Utanç Duyulacak Durum

01 Ekim 2012 Pazartesi
\n\n\n

CHPnin, dört dörtlük medrese yasasının iptali için Anayasa Mahkemesine yaptığı iptal başvurusunda, bir devrim yasası olan Öğretim Birliği Yasası ile kurucu iradenin imam hatip okulları ve ilahiyat fakültesi kurulmasına istisnaiolarak olanak tanındığına değinilmiş, Anayasa Mahkemesinin verdiği iki ayrı karara gönderme yapılmıştı:

\n

Anayasa Mahkemesi, 16 Eylül 1998 günlü kararıyla, imam hatip liselerinin işlevini çağdaş din adamı yetiştirmek olduğunu; imam hatip lisesini bitirenler için yükseköğretimin yalnızca din adamı yetiştirmeprogramı ile sınırlı olması gerektiğini kabul etmiştir.

\n

Anayasa Mahkemesi, 30 Temmuz 2008 günlü kararında, imam hatip lisesini bitirenlerin yükseköğretimin tüm programlarında öğrenim görebilmeleri için ısrarla düzenleme yapma çabasını, AKPnin laiklik karşıtı eylemlerin odağı sayılmasının nedenlerinden biri olarak değerlendirerek, imam hatip lisesini bitirenlerin yükseköğretimin tüm programlarında öğrenim görmelerinin laik eğitimin özü ve ruhuyla bağdaşmadığını belirtmiştir.

\n

Başvuruda, ayrıca yeni sistemle tüm ortaöğretim kurumlarının siyasi iktidarın ideolojisini yansıtan laik eksenli eğitimden din eksenli eğitime geçildiğinin de altı çizilmişti.

\n

Anayasa Mahkemesi, CHPnin iptal başvurusunu reddetti. Başka bir deyişle, ne Öğretim Birliği Yasasını umursadı, ne anayasayı ne de daha önceki Anayasa Mahkemesi kararlarını.

\n

İptal başvurusunu sağlam bir hukuk örgüsü ile hazırlayan CHP Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhanın dediği gibi:

\n

Anayasa Mahkemesinin, bundan sonra uzun bir süre gerçek iptal kararları vereceğine inanmıyorum. Yargı öyle bir yapılandırma içine sokuldu ki, siyasi sonuçları olabilecek davalarda, yargı organlarının siyasi iktidardan izinsiz ya da icazet almadan karar verebilmeleri çok güç artık. Bu durumdan bir yargıç olarak büyük üzüntü ve utanç duyuyorum.

\n\n\n

Onur Duyarım

\n\n\n

Emekli Tümamiral Semih Çetin, savunmasında şunları söylemişti:

\n

Kendi ordusuna ve donanmasına komplo kuracak kadar alçalmış bir çetenin yarattığı bir ihanet sürecinden geçiyoruz. Kendi ülkemizde esir düştük. Bir asker için en büyük onur şehit olmaktır. En büyük utanç ise, düşmana esir düşmektir. Ama bu esaret, şimdi olduğu gibi, canımdan çok sevdiğim ülkemin Karadeniz, Ege ve Doğu Akdenizdeki, özellikle de Kıbrıstaki ulusal çıkarlarını koruduğum için beni tasfiye etmek isteyenler ile onların içerideki işbirlikçileri tarafından hedef alınmamın bir sonucuysa, ben bundan ancak onur duyarım.

\n

Semih Çetin, Balyozda 18 yıl hapis cezası aldı.

\n\n\n

Olumlu

\n\n\n

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlunun Kürt raporunu yazmakla görevlendirdiği eski CHP milletvekili Şükrü Elekdağ, geçen ay CNN Türkte bir açık oturuma çıkmış ve şöyle demişti:

\n

10 yıl ABDde büyükelçilik yaptım. NATO Genel Müdürlüğü yaptım. Dışişlerinde müsteşarlık yaptım. Tüm bu dönemlerde ABD ile ilişkilerimiz hep olumlu düzeyde gelişti.

\n

Bir küçük anımsatma: Elekdağ, CHPnin Vanda düzenlediği arama konferansında, Avrupa Yerel Yönetim Özerklik Şartındaki çekincelerin kaldırılmasını da öneren isimdi.

\n\n\n

Ders Kitapları

\n

\n\n\n

Ensar Vakfı kurucusunun sorumluluğundaki Milli Eğitim Bakanlığı, ders kitapları yönetmeliğini değiştirdi. Ders kitaplarının, öğrencileri Atatürk ilkelerine, insan haklarına, demok-ratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyetine karşı görev ve sorumluluklarını bilen yurttaşlar olarak yetiştirmeye uygun olarak hazırlanacağıve Atatürk ilke ve inkılapları ile ilgili kazanımları içereceğineilişkin hükümler yönetmelikten çıkarıldı.

\n

Eğitim-İş, yeni yönetmeliğin iptali için Danıştaya başvurdu:

\n

Düzenlemenin, kabul edilebilir meşru hiçbir gerekçesi yoktur. Düzenleme kamu vicdanını kanatmıştır. Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu büyük önder Mustafa Kemal Atatürke ve ulusun diğer manevi değerlerine bağlı nesil yetiştirme amacına uygun ders kitapları hazırlanması zorunluluğunun davalı idareyi rahatsız etmesi üzücüdür. Düzenleme, kamu otoritesini sevk ve idare eden anlayışın varlık nedenleriyle çatışma içinde olduklarını göstermektedir.

\n

Dava, içeriği nedeniyle doğrudan anayasada ifadesini bulan Cumhuriyet ilkelerinden rahatsız olunması ile ilgili.

\n

Türkiye Cumhuriyeti Anayasası ile görevlendirilmiş Yüksek İdare Mahkemesi, danışma ve inceleme yeri olan Danıştayın kararını merakla bekliyoruz.

\n

\n\n\n

Allah Korusun

\n

Meslektaşımız Saim Tokaçoğlu, Biz Haberizadlı sitesinde yazdı:

\n

Bir elçilikte görüşmem vardı. Elçiliği korumakla görevli polis memuru, açık olan pencereden elçilik çalışanına bir şeyler söyledi ve gitti. 3-5 dakika sonra, aynı pencereden bir başka kişi,Bizim polis arkadaş yok mu?diye sordu. Elçilik mensubu, Cumaya gitti, birazdan dönerdedi.

\n

Cuma namazı boyunca elçiliği Allah korumuş da, bir şey olmamış.

\n

İleri Demokrasi

\n

AKP kongresine Cumhuriyet alınmadı.

\n

İşi o kadar ilerlettiler yani.

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

IMF Defteri 27 Nisan 2024

Günün Köşe Yazıları