Özgür Mumcu

Solun bildiği mesele

18 Mayıs 2016 Çarşamba

MHP fikirlerinin iktidarda olduğunu düşünüyorsa dikkat etmeli. En son 12 Eylül’de vaziyet öyleydi. Bugün de MHP’nin fikirleri iktidarda. Partinin içine girdiği varoluş krizi de bu sebeple. Bugün iktidarda olsa ne olur, muhalefette kalsa neye yarar? MHP’nin AKP tarafından ele geçirilmesi neredeyse olmuş bitmiş bir iştir.
Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar’ın Sümeyye Erdoğan’ın düğününe katılmasına tepki gösterilmesi, bazılarının kırık bir aşk hikâyesi yaşar gibi sitem etmesi de çok anlamlı değil. Devlet Bahçeli’nin düğün meselesinde Hulusi Akar’a sahip çıkması da boşuna değil. Fikirler bir defa iktidar yüzü görmesin. Telaşlı bir sevinç her yeri kaplar.
Akar cephesi, şehit cenazesinden ayağının tozuyla düğüne koşturmasını damat Selçuk Bayraktar’ın İHA tasarımcısı olması ve askeri teknoloji konusunda senelerdir orduyla yakın işbirliğinde olmasıyla izah etti.
Genelkurmay ise yaptığı resmi açıklamada işin bir “devlet protokolü” meselesi olduğunu açıkladı.
Devletin protokolünü iyi tanıyalım. Bu alışılan, bilindik devlet protokolüne benzemez. İktidar tek elde yoğunlaştıkça devletteki iktidar ilişkileri de gizlenmeden açık seçik su yüzüne çıkıyor.
Askeri endüstriyel kompleks bir düğün fotoğrafı çektirdi. Hâlâ siyasi emellerini askere bağlayan kaldıysa onlara uzun uzun bakması için güzel bir fotoğraf. Erdoğan, damadı, Genelkurmay başkanı ve düğünün gizli şahidi Devlet Bahçeli. Hepsi aynı karede. Hayırlı olsun.
Genelkurmay’ın açıklamasındaki “devlet protokolü” her şeyi izah ediyor. Sümeyye Erdoğan ve Selçuk Bayraktar adında iki Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının düğününde “devlet protokolü” uygulanmayacak da sizin düğününüzde mi uygulanacak?
Nedir askeri endüstriyel kompleks? Yeri geldiğinde pek korkulacak bir şeydir. ABD Başkanı Eisenhower’ı bile ürkütmüştür. Öyle ki, aynı zamanda bir general olan Eisenhower, başkanlığa veda konuşmasında kendini, askeri endüstriyel kompleksin özgürlükler ve demokratik süreçleri etkileme ihtimali üzerine uyarıda bulunmak zorunda hissetmiştir.
Damat, nikâh öncesi Twitter hesabında kendisine “Selçuk Abi mutluluklar, Şırnak’tan selamlar. Bursa/JÖH” pankartıyla iyi dileklerini gönderen askerlerin fotoğrafını paylaşarak askeriyenin sadece tepe noktalarıyla değil her kademesiyle yakın ilişkilerini de ispat etmiştir.
Senelerce “askeri vesayet”i kaldırma nutuklarıyla demokratikleşme dersleri veren iktidar çevreleri bunu ordunun da artık “yerli ve milli” olması, seçilmiş iktidarın sözünden çıkmaması diye kutlayacaktır.
Kimilerinin umut bağladığı askeriyenin vaziyeti budur. Yine kimilerinin beyhude yere gözünün içine baktığı “İstanbul sermayesi” de savunma ihalelerinde kuyruğa girmiş haldedir.
Erdoğan, ciheti askeriye, büyük sermaye ve MHP bütünleşmiş bir cephedir. Ortadoğu’daki cinnet hali ve hazirandan bu yana süren savaş hali bu cepheyi süratle tahkim etti. En ufak itirazda bulunanın “vatan haini” ilan edilmesi de bu sebeple.
Demokrasinin büyük sermaye ve orduya dayanarak getirilemeyeceğini öğrenmek için demek ki böyle bir düğün fotoğrafına ihtiyaç varmış.
Erdoğan, sermaye, ordu ve MHP el ele.
Bu ittifak olmasa, işçi kiralama kanunu nasıl bu kadar kolay yasalaşırdı? İktidar ilişkileri ders kitabı açıklığında önümüze serili. Birleşik bir sağ blok, arkasında büyük sermaye ve onun teminatı asker.
Bunlar solun çok iyi bildiği temalar. Sınıfı tekrar gündeminin merkezine alması gereken solun.  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Tutuklu yargı 5 Eylül 2018
Kimiz biz? 29 Ağustos 2018

Günün Köşe Yazıları