'Kırk Yıllık Arkadaş'ımız

24 Temmuz 2013 Çarşamba

Mimarlık, tasarım, kültür ve sanat alanlarındaki en uzun soluklu dergilerimizden olan Yapı, 40’ıncı yılını temmuz özel sayısıyla kutluyor.
1973’ten beri, kesintisiz yayın yaşamının
‘40 yılın belgeseli’ niteliğini de taşıyan derginin en anlamlı armağanı ise bu özel sayının www.yapi.com.tr adresinden ücretsiz yayımlanması.
İmar ve yapılaşma dünyamızın olumlu olumsuz tüm gelişmelerini en gerçekçi haber ve yorumlarla duyuran dergiyi aynı dünyanın zarif ve çalışkan kuruluşu Yapı Endüstri Merkezi (YEM) çıkarıyor.
YEM’in diğer kültür ve yayın çalışmalarıyla bir tür eğitim işlevini de başarıyla sürdürmesinden ötürü değişik üniversitelerden
“fahri doktora” unvanı alan, kuruluşun lideri ve baş emektarı mimar Doğan Hasol’un yönetmenliğindeki dergi, biz mimar, mühendis, şehir plancısı, kültür ve sanat insanımızın denebilir ki “40 yıllık arkadaş”ı...

\n

Süregelen\t\t tartışmalar

\n

Bu özel sayıdaki “40 yıldır tartışılan konular, yerlerinde yeller esen binalar” başlığıyla derlenen konular, imar sürecine damgasını vuran politikaların ne denli “mimarlık ve kent bilincinden yoksun” süregeldiğini de kanıtlıyor; örneğin İstanbul’un başını çektiği gökdelenleşme, Boğaz köprüleri, her yeri sarmalayan kaçak yapılaşma, kıyı yağması, tarihi dokuların yıpranmaya terk edilmesi, kamu binalarındaki özensizlik ve son yıllardaki çevreye duyarsız TOKİ’lerle ilgili 40 yıllık tartışmaları ve bunları yaratan siyasal olumsuzluğun da kesintisiz sürdüğünü belgeliyor.
Kimi başarılı çağdaş tasarımlarıyla korunması gerekli
“20. Yüzyıl Mimarlık Mirası” yapıların, bugün “yerlerinde yeller esmesi” ise “mimarlık politikası yoksunluğu”muzun ürünü…

\n

Gezi’den\t\t gözlemler

\n

Yapı’nın 40’ıncı yaşını, şimdiden tarihe geçen “Gezi Parkı Direnişi”yle “eşzamanlı” kutlaması da özel sayıya özel bir bölümle yansıyor.
Bu tarihsel eylemin
“mimarca” gözlem ve değerlendirmelerinde “AKM’nin akıbeti” sorgulanıyor; Taksim’deki, yeterince tartışılmadan uygulanmaya başlanan yayalaştırma projesinden, İstanbul’a Cumhuriyetin armağanlarından Gezi Parkı’nda eski Topçu Kışlası’nın AVM işleviyle yeniden yapılmak istenmesine ve bu amaçla ağaçların kesilmesine karşı oluşan toplumsal tepkiyi, şehircilik açısından değerlendiren dergi, bütün bunları “kamusal alan” açısından irdeleyen bir dosya hazırlamış...
Gezi direnişindeki
“kuşaktan kuşağa birliktelik”le yurdun her yerinden yükselen destek eylemlerindeki “sivil içtenliğin” tanımlanmasına da kaynak oluşturacak bir dosya...
Dergide, Türk mimarlarının tarihi yapı restorasyonları ile yabancı mimarların tasarımları da yer alıyor…
“Dost”umuz, mimarlık ve şehircilikte güncel örneklerin tanıtımına devam ediliyor.

\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları