e-devlet Kapısında Yabancı Klavye

24 Aralık 2008 Çarşamba

Kamu hizmetlerini elektronik ortama taşıması amacıyla kurulan e-devlet kapısı sonunda açıldı. Ancak e-devlet kapısı biraz gıcırtılı açılıyor. Ya da öyle kolay kolay açılmıyor. Her ne kadar Başbakan Erdoğan törende yaptığı konuşmada, bilgi toplumuna dönüşümün yolunu açan e-devlet kapısı projesinin öncelikli hedefinin, bürokrasinin asgariye indirilmesi olduğunu belirtse de durum biraz bunun tersi gibi duruyor.

TÜRKSAT AŞ Genel Müdürü Dalbay, 21 kamu kurumunun hizmetinin elektronik ortamda sunulduğunu, hizmet almak isteyenlerin 3 farklı şifreyle e-devlet kapısından girebileceklerini belirtiyor. Dalbay, “HYPERLINK “http://www.btnet.com.tr/wps/portal/kamu/e-devlet/www.turkiye.gov. tr”www.turkiye.gov.tradresinde yer alan Devlet”, “İşve Vatandaşbölümlerinden herkesin bilgi edinebileceğini, hizmet alımı için vatandaşların e-devlet kapısı şifresi, elektronik imza veya mobil elektronik imzayla sistemden faydalanabileceklerini söylüyor.

TÜRKSAT AŞ Genel Müdürünün bahsettiği işlemler şöyle yapılıyor. Uygulama için, dileyen vatandaşlar son bir kez PTT bürolarına gidip kendileri için özel olarak üretilecek şifrelerini aldıktan sonra bilgisayar başına geçerek işlemlerini gerçekleştirebiliyorlar. e-devletin kapısından içeri girmek için son bir kez daha kapı önlerinde kuyruk beklemek istemeyenler ise diğer servis sağlayıcıların sundukları elektronik imza seçeneklerinden faydalanabiliyorlar. Yani bu kurumlara para vererek e-imza almaları gerekiyor. Yurttaşlar, HYPERLINK “http://www.turkiye.gov.tr”www.turkiye.gov.tr adresine girdikleri zaman giriş yöntemi olarak mobil imzayı seçmeleri durumunda TC Kimlik numaraları ve cep telefonu numaralarını giriyorlar.Taahhütnameyi okuyup ekrandaki İMZALAtuşuna basan vatandaş, elektronik olarak imzalanacak belgeler imzalanmak üzere GSM şebekesi üzerinden SIM kartına gönderiliyor. İmzalama talebi SIM kartına gelen kullanıcılar, telefon ekranında otomatik olarak açılan bir ekranda imzalanacak işleme ait açıklama metnini görecek. Onaylamak için tamamseçeneği seçilmesi gerekiyor. İşlemi tamamlamak için mobil imza şifresi girilecek, şifre doğru girildiğinde cep telefonuna Size ulaşan imzalama talebini imzaladınız ve geri gönderdiniz. İmza attığınız işleminize, kaldığınız yerden devam edebilirsinizşeklinde bir mesaj gelecek ve hizmetlerden yararlanmaya anında başlayabiliyorsunuz.

Hani sanki insana vergi dairesine gitsen işini daha çabuk halledebilirsin gibi geliyor. Diğer yandan ise izlenmeyi kolaylaştırıcı ne kadar işlem varsa onu yaptırıyorlar gibi geliyor.

***

Tüm bunları bir yana bırakalım. e-devlet kapısının açılışı için hükümet hemen her yere ilanlar verdi, duyurular astı. Gazetelere, dergilere, televizyonlara, radyolara ilanlar verildi. Bilboardlara afişler yapıştırıldı. İşte bu hükümete en yakışır davranış da burada kendini gösterdi. Bu afişlerden bir tanesi Türkiye haritası şeklinde bir bilgisayar klavyesi içeriyor. Ama klavyenin fotoğrafında bir tuhaflık var.

Klavye Türk klavyesi değil. Türkçe için üretilmiş bir F klavye değil. Q klavye. Anlaşılan o ki hükümet kendi genelgesini göz ardı etmiş. Devlet dairelerinde ve okullarda F klavye kullanılacak sözünü unutmuş milletin gözünün içine baka baka Q klavyeleri yerleştirmiş. Sanki Computer yerine bilgisayar diyen bu ulusun kendi ürettiği klavye yokmuş gibi. Çok ama çok ayıp. Büyük olasılıkla ilanı yapan arkadaş konuya dikkat etmemiştir. Fakat bu ilana onay veren bakanı, müsteşarı, hükümeti ve bunun önünde Bismillah diye açılış yapan Başbakanı kınamak gerekiyor.

[email protected]



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

İnternet Manifestosu 30 Eylül 2009
Ah Keşke, Keşke... 4 Şubat 2009

Günün Köşe Yazıları