Özgür Mumcu

TIR’lardaki cephane nereden geldi?

30 Mayıs 2015 Cumartesi

MİT TIR’larındaki silahlar nereye gidiyordu? Önce TIR’larla Türkmenlere insani yardım gönderildiği iddia edildi. Suriye Türkmen Meclisi başkan yardımcısı bunu yalanladı. Daha sonra Ahmet Şık’ın eriştiği bir dava dosyasında, aralarında konuşan Bayır Bucak Tugay Komutanı ile bazı Türkmen dernek yetkililerinin, TIR’ların kendilerine gelmediğini söylediği ortaya çıktı. Dosyadaki Türkmenler, TIR’ların Ansar el İslam örgütüne gittiğini söylüyordu.
Dün, Cumhuriyet’te yayımlanan haberde Adana’da durdurulan TIR’ların içinde bolca askeri malzeme olduğu görüntüleriyle ortaya kondu.
Habere göre, bazı sandıkların üzerinde Tripoli yani Trablus yazıyor ve cephaneler Rus malı.
O vakit, MİT TIR’larındaki silahların nereye gittiği kadar nereden geldikleri sorusu da önem kazanıyor.
Sandıkların üzerinde Tripoli yazdığına ve malzemeler Rus malı olduğuna göre, akla haliyle Libya geliyor. Kaddafi rejimi çökeli beri Libya’nın cihatçılar için bir cephane ve insan kaynağı olduğu biliniyor.
2012 Eylülü’nde The Times’da, bir Libya gemisinin 400 ton ağırlığında, içinde omuzdan atılan Rus SA-7 füzelerinin de bulunduğu cephaneyi bir Türk limanına getirdiğini iddia eden bir haber yayımlanmıştı.
Kasım 2011’de The Telegraph’ta çıkan bir başka haber ise Abdülhakim Belhadj’ın İstanbul ve Suriye sınırında Özgür Suriye Ordusu yetkilileriyle cephane tedarik etmek üzere görüştüğü ileri sürülmüştü.
Abdülhakim Belhadj, eski bir cihatçı. Taliban’a katılmış, El Kaide’yle bağlantılı olduğu iddiaları var. CIA tarafından Malezya’da yakalanmış. Libya’ya iade edilmiş. Serbest bırakıldıktan sonra “Arap Baharı”nda savaşmış. O geminin geldiği ve Türkiye’de temaslarda bulunduğu sırada Trablus Askeri Konseyi’nin başkanı.
2012’de Bussinesinsider sitesinde yer alan bir analizde Abdülhakim Belhadj ile temas kurmak üzere ABD büyükelçisi Chris Stevens’ın görevlendirildiği yazıyordu.
Chris Stevens daha sonra 2012’nin Eylül ayında Bingazi’de öldürüldü.
Foxnews’a konuşan bir kaynak, Stevens’ın Bingazi’ye gitme sebebinin cephanenin yanlış ellere geçmesinin engellenmesi olduğunu açıkladı.
Bussinesinsider’da yer alan bir haber ise Stevens’ın son görüşmesinin bir Türk diplomatla olduğunu aktarıyor.
Yani, Stevens’ın Abdülhakim Belhadj’la ilişkisi var. Belhadj, iddialara göre İskenderun Limanı’na 400 ton cephane gönderdi. Bu cephanenin istenmeyen muhaliflerin eline geçmemesine çalışan Stevens, Bingazi’de bazı temaslarda bulundu. Geminin limana varmasından beş gün sonra ise uğradığı saldırıda öldürüldü.
İddialar böyle.
O gemi tek miydi? Libya’dan Suriye’ye Türkiye üzerinden bir cephane transferi mi var? Bu bir ABD-Türkiye operasyonu muydu? Böyle bir operasyon varsa sonradan kontrolden mi çıktı?
Dünkü Cumhuriyet’te çıkan haberde cephane sandıklarının üzerindeki “Trablus” damgasına yakından bakmakta fayda var.  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Tutuklu yargı 5 Eylül 2018
Kimiz biz? 29 Ağustos 2018

Günün Köşe Yazıları