Mustafa Aysan

Ekonomide (0) Büyüme

02 Temmuz 2011 Cumartesi
\n

Gazetemizin 25 Haziran Yaşamekindeki Ayşen Eren yazısı, 5 Haziran, Çevre Gününedeniyle bu ay içinde Ekolojik Ekonomi Avrupa Topluluğunca düzenlenen ve Boğaziçi Üniversitesi’nin konuk ettiği Dokuzuncu Ekolojik Ekonomi Konferansı”, “Ekolojik Sürdürülebilirlik ve Sosyal Adalet için Sıfır Büyümekonusunun yeniden ele alındığını bildiriyor. Bu toplantı nedeniyle, doğal kaynakların savurganca tüketilmesinin, dünyayı gelecekte karşılaşacağı tehlikelerle 1970lerde tanıştıran Roma Kulübünü yeniden andık. İki ay önce İstanbuldaki bir konferansta ABDnin eski başkan yardımcılarından Al Goreun, insanlığın çevreyi savurgan kullanımı nedeniyle enerji ve su kaynaklarının tükenmekte olması konusundaki uyarılarını da yeniden anımsadık.

\n

Yaşam ekinde, Türkiye Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı - TEMAkurucusu Ali Nihat Gökyiğitin şu uyarısı da var: Çevre devriminde çılgın tüketim ve korkunç israfa yer yok. Çevre devriminde ekonomi yeniden yapılandırılmalı. Fiyatlar, vergiler ve teşvikler çevre lehine yeniden yapılandırılmalı. Maliyetler, sosyal zararları da içermeli. Ekolojiyi merkeze alan eko-ekonomi konsepti (kavramı) hâkim olmalı.”

\n

Roma Kulübü 1972de yayımladığı Ekonomik Büyümenin Sınırları(İst. Ü. İşletme İktisadı Enstitüsü, 1978) kitabında dünya için önerilmiş olduğu halde, 1970leri izleyen yıllarda unutulan sıfır ekonomik büyümeseçeneğinin yapılabileceği öne sürülmüştü, kitabın önerileri, 1970leri izleyen yıllarda dünya ülkelerine egemen olan ve 1980lerin sonunda Sovyetler Birliğinin dağılmasından sonra dünyada iyice kök salan kapitalizmin yarattığı gürültülü tüketim çılgınlığıiçinde kaybolmuştur. Çünkü Anglo-Saxon kaynaklı, Bırakınız yapsın; bırakınız geçsin!kapitalizmi, Nihat Beyin tanımladığıÇılgın tüketim ve korkunç israfolmadan yaşayamıyor. Büyük ekonomik bunalımlarla sarsılarak bir bunalımdan ötekine koşuyor; yandaşlarınca yaşıyormuşgibi gösteriliyor ve bize göre karşılıksız basılan büyük para miktarlarıyla (yani hızlı enflasyonlarla) kurtarılmış şirketlerolmadan da yaşaması olanağı bulunamıyor.

\n

Araştırmalar gösteriyor ki, doğal kaynaklardaki tükenişin sebepleri, doğaya dost olmayan üretimler, çılgın tüketim, korkunç israf ve inanılmaz nüfus artışıdır. Böyle bir tükenişe karşı, kapitalizmin en önemli savunması da Ekonomi büyümezken ya da az büyürken, ülke insanlarının refah düzeyi yükselir misorgusunda düğümlenmektedir. Oysa bilimsel çalışmalar, düşük oranlı, sıfıra yakın büyüme hızlarında, dengeli ve eşit gelir dağılımı ile bunun elde edilebileceğini kanıtlamıştır.

\n

2010 son çeyreğinden beri, ekonomimizi krizden kurtarmak ve fakir insanımızın refahını yükseltmekgerekçesiyle devlet ve büyük işletmelerin büyük reklam kampanyalarıyla desteklenen ve milli gelirimizi yüzde 9 yıllık büyüme hızına, yabancı para açığımızı da yıllık yüzde 10a yükselten hızlı ve dengesiz büyüme bir türlü yavaşlatılamıyor.

\n

Ekolojik Sürdürülebilirlikkonferansında, sıfır büyüme seçeneğinin yeniden anımsatılması, görüş benimsenmese de yararlı olmuştur. Bu kadar çok faziletli (yararlı) olduğu söylenen yüksek talebe dayalı yüksek büyüme hızı, o kadar da özenilecek bir şey değildir.

\n

Bu vesile ile Roma Kulübünün 1972 Raporu The Limits to Growthyeniden okunmalıdır. Roma Kulübünün ünlü üyeleri, Profesör Donella ve Profesör Dennıs Meadowsları, iş ve düşünce adamı Dr. Aurelio Pecceiyi ve öteki sosyal düşünce insanlarını da saygıyla anmalıyız.

\n

\n\n



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları