Bir Gezi Mektubu

26 Haziran 2013 Çarşamba

“Gezi Direnişi” özellikle internet dünyasında sayısız karikatür, video ve fotoğrafla milyonların gündemini belirlemeye devam ediyor.
Aynı süreçte
Brezilya’daki direnişe karşı iki hükümetin tutumunun da kıyaslandığı e-postalardan birinde bakın nelere dikkat çekiliyor..

\n

Ezber bozuldu

\n

“Hepimizin ezberini bozan bu eylemde, dünyada şimdiye kadar görülmemiş düzeyde ‘orantısız barışçıl bir söylem’ gelişti. Ne bizim kuşak, ne de bir öncekiler, amaçları ‘ahlaklı-iyi-güzel’ bile olsa böylesi bir barışçıl söylem ve eylem gerçekleştirememişlerdi.
Hatta destek verme adına ‘barışçıl söylemler’in dışına çıkanların, ‘eylemin masumiyetine zarar verecek’leri endişesi bile taşıdım; ama onlar bunu da aşmayı çok güzel beceriyorlar. Hangi yönden gelirse gelsin provokasyonlara aldanmadılar; içlerinden polise taş atanları polise doğru kovaladılar; devletin-valinin ‘gel gel’vari kışkırtmalarına kanmadılar; sendikaların yürüyüşünü bile engellediler.
En önemlisi de reklamlarını yapmadılar-yaptırmadılar. Sürekli forumlar düzenlediler; her türlü kararı herkesle birlikte aldılar; içlerinden birinin bile öne çıkmasına, ünlü(!) olmasına izin vermediler.
Velhasıl bilgisayarı-interneti nasıl kullanacağımızı, torunların dedelere öğrettiği ‘şimdiki zamanlar’da, nasıl ‘hak aranacağı’nı da onlardan öğreniyoruz.
İşte böylesi bir şeyi yaşamak da bize kısmet oldu; iyi oldu, çok iyi oldu… gurur duyuyorum onlarla.

\n

Brezilya ve \tTürkiye

\n

Bugünlerde Brezilya’da da benzer bir halk hareketi var. Gelecek yıl Dünya Kupası’nı düzenleyebilmeleri için kaynak yaratma amacıyla ulaşıma ‘20 kuruş zam’ yapılmasına itiraz ediyorlar.
Tıpkı bizdeki gibi sosyal medya aracılığıyla haberleştiler ve çığ gibi büyüyerek birçok kente yayıldı. Farklı dünya görüşlerinden insanlar aynı amaç doğrultusunda birleşti, birlikte bayrak salladı, dans ettiler... ‘Barışçıl bir eylem’di yani ve İstanbula selam göndermeyi de ihmal etmediler..
Bu arada -dikkatini çekerim 20 kuruşluk- zam geri alındı; ama eylemler durmadı. ‘Derdimiz 20 kuruş değil, haklarımızı almak; daha az stadyum daha çok hastane’ diyorlar. İnsanlar sistemden iğreniyor ve o kadar bıkmışlar ki, ‘değişim’ istiyorlar.
En ünlü futbolcuları ile -ister inan ister inanma- polis de eyleme destek verdi! (Bizim ünlü futbolcumuz ne demişti hatırlıyor musun?)
Ve bugün ne oldu dersin?
Brezilya Devlet Başkanı… Bir hanım; eylemcileri haklı buldu; ‘Gençlere protesto çok yakışıyor’ dedi; dahası değişim taleplerini anladığını ve önemsediğini; sokaktaki insanların sesine kulak vermek gerektiğini; söyledi.
Başkan; ‘Gösterilerin büyüklüğü demokrasimizin enerjisini ve sivil bir toplum olduğumuzu gösteriyor; Brezilya bugün daha güçlü bir güne uyandı’ dedi… ve baksana daha neler söyledi:
‘On binlerce kişinin daha iyi imkânlar için sokağa çıkmış olmasından; gençlerin, yetişkinlerin ve yaşlıların torunlarıyla birlikte, ellerinde Brezilya bayrağı ile ulusal marşımızı söyleyerek daha güzel bir ülke için savaşmasından gurur duyuyorum.’
Aradaki 7 farkı bulmayı sana bırakıyorum...”

\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları