Mine G. Kırıkkanat
Mine G. Kırıkkanat kirikkanat@mgkmedya.com Son Yazısı / Tüm Yazıları

Çikolata tadında bir suikast

11 Kasım 2015 Çarşamba

Geçen cuma sabaha karşı önce Reuters ve BBC, ardından diğer haber ajansları tuhaf olduğu kadar şaşırtıcı bir haber geçtiler: Gazprom Media Holding’in müstafi CEO’su Mikhail Lesin, Washington’un seçkin otellerinden Dupont Circle’deki odasında ölü bulunmuştu.
Haber tuhaftı, çünkü ailesinin ağzından Lesin’in kalp krizinden yaşamını yitirdiği belirtilirken, “normal ölüm” olduğuna özel vurgu yapılıyordu. Şaşırtıcıydı, çünkü 57 yaşındaki Lesin’in eceliyle öldüğünü açıklayan aile, aynı zamanda hiçbir sağlık sorunu olmadığını söylüyordu!
Cumartesi sabahı, Vladimir Putin’in “Rusya’da kitle iletişiminin modernleştirilmesine büyük emeği geçen” eski yardımcısı Lesin’in ölümünden duyduğu üzüntü dile getirildi ve ailesine başsağlığı mesajı yayımlandı.
Rusya Devlet Başkanı Putin’in son yıllarda kurumuş yapraklar gibi sapır sapır dökülen “eski” çevresinden böylece bir kişi daha eksilmiş oldu…
Peki, kimdi bu sonuncu mevta? Putin’e ne zamandan beri, ne kadar yakındı?

***

1985 yılında KGB, Doğu Almanya başkenti Dresden’e “ajan devşirmekle” görevlendirdiği genç bir istihbaratçı gönderdi: Vladimir Putin.
Putin’in ilk işi, Doğu Alman bir tıp profesörüne pornografik şantaj yaparak zehirlerle ilgili eğitim almak oldu, nedense…
Dresden’deki faaliyeti dahilinde, kendisinden birkaç yaş daha genç bir KGB’liyi de basındaki propaganda çalışmalarıyla görevlendirdi: Mikhail Yuriyeviç Lesin.
KGB’nin Yahudi asıllı iletişim uzmanı Lesin çok başarılıydı. Kısa zamanda Putin’in takdirini kazandı.
Öyle ki, Putin başbakan olduğunda, Lesin’i Basın Bakanı atadı. Devlet Başkanı olduğunda ise basın danışmanı yaptı.
Lesin, Russia Today’i kurdu. Ardından aynı adı taşıyan TV kanalını. Putin ile Lesin ikilisi, bir süre sonra tüm Rus medyasının denetimini ele geçirdiler. Denetim, tabii ki sansür ve manipülasyon demekti.
Mikhail Lesin, 2013’te Rusya’nın “devlet kontrolündeki” en büyük medya holdingi Gazgrom Media’nın başına geçti. Ama 12 Ocak 2014’te “ailevi nedenlerle” istifa etti.

***

Rusya’da “ailevi nedenler”, sahneden çekilmenin en zararsız biçimidir. Bazıları, acilen ve kabaca indirilir. Örneğin Putin’in bir başka yakını, 25 Şubat 2015’te Moskova’da öldürülen Boris Nemtsov* gibi… Nemtsov 1959, Lesin 1958 doğumlu. Aynı kuşaktan iki KGB’li.
Neyse. Dönelim Lesin’e.
Gazprom Media’nın müstafi CEO’su, yıllar içinde hem çok zengin olmuş, hem de ABD ile özel yakınlıklar geliştirmişti. Oğlu bu ülkede “Rusya konulu” masraflı filmlerin prodüktörü olarak tanınmış, kendisi de Los Angeles’te 28 milyon dolarlık gayrimenkul sahibi olmuştu.
Hatta Cumhuriyetçi senatör Roger Wicker, kara para akladığı gerekçesiyle Lesin’in servetinin araştırılmasını resmen talep etti.
FBI da işe karıştı, ama Lesin’in yasadışı bir etkinliği kanıtlanamadı. Yine de ilginç bir bilgiye ulaşıldı: Lesin, dünyanın dört bir yanında “barışçıl” tınılar taşıyan STK’lere cömert yardımlar yapıyordu. Tıpkı Atatürk Havalimanı’nda ayakkabı bağcıklarıyla asılı bulunan İngiliz kadın gazeteci Jacky Sutton’un** çalıştığı Ortadoğu’ya odaklı STK’ler gibi…

***

Ortadoğu’da büyük bir savaş başlayacak, dostlar.
Ve bu savaşın iki baş (ve karşıt) aktöründen Rusya’nın yakın dövüş teknikleri şampiyonu lideri Putin, engin istihbaratçı deneyimine dayanarak önce evinin içini ve bahçesini temizliyor.
Acaba Lesin, nasıl kalp krizi geçirdi?
İsveçli doğa bilimci Carl von Linne, kakaoya “Tanrıların yiyeceği” anlamında “theobrama” adını vermişti. Kakaodan elde edilen müthiş zehre de “theobramine” denildi.
Antidotu olmayan ve hiçbir iz bırakmayan bu zehir, ölümcül enfarktüse yol açar.
İstihbaratçılar, sıcak kakao ve çikolata sevmezler. Çünkü bazılarının kursaklarından “konsantre” geçen son dünya meyvesidir.

(*) Bir Suikastın Önü Arkası/Cumhuriyet 11 Mart 2015
(**) İstanbul’da Rus Usulü İntihar/Cumhuriyet 4 Kasım 2015  

“Bir çikolata tabletini dörde bölüp sadece bir parçasını yemeye,irade gücü denir.”
JUDITH VIORST



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Buzdolabı sendromu 7 Aralık 2024

Günün Köşe Yazıları