Mümtaz Soysal

Kedi

01 Mayıs 2013 Çarşamba

DENİR ki, vaktiyle, ama çok eski devirde değil, rakının henüz milli içki olmayı sürdürdüğü yakın dönemde, farenin biri ev halkı uykudayken aile reisinin tabağına dökülmüş rakıyı içmiş ve kuyruğunu masaya vurarak “O kedi buraya gelecek!” diye bağırıp dururmuş hâlâ.
Söylentinin bu kadarı bile hoş ve kolay anlaşılır olduğu halde ardına laf ekleyen ekleyene.
Kimine göre, farenin kuyruğu öylesine güçlü ve acıtıcıymış ki, bırakın o kediyi, evin öbür fareleri de ürküp bir yerlere sıvışmışlar.

\n

Üzüm yemek yerine bağcı dövmek biçiminde anlatımlar da boldur bizim dilimizde ve kültürümüzde. Galiba birbirimizi kırmadan bir araya gelip hep birlikte doğru işler yapmakta güçlük çekiyoruz. Dışımızdakilerle, hatta karşımızdakilerle yarışmak yerine birbirimizle yarışmayı tercih eden bir havamız var. Sanki yer ya da sıra kapmak gibi. Öylesi ise, ister istemez kendiliğinden bir sabırsızlık ve telaş yaratıyor. O yüzden, atletizmdeki deyimle “faux départ” (fo depar)larımız çok oluyor, kural dışı yanlış çıkış yüzünden yarışa hiç başlamamış sayılırcasına vakit ve enerji kaybımız oluyor.

\n

Elbet, “vaktimiz yok, tehlike kapıda, Cumhuriyet yıkılıyor” diyebilir ve ilkbakışta haklı görünebilirsiniz. Ama, amaç fırlamak, hem de kıra döke öne geçip yalnız ve yanlış bir hedefe varmak mıdır? Tartışılarak, ortak akılla kararlaştırılmış hedefe erişip toplumu da oraya taşımak değil midir hedef?

\n

Yüzde otuzu biraz aşmış oy sayısıyla devlet yönetimine geçen iktidar partisi seçim sistemini düzeltmek ve örneğin yüzde on barajı indirmek yerine kendi işine gelen durumu sürdürmek ve üstüne üstlük kendisine özgü anayasa siparişleri vermekle ilk yanlış çıkışını yapmıştı. O yüzden güvenirliğini yitirdiği için istediği sağlam sonuca varmakta güçlük çekiyor. Politika özde iktidar sahibi olmak ve onunla toplumu daha iyi durumlara taşımanın yarışıdır ama, spor gibi onda da centilmenlik temel kural olmalıdır. Rakı içmiş fare misali, gereksiz kabadayılık politikaya hiç yakışmıyor; çünkü insanlar ne kedi ne de fare. İnsan olarak ayran kabartmakla da bir yere varılmıyor.

\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Çelişki Korkusu 19 Mart 2014
Acı 14 Mart 2014

Günün Köşe Yazıları