Mustafa Aysan

Reklamın Böylesi

04 Haziran 2011 Cumartesi
\n

23 Mayıs 2011 tarihli Fortune dergisinin Avrupa baskısındaki Özel Reklamlar Bölümünde ülkemizle ilgili bir reklam yayımlandı. Avrupanın Yeni Yıldızı Yükselmiş(Europes New Star Has Risen) başlığını taşıyan reklam metninde, önemli yanlışlar vardır:

\n

Yukarıda verilen yazı başlığı, reklamın içeriğini tam yansıtmıyor; Rising New Star of Europe(Avrupanın Yükselen Yeni Yıldızı) içeriğe daha uygun olurdu.

\n

Yazı içinde, geçen yılki büyüme hızımız, yüzde 7.3 olarak verilmiş; oysa 2010 büyüme hızı, mayıs ayında, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yüzde 8.9 olarak açıklanmıştı.

\n

Yanlışın büyüğü, derginin 107nci sayfasını izleyen reklam yazısı içindedir ve bu sözcüklerin dilimize çevirisi şöyledir: 49 bankadan oluşan ve 17sinin sermayesindeki yabancı sermaye payı yüzde 50nin üstünde olan Türkiyedeki bankacılık sektörü, güçlü ve kârlı durumunu korumaktadır ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası da iyi işlemektedir. Çalışma izni almış tüm bankalar bir birliğe, İşbanka aittir ve bu birlik, tüm sektörde en iyi bankacılık uygulamalarının yaygınlaşması ve son on yılda Türkiyedeki finansal altyapının iyileştirilmesi yönünde çok önemli katkılarda bulunmuştur. (All licensed banks belong to the banking association, İşbank, which promotes best practices throughout the sector and has done much to improve Turkeys financial landscape in the last decade.)

\n

Yukarıdaki reklam metnine göre, Türkiye İş Bankası (İşbank), bir bankalar topluluğudur (association) ve devletimizden bankacılık izni almış olan 49 bankanın da sahibidir! Bildiğiniz gibi, İşbank, bir anonim şirkettir ve öteki 48 bankanın da sahibi değildir. Üstelik, Türkiye Bankalar Birliği de, ülkemizde çalışma izni almış tüm bankaların sahibi değildir. Tek cümlede bu kadar yanlışın yapılabilmesi şaşırtıcıdır.

\n

Uluslararası finansal pazarlarda çok okunan bir dergi ilanında yapılmış böyle bir yanlışlar dizisi, ülkemiz bankacılık sisteminin işleyişi hakkında kuşkular yaratacak ve uzun vadede ülkemize zarar verebilecek özellikler taşımaktadır ve derginin gelecek sayısında düzeltilmelidir.

\n

Hataları olsa da bankacılık sistemimiz, 2001 krizinde geçirdiği büyük sarsıntılardan ve zararlardan sonra, kısa sürede kendini toparlamış ve ülkenin kriz koşullarından kurtarılmasında büyük hizmetler yapmıştır. 1920lerdeki kuruluşundan beri bu sistem, ekonomik kalkınmamızın finansmanı konusunda önemli hizmetlerde bulunmuş, yurtiçinde ve dışında, dünyanın en büyük ve etkili bankalarıyla başarıyla rekabet edebilmiştir. Bu büyük hizmetlerin sürdürülebilmesi için, sistemimizin saygınlığına zarar verebilecek yukarıdaki yanlışların düzeltilebileceğini umuyoruz. Bankacılık sistemimiz, ülkemizin 2009 küresel krizinden çıkarılması yönünde de önemli katkılarda bulunmuştur.

\n

Son günlerde bankalarımız, hükümetin bazı üyelerinin, yetkili düzenleyici kuruluşların ve reel sektörile onların sivil toplum kuruluşlarının yoğun eleştirilerine konu olmaktadır ve bazı bankaların, yetkililerce tespit edilmiş yanlışlarının olduğu öne sürülmektedir.

\n

Dünya ülkelerinde ve ülkemizde yapılan değerlendirmelere göre, henüz insanlık, 2009 küresel krizi koşullarından tamamen kurtulabilmiş değildir ve Avrupanın gelişmiş ülkelerinde borç krizleribirbirini izlemektedir. Bu koşullar altında, bankacılık sistemimizin iyi işlemesine daha çok ihtiyacımız vardır. Bankacılık sistemimizin gerçeklere uygun açıklamaları hak ettiği kabul edilerek sistemimizle ilgili doğru bilgilerin dünya finansal pazarlarına açıklamasının yolları bulunabilmelidir.

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları