Depremde Eski TasYeni Hamam

24 Ağustos 2011 Çarşamba
\n\n\n

En gelişkin bölgemizi yıkan büyük depremin 12nci yıldönümünde medyadaki programları izlediniz mi? Uzmanların açıklamalarından çıkan özet şu: Eski tas, yeni hamam..

\n

17 Ağustos 1999daki 7.5lik sarsıntının felakete dönüşmesinde başlıca nedenler şunlardı:

\n

1- Plansız yapılaşma ya da şehirciliği ve yer bilimlerini hiçe sayan sözdeplanlı yapılaşma.

\n

2- Denetimsiz inşaat ya da denetim adına hiçbir şeyin yapılmadığı sözdekontrollü yapılaşma.

\n

3- Betonarmenin cahilce egemenliği ya da en basit kulübenin bile betonarmeyle inşa edilmesi...

\n

Böylece on binlerce insanımız (kesin kayıp sayımız hâlâ bilinmiyor) ağır beton tabliyelerin altında ezilerek yaşamlarını yitirdiler.

\n

Bu nedenlerin giderilmesi için 12 yılda nelerin yapıldığına gelince:

\n

1- Plansız kentleşme ya da şehirciliği ve yer bilimlerini hiçe sayan sözde planlı yapılaşma, torba kanunlardaki yeni düzenlemelerle artarak sürüyor.

\n

2- Yapı denetimi bu işin ticaretini yapan şirketlere havale edildiğinden, para kazanmak için her türlü dalaverenin döndüğü sözde kontrollü yapılaşma almış başını gidiyor.

\n

3- Betonarmenin cahilce egemenliği öyle düzeydeki, depremde çökmeyen eski ve geleneksel yapılar bile yıkılarak betonarmeyle sözde restore ediliyor...

\n

Geçen süreçte kimi küçük depremlerdeki can kayıplarının da çöken betonarme tabliyelerden meydana geldiğini hâlâ kimse umursamıyor. Depremden sonra korkuyla azaltılan yapı yükseklikleri yeniden çoğaltıldı. Herkes Türkiye gerçeğini değil, Japonyadaki tsunamiyi konuşur oldu...

\n

İşte bu durumu eski tas, yeni hamam olarak özetlemek, belki de en gerçekçi değerlendirme değil mi?

\n

Nedeni belli

\n

Peki, yeni hamamda neden hâlâ eski ve delik deşik taslarla yıkanıyoruz?

\n

TBMM özellikle 2000lerden bu yana yasama rekorları kırıyor. Buna karşılık kentleşmede şehirciliği gözeten planlamadisiplini; yapı denetiminde ticari amaçlar yerine kamusal sorumlulukların önemsenmesi; inşaatlarda depreme dayanıklı geleneksel sistemlerin geliştirilmesi; böylece insanları öldürmeyen hafifleştirilmiş tabliyeleri sağlayacak yasal ve teknik düzenlemeler neden yapılmıyor?

\n

Yanıtı açık ve kesin. Bütün bu önlemler inşaat ve emlak rantını kısıtlayankurallar getireceğinden, ekonomimizi aynı rantlara tutsak kılan siyaset, yeni hamamındatas değiştirmekten asla vazgeç(e)miyor.

\n

Son zamanlardaki imarla ilgili tüm düzenlemelere bakın. Yaklaşan büyük depremin bilançosunu tahmin etmek falcılık olmayacak. Yazık bu ülkeye, yazık insanlarımıza ve hepimize...

\n

(Depremden neden ders almadığımızı bu akşam 20.30da Ulusal Kanaldaki İmar Dosyasında Doç. Dr. Oğuz Gündoğduyla konuşacağız.)

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları