Yazarlar Günün Köşe Yazıları Spor Konuk Yaşam Tüm Yazarlar
İnternette büyük açık
Yarım milyondan fazla yazıcı, bir milyondan fazla bilgisayar kamerası ve modemler de dahil olmak üzere, bilgisayara bağlı çok sayıda cihazın, fabrika ayarı şifrelerle çalıştığı, bu nedenle isteyen herhangi bir kişinin bu cihazların kontrolünü kolayca ele geçirebileceği ortaya çıktı.
BBC’nin haberine göre adı açıklanmayan bir araştırmacı, geçen yıl 9 ay süreyle, güvenliği yeterli olmayan bu cihazlardan gönderdiği mesajlarla, alıcı durumundaki cihazların güvenliğini sınadı. 420 bin cihaz üzerinden birkaç milyar cihaza şifreli mesaj gönderildi.
İnternetin mevcut adres programı yaklaşık 4.2 milyar cihaz çalıştırabiliyor. Bu adreslere gönderilen mesajlara sadece 1.3 milyar yanıt geldi.
İnternet ile ilgili çalışmalar 1970’li yıllarda başladıktan sonra, gelinen aşamada IPv4 şebekesi kullanılıyor.
Bugünlerde IPv6 şebekesine geçiş yaşanıyor. İnternet ortamının adresleri genel hatlarıyla 6 santrala bağlı olarak işliyor; bu 6 merkezin IP adresleri verdiği alanlar, Latin Amerika ya da Asya örneğinde olduğu gibi “kıtalar” olarak beliriyor.
Çalışmaya göre internet güvenliği açısından benzerlerinin çok üzerinde bir kapsam genişliğine sahip olduğu ve esas olarak internetin büyük alanında güvenliğin eksikl olduğunun belirlendiğine vurgu yapıldı.
MSN için kritik uyarı
Microsoft, yakın zamanda Skype ile yer değişikliği yaşayacak olan popüler uygulaması MSN Messenger’ın kapatılacağını duyurdu. Ancak bu sonlandırma kötü niyetli yeni yazılımların başlangıcı olacak. Kaspersky Lab, kullanıcıları MSN’in kapanacağı 8 Nisan tarihine yaklaşırken uyardı ve hesaplarını Skype’a taşımalarını önerdi. Siber saldırganlar, zararlı etki alanları kaydettirerek, arama motorlarında sponsorlu bağlantılar satın alarak ve kullanıcıları kandırıp MSN kurucusu maskesi altında zararlı yazılımları yüklemelerini sağlayarak, bu fırsattan yararlanmaya başladılar.
Pardus danışma hattı ile geliyor
TÜBİTAK öncülüğünde geliştirilen işletim sistemi Pardus 2013, bugün kullanıma sunulacak. Yeni sürümle birlikte çağrı merkezi de hizmete girecek. 2003’te başlatılan Pardus işletim sistemi, şimdiye kadar 5 ana ve 2 kurumsal sürümüyle kullanıcılarıyla buluştu.
32 ve 64 bit mimarilerde paylaşılacak sürüm, kamu kurumları ve KOBİ’lere hitap ediyor. Ev kullanıcıları içinde yazılım deposunda ihtiyaçlara cevap verebilecek çok sayıda yazılım bulunuyor. Kamu kurumlarına Pardus ile ilgili destek ve çözüm sunulması amacıyla, ‘444 5 773 Pardus Danışma Hattı’ da yeni sürümle birlikte hizmete başlıyor. Danışma hattına ulaşan öneri ve değerlendirmeler yazılım ve yönetim ekibiyle paylaşılacak.
Samsung’dan yeni fotoğraf makineleri
Samsung Electronics, geliştirilmiş Smart Fotoğraf Makinelerini Türkiye pazarına tanıtıyor. Yeni WB250F, WB200F, WB800F, WB30F, DV150F ve ST150F smart fotoğraf makineleri, kullanım pratikliği ile yüksek performansı bir araya getiriyor. Samsung’un yüksek zumlu WB serisi, Dual View DV Serisi ve Stil Sahibi ST serisinin yeni ürünleri olan bu fotoğraf makineleri, yüksek optik performansı ve klasik bir tarzı, Smart Fotoğraf Makinelerinin gelişmiş bağlantı özellikleriyle bir araya getiriyor. Yeni Samsung Smart Fotoğraf Makineleri Serisi nisan ayından itibaren Türkiye’deki kullanıcılarla buluşacak.
Asus avuç içi bilgisayarı Fonepad’i tanıttı
Asus, 3G ses ve mobil veri ile bir akıllı telefonun ve 7 inç bir tabletin özelliklerini barındıran avuç içi bilgisayar Fonepad’i tanıttı. Android 4.1’li yeni Intel Atom Z2420 işlemciye sahip Fonepad geniş görüş açıları ve IPS teknolojili canlı bir HD ekran içeriyor.
Asus Başkanı Jonney Shih, “Fonepad daha geniş bir ekran, mobil yaşam tarzlarımızda gittikçe daha önemli bir rol oynayan eğlence, sosyal medya ve diğer çevrimiçi aktiviteler için ideal” dedi. Fonepad 340 gr ağırlığı ve 10.4 mm’lik ince profiliyle tek elde taşınabilen, metalik tasarımlı ve kompakt bir tablet. Tam android uyumlu, Fonepad, fotoğraflar için 1280 x 800 HD çözünürlüğe sahip.
3G telefon desteği sayesinde, Fonepad ayrıca gürültü-giderici dahili dijital mikrofon veya tercihen bir Bluetooth kulaklık ile sesli görüşmeler için de kullanılabiliyor.
3G kullananların sayısı 41 milyon 800 bine ulaştı
Türkiye’de 3G hizmeti alan abone sayısı, geçen yıl yüzde 33’lük artışla 41 milyon 800 bine ulaştı.
Cep telefonundan yüksek hızda zengin içerikli veri akışı ile görüntülü konuşmaya imkân sağlayan ve Türkiye’de 2009’da hayata geçirilen 3G hizmetini alan abone sayısındaki artış, 2012’de de hız kesmeden devam etti. 3G’nin ardından, 2G hizmetini alanların sayısı düşmeye başladı ve 2012 sonu itibarıyla aboneliğinden vazgeçenlerin sayısı, 39 milyon 900 bine ulaştı. 3G hizmetiyle mobil bilgisayardan ve cepten internet hizmeti alan abone sayısı, 2012’de 12 milyon 161 bin 900’e yükseldi.
Geçen yıl faturalı mobil genişbant abone sayısı 7 milyon 252 bin 170, ön ödemeli mobil genişbant abone sayısı ise 4 milyon 909 bin 730 oldu.
Dijital reklam yatırımları yüzde 30 arttı
Dijital pazarlama iletişimi endüstrisinin gelişmesi için faaliyet gösteren IAB’nin (Interactive Advertising Bureau) Türkiye merkezi IAB Türkiye’nin, açıklamasına göre dijital reklam yatırımları 2012’de geçen yıla göre yüzde 30 artışla 943 milyon TL oldu.
IAB Türkiye Başkanı Ahmet Pura, e-marketer verilerine göre 2012’de dünyada toplam reklam yatırımlarının yaklaşık 500 milyar ABD Doları olduğuna ve bu rakamın 100 milyar dolarının dijitalden geldiğine dikkat çekerek, “Artık her 5 dolardan 1’i dijital ortamda kullanılıyor” dedi. Pura’nın verdiği bilgilere göre dijitalin, en geç 2016’da ikinci büyük mecra olacağı tahmin ediliyor. Tüm sektör oyuncularının, hem toplam yatırımların yükselmesine hem mecralar bazında taşların yerinden oynamasına hazırlıklı olması gerekiyor.
Alcatel-Lucent kârını yüzde 245 arttırdı
Alcatel-Lucent Teletaş’ın, 2012 toplam satış gelirleri bir önceki yıla göre yüzde 25 oranında artarak 364 milyon 716 bin 126 Türk Lirası, net kârı ise yine bir önceki yıla göre yüzde 245 oranında artarak 17 milyon 971 bin 753 TL olarak gerçekleşti.
Alcatel-Lucent Türkiye- Azerbaycan Başkanı Cenk Kıvılcım 2013 beklentilerine ilişkin olarak “İletişim teknolojilerinin icadı ve geliştirilmesinde çok önemli rol oynayan Alcatel Lucent’in Ar-Ge birimi olan Bell-Labs’da 33 binden fazla patent üretildi. Transistörler, dijital ağ ve sinyal işleme, lazer ve fiber-optik haberleşme sistemleri, haberleşme uyduları, kablosuz telefon, tuşlu arama ve modemler Bell Labs’da geliştirilen ürün ve çözümler arasında yer alıyor” dedi.
Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları
Günün Köşe Yazıları
Video Haberler
- Yankı Bağcıoğlu'ndan Suriye uyarısı:
- CHP'li Günaydın'dan Bakan Tekin'e tepki!
- Yeni Doğan çetesi davasında çarpıcı itiraflar
- Canlı tarih müzesi Hisart 10. yılında!
- Teğmenler Yüksek Disiplin Kurulu'na sevk ediliyor
- Tarihçi Yusuf Halaçoğlu'ndan şok iddialar
- TBMM'de 'Etki Ajanlığı' düzenlemesi tartışılacak: Amaç m
- Pera Palas'ta Atatürk Müze Odası
- İmamoğlu’ndan 10 Kasım paylaşımı!
- Donald Trump'ın yeniden başkan olması dünya ekonomisini
En Çok Okunan Haberler
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'
- Hamaney 'Suriye' sessizliğini bozdu!
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- O ülke Suriye büyükelçiliğini açıyor!
- ABD basınından Esad iddiası