Leyla Tavşanoğlu

'Basın özgürlüğü yoksa demokrasi olmaz'

20 Nisan 2013 Cumartesi

“İfade ve basın özgürlüğü olmayan yerde demokrasiden söz etmek güçtür...” Bu sözler Almanya Yargıtay Başkanı Prof.Dr. Klaus Tolksdorf’a ait. Tolksdorf, İstanbul Kültür Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nin düzenlediği altıncı “Türk-Alman Yargıtayları Buluşması: Uluslararası Kollokyum, Çocuk ve Hukuk, Kadın ve Kız Çocuklarına Yönelik Şiddet” konulu toplantının konuşmacılarından birisiydi.

Toplantı sonrası yaptığımız söyleşide Tolksdorf şu tespitlerde bulundu:

- Almanya’da sekizi Türk, 10 kişinin ölümüne yol açan Neonazi olayının davasına Türk gazetecilerin alınmamasını nasıl karşıladınız?

TOLKSDORF- Almanya Yargıtay Başkanı olarak ilk etapta Münih’teki bir mahkemenin yer düzenlemesiyle ilgili olarak benim çok da fazla söz söyleme hakkım olmadığını, mahkemenin en iyi seçimi yapacağını düşündüm. Ama öte yandan bütün Almanlar ve Türklerin olduğu gibi ortaya çıkacak bir sorunda buna karşı bir tepkinin olabileceğini de aklımdan geçirdim.

- Toplantıda “biz bu işi beceremedik” dediniz...

- Federal yüksek mahkeme olarak, yer tayiniyle ilgili sorunun bize gelmesi üzerine biz de bunu eleştirdik. Yabancı misafir, katılımcılar ve gazetecilere yer ayrılması gerektiğini söyledik. Nihayetinde kararımız yüksek mahkeme olarak bu doğrultuda oldu. Tahmin ediyorum, bu karardan dolayı herkes mutlu. Mahkeme de bundan memnun.

- Acaba gazeteciler mesleklerini icra ederken hükümetlere muhalefet ettikleri için tutuklanabilirler mi?

- Türkiye’deki durumdan söz ediyorsunuz. Bu konuyla ilgili şu anda bir şey söyleme olanağına sahip değilim. Çünkü Türkiye’deki koşullarla ilgili elimde yeterli bilgi yok. Almanya’da baro ve avukatların derneği gazetecilerin tutuklanmalarıyla ilgili tepki gösteriyor.

- Kendisine demokratik diyen ülkelerde basın ve ifade özgürlüğüne saygı sizce nasıl olmalı?

- İfade ve basın özgürlüğü demokratik bir ülke için kaçınılmaz önemde unsurlardır. Kurucu, yapıcı unsur olarak da temelsel bir konumu var. Bir ülkede basın ve ifade özgürlüğü yoksa demokrasiden direkt olarak söz etmek güçtür.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Tedavi olsunlar 1 Mart 2015

Günün Köşe Yazıları