Işık Kansu
Işık Kansu kansu@cumhuriyet.com.tr Son Yazısı / Tüm Yazıları

Yeni 12 Eylül

14 Ocak 2012 Cumartesi
\n\n\n

Yeni bir 12 Eylül dönemi yaşıyoruz. Cezaevleri tıka basa dolu... Sıra geldi, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğluna. Hani neredeyse onu da yaka paça atacaklar içeri...

\n

Neymiş? Yargıyı eleştirmiş. Recep Tayyip Erdoğan da, Olması gereken olmuştur diyerek Kılıçdaroğlunun soruşturulmasını onaylıyor. Yeni 12 Eylülden (2010) önce, yani yargı siyasallaştırılmadan önce kendisi söylemediğini bırakmamıştı ama...

\n

Anayasa Mahkemesi eski Genel Sekreteri Bülent Serim, Erdoğanın kimi konuşmalarını çıkarmış, göndermiş:

\n

- Türbanın kamusal yaşamdaki yeri için verilen yargı kararından sonra: Ulemaya sordunuz mu? Sana mı kaldı türban konusunda karar vermek? Bu ulemanın işidir.

\n

- Cumhurbaşkanlığı seçiminde, TBMMnin toplantı yeter sayısına ilişkin Anayasa Mahkemesinin verdiği367 kararı üzerine: Bu bir yargı darbesidir. Bu demokrasiye sıkılmış kurşundur.

\n

- Ulaşım ücretlerine ilişkin belediye kararının iptali üzerine: Gelsin belediyeyi Danıştay işletsin.

\n

- Yargıtayın, Mehmet Haberalı serbest bırakmayan 9 yargıç için tazminat ve İlhan Cihanerin salıverilmesi kararı üzerine: Yargıtay pervasızlık ve kanun tanımazlık içinde. Yargıya güven kalmadı, anayasa çiğnendi, hukukla ilgisi yok, ideolojik bir karar.

\n

- Anayasa Mahkemesinin, anayasa değişiklik paketini denetime alması üzerine: Anayasa Mahkemesinin bu yaklaşımı, hukuk devleti ilkelerinin değil, ideolojik bağnazlığın sonucudur. Anayasa Mahkemesinin bu yetki gaspı, siyaset kurumunun ve Parlamento’nun itibarını zedeleyecek ve demokraside zafiyet sorunu yaratacaktır.

\n

- Balyoz davasında 19 tutuklunun salıverilmesi üzerine:Maalesef çetenin nöbetçi hâkim ve savcıları oluyor.

\n\n\n

Andıç dosyasından gözlemler

\n\n\n

Andıç dosyasını inceleyen bir hukukçudan dinledik:

\n

Genelkurmay tarafından kurulduğu iddia edilen bilgisunar sitelerinin çoğu açılmamış bile. Bir kısmı açıldıktan sonra kapatılmış. Polis, açıldığı iddia edilen internet adreslerinde yayımlanan metinleri bir uluslararası belgeleme sitesinden edinmiş. Bunların gerçekten Genelkurmay tarafından açılıp açılmadığı, açıldı ise söz konusu metinlerin o sitelerde kullanılıp kullanılmadığının belgelenmesi gerekiyor.

\n

Dahası, o sitelerde yer aldığı öne sürülen vehükümete karşı kara propagandadiye nitelenen metinlerin çoğu, Türkiyede yayımlanmış gazetelerde çıkmış yazı ve haberlerden alıntılar.

\n

Aynı hukukçudan bir gözlem daha:

\n

İlker Başbuğ, internet andıcı bağlamında darbeyapmaktan soruşturuluyor. Darbe, organizasyonuyla, planlamasıyla başka bir şey; dava dosyası ile darbeye kanıt olarak gösterilen internet andıcı bambaşka bir şey. Varsayalım ki, Genelkurmay bilgisunar siteleri kurmuş ve hükümete karşı birtakım siyasi hareketlere girişmiş. Bunun, Askeri Ceza Yasasında cezası belli. Sorumlusu, siyasete karışmakla suçlanır ve yargılanır; darbeyle, terörist olmakla değil.

\n\n\n

Arzu, istek

\n\n\n

TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün, İlker Başbuğun neden Yüce Divanda yargılanmasının istendiğini anlamadığını belirterek Sanki Anayasa Mahkemesine gidince farklı bir karar mı verecek?dedi.

\n

Eski İlim Yayma Cemiyeti Sekreteri olan Ayhan Sefer Üstünün bir bildiği var herhalde...

\n

Anayasa Mahkemesi, Abdullah Gülün döneminde epey değişikliğe uğradı. İlim Yayma Cemiyetinin kurucu üyelerinden Sabahattin Zaimin öğrencilerinden Sakarya Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Engin Yıldırım, Anayasa Mahkemesi üyeliğine getirildi örneğin. Engin Yıldırım, Zaimi andığı bir yazısında diyor ki:

\n

Sabahattin Zaim hocamızın derslerinde, sohbetlerinde sık sık tekrarladığı İngilizce bir deyiş vardı:Where there is a wish, there is a way’. Yani, arzu ve istek varsa, bir çözüm, bir çıkış yolu vardır. Umutsuz durumlarda bu deyişi hatırlatır, özgüvenimizi adeta tekrar canlandırırdı.”

\n

Arzuları, istekleri var; çıktılar bir yola, gidiyorlar...

\n

\n\n\n

CHP tüzük kongresine gidiyor

\n\n\n

CHPde il ve ilçe kongreleri öncesinde tüzük kurultayı yapılmasına ilişkin toplanan imzalar, yeter sayıya ulaştı.

\n

Tüzük kurultayına ilişkin önergede, en tartışmalı hüküm hiç kuşkusuz 39. maddede yapılması istenen değişiklik. Önergeye göre, MYK, genel başkan dışında 14 kişiden oluşacak ve PM tarafından seçilecek. Genel başkan, MYK üyeleri arasından genel başkan yardımcıları ile genel sekreteri seçecek. MYK üyeleri, ancak Parti Meclisi üyelerinin üçte birinin önerisi ve salt çoğunluğun güvensizlik oyu ile görevden uzaklaştırılabilecekler.

\n

Bu değişikliğin özelliği; genel başkanın, MYK üyelerini seçme ve azletme yetkilerinde önemli bir tırpanlama içermesi...

\n

Önerge ayrıca, il ve ilçe kongrelerinde blok liste önerisi verilmemişse, çarşaf liste ile seçimlere gidilmesine ve genç üyelere yüzde 10 kota konulmasına ilişkin değişiklikleri de öngörüyor.

\n

Tüzük kongresi için yeterli imza toplandığına ilişkin açıklamanın bugün yapılması bekleniyor.

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları