TBMM Renkleniyor!

14 Haziran 2011 Salı
\n\n\n

Kuşkusuz 12 Haziran seçimi AKP ve Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan için büyük başarıdır.

\n

DP Genel Başkanı Adnan Menderesin 1954 seçiminde doruk yapan yüzde 58.4 oranından sonra Erdoğan, yüzde 49.9 ile seçimlerde ikinciliği alan parti başkanı olmuştur.

\n

Özetle, her iki seçmenden birinin oyunu almıştır.

\n

Nüfus artışının getirdiği seçmen artışına da koşut olarak oylarını 2002’de 34.3ten 2007de 46.6 ve şimdi de 49.9a ulaştırmıştır. Önceki seçime kıyasla 5 milyon oy artışı her siyasacının kolay beceremeyeceği bir iştir.

\n

Eğer Başbakan, Güneydoğu Anadolu siyasasındaki, içi boş da olsa açılım söylemi yerine Abdullah Öcalanın idamından söz etmeseydi, yüzde 50 çıtasını rahat aşabilirdi.

\n

Oy patlaması yaratan Erdoğan, anayasayı istediği doğrultuda değiştirebilmek için 367, en azından teselli ikramiyesi olarak 330 sandalye beklerken mevcudu 341den 326ya düşürmesi düş kırıklığı yaratmış olabilir.

\n

***

\n

Kemal Kılıçdaroğlunun altı aylık rüzgârı CHPye 3.5 milyon yeni oydaş kazandırdı. Elbette yeni CHP için umut veren önemli bir sıçramadır.

\n

Gelişim eğrisi 2002deki 19.4 oranı 2007’de nüfus artışına kıyasla 20.9da donmuşken, şimdi yüzde 25.9 önemli gelişmedir. Samimi söylemek gerekirse, ben YGS olaylarında 1.7 milyon öğrenci ailesinin bu oranı yüzde 30lara yaklaştıracağını bekliyordum.

\n

TBMMye yeniyüzlerle giren CHPnin, yalnızca 7 ilde birinci parti olabildi mantığı ile her zamanki cadı kazanını kaynatmak için kurultay olgusu inşallah gündeme taşınmaz.

\n

AKP oyunu arttırırken, 15 sandalye yitirdi. CHP oyunu arttırmakla kalmadı, 135 sandalye ile TBMMdeki temsil gücünü de arttırdı. Bu artış yeter mi? Elbette yetmez Ama CHPnin kilit olacağını Erdoğan bile balkon konuşmasında ima gereğini duydu.

\n

Tunceli dışında Güneydoğuda seçim mücadelesinin, AKPyi destekleyen Hizbullah ve bağımsızlara ortam sağlayan PKK arasında geçtiği görüldü. Yeni TBMMde bu konuda CHPyi büyük sorumluluk bekliyor!

\n

***

\n

Seçim arifesinde MHPyi barajın altına itmeye yönelik telegöz olayının ters tepki yaratacağı beklentisi doğrulandı. MHP oy ve sandalye yitirse de 3. parti konumunu korudu. Ancak, telegöz kurbanı önemli yöneticilerinin dışarıda kalması MHP için TBMMde engel oluşturacaktır.

\n

Seçim yitirme ve başkanlıktan ayrılma Batı demokrasilerinde olağandır. Her ne kadar TBMMye girse de Devlet Bahçelinin başkanlığı ve BBPdeki çözülme ile bu kanatta yeni ve genç arayışlar gündeme gelebilir.

\n

***

\n

Demokrasiye aykırı bir biçimde çıtayı yükseltmek ne işe yaradı? İnançlı seçmen BDP kökenli temsilci sandalyesini 22den 36ya çıkartmadı mı? Hem de Hizbullahın, Fetonun adam adama çabasına karşın!

\n

Şahinler, siyasal cezalılar da TBMMde yemin etmeyecekler mi? Bakalım bu kez kürsüde Kürtçe ya da metin dışında ant içenler çıkacak mı?

\n

***

\n

1983 seçimindeki yüzde 86.8lik katılım oranını pazar günü 86.7 ile yakalayan yeni dönem TBMMde oldukça renkli yüzler Türk halkını temsil edecek.

\n

Kuşkusuz en önemli değişiklik, her 7 milletvekilinden birinin kadın olmasıdır. 48 yerine 78 kadın milletvekili ile belki yumruklaşmalar azalır, kürsüye topuklu ayakkabılar fırlatılır!

\n

Seçim günü merdiven çıkamayan engellilere uygulanan oy verdirme işkencesini çok iyi bilen Şafak Paveyin kadın hakları ve engelliler konusunda katkılar sağlayacağına inanıyorum.

\n

1961 Kurucu Meclisten bu yana ilk kez bir Hıristiyan vatandaşımız, Süryani Erol Dora Mardinden bağımsız seçildi.

\n

Dünya kupasında Güney Koreye 15. saniyede gol atan Hakan Şükürün TBMMde spor dünyasının mı, Fetonun sözcüsü mü olacağı merak konusudur!

\n

1971’de Niksarın Kızıldere köyünde Mahir Çayan ve 9 arkadaşının öldürüldüğünde samanların altına saklanıp ölüm cezasını afla atlatan, 14 yıl cezaevinde yatarak önemli bir maraton yaşayan Ertuğrul Kürkçü bakalım bu kez demokratik yaşamda nasıl yürüyecek?

\n

831 gündür zulümhaneyi eserhaneye çeviren Mustafa Balbay, tıp dünyasının üstatlarından Prof. Dr. Mehmet Haberal, cemaat dünyasını sorgulayan başsavcı İlhan Cihaner kürsüde elbette laiklik yolunda yemin edecekler. PKK karşısında kurşun atmış Balyoz davası sanığı emekli Korgeneral Engin Alan ile BDP şahinleri selamlaşabilecekler mi?

\n

Kafamda hâlâ çözemediğim bir sorun var! MHPnin kurucusu Alpaslan Türkeşin büyük oğlu Yıldırım Tuğrul Türkeş, babasının izinde MHPden TBMMye girerken, kardeşi Ahmet Kutalmış Türkeş neden AKPyi seçti? TBMMde Karamazov Kardeşler oyununu mu sahneleyecekler?

\n

Bu kez pek çok işadamını ve sendikacıları da göreceğiz.

\n

***

\n

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Örgütünden (AGİT) 32 gözlemcinin izlediği seçimlere ilk yorum Avrupa Birliğinin (AB) genişlemeden sorumlu üyesi Stefan Füleden geldi. Füle Seçimler, AB-Türkiye süreci açısından belirleyici olacak dedi.

\n

Yani ne demek bu? Bundan önce de AKP kazandığında ne belirlenmişti? 2005te Türkiye ile Hırvatistan üyelik fasıllarını birlikte açmışlardı. Hırvatistan 31, Türkiye ancak 1 faslı kapatabildi. Ötekiler donduruldu. Hırvatistan 2013te üye oluyor. Anlaşılan Füle, bundan sonra da Türkiyenin AB üyeliği dondurmam kaymak olacak, demek istiyor.

\n

***

\n

AKPnin anayasayı halkoylamasız 367, halkoylamalı 330 sandalye alamadığı için tek başına değiştiremeyeceğine inananlar var. Hatta Erdoğanın balkonkonuşmasında Muhalefete kapı kapatmayacağız, uzlaşı içinde olacağızsözlerini kanıt diye gösteriyorlar.

\n

Erdoğanın bu konudaki konuşmasında Milletimiz bize anayasa yapma görevi de verdi! demesi ilginçtir. Bu denli sandalye olmadan görev verildiğini kabul ediyor. Çok değil 5 milletvekili satın alındığında yapılacak değişiklikle halkoylamasına gidilir. Daha fazla değişiklik için Güneydoğuda özerklik de yansırsa, anayasayı bu kez paşalar değil, paşa paşa kendisi BDP ile birlikte değiştirebilir.

\n

Ondan sonra da Çankayadan protokol yolundan en erken gelecek yıl, en geç 2014te inecek olan Abdullah Gülün yerine Erdoğan Cinnah Caddesinden doğru cumhurbaşkanlığına, belki de başkanlık sistemi ile çıkacak demektir. Çünkü parti tüzüğü Erdoğanın bir kez daha milletvekili seçilmesine izin vermiyor.

\n

Türkiye pazar günü demokrasinin yapıcılığı yerine geleceğin karanlığına oy vermiş gibi görünüyor. İnşallah yanılıyoruzdur!

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları