4 Haftanın Analizi

29 Eylül 2011 Perşembe
\n

Şike soruşturması, bazı takımlar ligden düşecek mi, F.Bahçe Şampiyonlar Ligine neden gönderilmedi gibi tartışmalar arasında başlayan Süper Ligde 4 hafta olmamasına rağmen ilk 4 maçlık seri, hızlı çekim bir film gibi bitti. TFFnin acele bir kararla hayata geçirdiği play-off sistemi nedeniyle 3. hafta maçlarının hafta arasında oynanması nedeniyle oluşan yoğunluk; takımları, futbolcuları, MHKyi, hakemleri olumsuz yönde etkiledi.

\n

3. haftada hakemlerin gösterdiği kırmızı kart sayısı 7 olurken; 4. haftada atılan gol sayısının 17 gibi düşük bir rakamda kalması, ilk 4 haftada bazı hakemlerin formsuz görüntüleri, yoğun maç trafiğinin olumsuz etkileri olarak dikkat çekti. Yine ilk 4 hafta içinde MHKnin tüm iyi niyetine rağmen hakem ve yardımcı hakem atamalarındaki bazı hataları, onların da bu konuda daha titiz davranmaları gerektiğini ortaya koydu. Bu süreçte Cüneyt Çakır, Fırat Aydınus gibi hakemler başarılı performanslarıyla dikkat çekti. Yunus Yıldırım, Tolga Özkalfa, Bünyamin Gezer, Bülent Yıldırım ve Kuddusi Müftüoğlu gibi hakemler ise deneyimlerine rağmen yaptıkları hatalarla sezona iyi giremediler. Yunus Yıldırım ve Bünyamin Gezerin hatalı yönetimlerinin yanında futbol oyun kurallarına göre değil de kendi kurallarına göre maç idare etmeleri önümüzdeki haftalarda MHKyi sıkıntıya sokabilir. Olaylara ciddi bir şekilde yaklaşan MHK Başkanı Yusuf Namoğlunun bu iki hakemle ilgili bazı yaptırımlar uygulaması gerektiğine inanıyorum.

\n

İlk 4 hafta sonunda Kulüpler Birliğinin hakemler hakkında yaptığı açıklama futbolumuz adına çok ciddi suçlamalar içeriyor. Büyük sıkıntılarla başladığımız yeni sezonun hakemlerimiz açısından da yoğun hatalarla başlayıp devam ettiği kanaatindeyiz. Üzülerek belirtmek isteriz ki hakemlerimizin oyun kurallarının kendilerine tanıdığı yetkiyi abartarak kullandığı düşüncesindeyiz. Futbol oyununun saygın devam etmesiyle hakemlerin teknik kadroları ve oyuncuları sindirmesi anlamına gelen, hatta bazı hakemlerimizin hakarete varan tavırlar sergilemesi birbirleriyle bağdaşmayan iki sonuçturaçıklamasını yapan Kulüpler Birliğinin hakemler için bahsetiği yoğun hatalar çalışarak kolaylıkla düzeltilebilir. Ancak hakemlerin yetkilerini abartmaları, futbolcu ve teknik adamları sindirmeleri ve hatta hakaret etmeleriyle ilgili suçlamalar ise kesinlikle çok önemlidir. MHK Başkanı acil olarak Kulüpler Birliği yetkilileriyle bir araya gelerek bu suçlamaların doğruluk derecesini, futbolculara hakaret ettiği iddia edilen bazı hakemlerin kimler olduğunu açıkça öğrenip gereken tedbirleri almalıdır.

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Yeter Artık Zekeriya Alp! 27 Aralık 2012
Tuhaf Yönetim 24 Aralık 2012

Günün Köşe Yazıları