod farkı ile birlikte 7 kattan oluşan havuzlu villada, yabancı konuklar da ağırlanmaktadır. Ayrıca, korumalar için de villanın yakınında ayrı bir yer kiralanmıştır.

\n

İşte bu villa, Dışişleri Bakanlığı bütçesi nedeniyle Meclis komisyonunda gündeme geldi. Muhalefet milletvekillerinin kafasında oluşan soru işaretlerini özetlersek:

\n

Ankaradatemsilözelliği olan devlete ait birçok bina varken neden o bina? 2 yılda 1 milyon lira ödeneceğine, neden bir konut satın alınmıyor? Korumalara aylık harcaması 7 bin 550 lira tutan bir konut kiralamak hangi mevzuata dayanıyor? Cumhurbaşkanı, Çankaya Köşkü dururken neden hâlâ Dışişleri Konutunu kullanıyor?

\n

Bugüne değin karşılığını bir türlü bulamayan bu soruları yanıtlamakstratejik derinlikistiyor galiba.

\n

Tekkecilerin Gözü Aydın

\n

Fırat Kozokun haberine göre; AKPliler, tekke ve zaviyelerin kurulması için CHPye öneri götürmüşler.

\n

Bu öneri en çok, CHPli olmayıp CHPden milletvekili yapılan Bülent Kuşoğlu ile Hüseyin Aygünü sevindirecektir.

\n

Bülent Kuşoğlu, Zaman gazetesinde 24 Nisan 2011 günü yayımlanan açıklamasında Tekke ve zaviyeler, çağdaş kurumlar olarak tekrar benimsetilmeli. Bunlar irtica yuvaları!’ Yok öyle bir şey. Tam tersine kültür yuvaları. Tekke ve zaviyeler birer üretim yeridir. Oralarda insan yetiştirilirdi, oralar eğitim ve kültür kurumlarıydı. Ve bunlar aynı zamanda Türk ve İslam kültürünün belirli yerlere aktarılmasını misyon edinen yerlerdi. Tekke ve zaviyelerin olmamasının topluma olumsuz etkileri oldu demişti.

\n

Hüseyin Aygün de, TBMMye ilettiği bir önergede d­­ergâh ve tekkelere Cumhuriyet döneminde, 13 Aralık 1925 tarih ve Tekke ve Zaviyeler Kanunu ile el konulduğundan, söz konusu dergâh ve tekkelerin atıl durumda olduğundan, kapısına kilit vurulduğundan yakınmıştı.

\n

Tekke ve dergâhların açılması konusunda gösterdikleri büyük çaba başarıya ulaşmış gözüküyor. Her ikisinin de gözü aydın olsun!

\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

IMF Defteri 27 Nisan 2024

Günün Köşe Yazıları