Medyanın 2008 Gündemi

07 Ocak 2009 Çarşamba

Geçen yılda medyada hangi haberler öne çıktı? Türkiyede en çok önem verilen haberler hangileriydi? Bu iki sorunun yanıtını Medya Takip Merkezi araştırmış ve derli toplu bir rapor halinde sunmuş. İşte başlıklardan bazıları...

1700’ü aşkın gazete, dergi, TV kanalı ve haber sitesinde yayımlanan haberleri inceleyen Medya Takip Merkezinin 2008 raporuna göre Türk medyasında en çok konuşulan konular Amerika, AKP, terör olayları ve AB oldu. Kuzey Iraktaki gelişmeler, Güngörendeki patlama, İstanbuldaki ABD Konsolosluğuna düzenlenen saldırı ve çeşitli olaylarla yıl boyunca gündemden düşmeyen terör olayları, özellikle Aktütün Karakoluna yapılan saldırı ve şehit haberleri sıkça yer aldı. Medyada toplam 236 bin 344 habere konu edilen terör olayları, ekranlarda ise 4 bin 255 saat süreyle yer buldu. PKKye sınır ötesi kara harekâtı, Türk ve dünya medyası tarafından yakından takip edildi.

Yılın en çok konuşulan bir diğer konusu ise Avrupa Birliğine giriş süreciyle ilgili gelişmelerdi. Avrupa Birliği, gazete, dergi, TV kanalı ve haber sitelerinde toplam 232 bin 21 habere konu edildi.

Türban serbestisi yasasının Meclisten geçmesi, rejim tartışmalarını alevlendirirken yasanın, Anayasa Mahkemesi tarafından reddedilmesi nedeniyleyse, konu sıcaklığını sürdürdü. Türban ve başörtü, gazete, dergi, TV kanalı ve haber sitelerinde toplam 114 bin 478 habere konu edilirken TV kanallarıysa gelişmelere 2 bin 179 saat yer ayırdı.

Ergenekon Operasyonuna ilişkin gazete, dergi, TV kanalı ve haber siteleri toplamında 97 bin 722 haber yer aldı. Ergenekon, 1802 saati aşkın süreyle ekranlarda yer buldu.

Amerikan seçimleri, Türk medyasında 362 bin 886 habere konu olurken Obama ise 18 bin 939 haberde yer aldı.

Rapora göre ayrıca, Almanyada başlayan Deniz Feneri davası, 1 Mayıstaki polisin sert tutumu, kene salgını haberleri de medyayı meşgul etti.

Medya Takip Mekezinin (MTM), 2008 yılını kapsayan medya raporuna göre, yılın en çok konuşulan partisi, AKP oldu. Hareketli bir yıl geçiren AKP, özellikle açılan kapatılma davası nedeniyle uzunca bir süre gündemdeki ilk başlıktı. Medyanın yakın markajında olan AKP, gazete, dergi, TV kanalı ve haber sitelerinde toplam 354 bin 242 haber ve yazıya konu olurken TV kanallarında ona ayrılan süreyse 5326 saati buldu. Başka bir deyişle, bu süre, bir TV kanalının 222 tam gün aralıksız olarak AKP haberleri yayımlamasına denk geldi. Televizyonların partiye ayırdığı süre, 2007 yılına göre yaklaşık iki kat artış gösterdi.

CHP, büyük yankı uyandıran Kılıçdaroğlu-Fırat tartışmasıyla da medyanın yakın takibindeydi. Parti, Türkiyeyi sarsantelekulakskandalıyla da medyada sıkça yer buldu. Ana muhalefet partisine medya toplam 210 bin 238 defa yer verirken, CHPnin ekranlarda yer alma süresi ise AKPnin yarısından bile daha az oldu (2 bin 602 saat).

Şimdi düşünün işte size medyanın gündemi; sizin gündeminizle eşleşiyor mu?

[email protected]



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

İnternet Manifestosu 30 Eylül 2009
Ah Keşke, Keşke... 4 Şubat 2009

Günün Köşe Yazıları