Özgen Acar'a Ödül

28 Temmuz 2013 Pazar

Ağabeyim Özgen Acar’a uluslararası ödül veren “seçici kurul”un da kutlanması gerekiyor… Acar’ı kucaklıyor, jüriyi selamlıyorum.
Geçen hafta
Portekiz’de verilen ödülün adı ve amacı olan “Kültürel Mirasta Bilinçlendirmeyi Arttırma” denilince Acar, Türkiye’de ilk akla gelenler arasında hiç kuşkusuz. Hele bu ödülün “Avrupa’daki kültürel miras” adına verilmesi ne kadar da önemli.
“Avrupa’nın uygarlık kökleri”ni “Anadolu kültürleri”nin oluşturduğunu yıllardır söylesek bile, bu gerçeğin “Avrupalılar” tarafından açıkça kabul edilmesinin de -bir tür- “ilanı” olan “Jüri Özel Ödülü” için seçici kurula sadece bizlerin teşekkür etmesi yetmez; asıl “Türkiye adına” kutlamalı...
Biliyorum, yarışmalarda bu pek uygun kaçmaz ama olsun... müzelerini Anadolu’dan çaldıkları antik eserlerle donatan Avrupalılara karşı yıllardır amansız bir mücadele sürdüren gazetecimize,
“Avrupa Kültürel Mirasında Bilinçlendirmeyi Arttırma” ödülü verenler, bir yolunu bulup kutsanmalı.
Biz değilse bile, UNESCO, ICOMOS gibi kuruluşlar tüm
“tarafsız”lıklarıyla bunu dile getiremezler mi?.. Örneğin 21 Ekim’de Lizbon’daki ödül töreninde bir açıklamada bulunamazlar mı?
Üstelik törenin düzenlendiği müzeyi
Üsküdar doğumlu sanat koleksiyoncusu Kalust Gülbenkyan kurmuş.

\n

Cumhurbaşkanı’ndan dileğimiz

\n

Ödül, “Portekiz Ulusal Kültür Merkezi”nin unutulmaz başkanı, 2002’de yaşamını yitiren Helena Vaz da Silva’nın anısına ilk kez düzenleniyor.
Edebiyat alanındaki ödüllere ek olarak
“kültürel miras kaçakçılığı ile mücadele”si için verilen ödülden ötürü Özgen Acar’ı hem kutlamak hem de Türkiye adına teşekkür etmek, aslında öncelikle Cumhurbaşkanlığı’na düşüyor...
Kültürel bilinçlenmeyi artırmak için ülke olarak ne yapmamız gerektiğini de geçenlerde
Hürriyet yazarı Melis Alphan vurgulamıştı.
Rastlantı mı; bilerek mi soramadım ama Özgen Acar’ın ödül haberleriyle aynı günkü (22 Temmuz)
“Bando Malzemesine 3 Milyon, Arkeolojik Kazıya 50 Bin Lira” başlıklı yazısında, devletin harcamalarını kıyaslayarak özetle diyordu ki; “Kültür Bakanlığı’nın arkeolojik kazılara ayırabildiği ödenekler 50 bin ile 20 bin arasında komik rakamlar...”
Çünkü bu bakanlığımıza genel bütçeden ayrılan payın oranı
“binde 2”yi geçemiyor. UNESCO’nun “hiç değilse ‘yüzde bir’den az olmasın” çağrısı ise yüzümüzü kızartıyor.
Anlaşılan Özgen Ağabey’in
“bilinçlendiremedikleri” arasında gelmiş geçmiş tüm hükümetler başlarda geliyor…

\n

\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları