Gezi 'karikatür'de de kazandı

04 Temmuz 2013 Perşembe

Uluslararası Karikatür Yarışması’nda ‘Gezi Direnişi’ni konu alan eserler ödül aldı

Hiç kuşkusuz, yarattığı “gerçek gündem” ve siyasette “ulusal çıkarlar”ın önemsenmesinin yanı sıra, çevre ve yaşam hakları konusundaki toplumsal sorumlulukların yeniden anımsanması açısından Gezi direnişçileri “galip” geldi; “Gezi sanatı” da özellikle resim, heykel, müzik, afiş, şiir, edebiyat, mizah ve tüm alanlarda kültürel yaşama eşsiz kazanımlar sağladı.
Denebilir ki bu niteliğiyle Gezi Direnişi, bir
“devrim”dir. Yaşamın daha uygarca olmasına engel oluşturan “yağmacı” siyasetlerin en geniş toplumsal katılımla sorgulanması, sadece Türkiye’nin değil, küresel sömürü altındaki tüm ülkelerin de özlemi değil midir?
Bu evrensel gerçeğin
“mizah”la vurgulanmasına önemli bir örnek ise Milas Belediyesi’nin “Karikatürlü Ev” etkinlikleri kapsamında yaşandı; “Uluslararası Yarışma”nın katılımcıları arasında Gezi Direnişi’ni konu alan yerli ve yabancı çizerlerin çokluğu dikkat çekti. Bu, direnişin, amaçlarıyla birlikte hükümetin “orantısız güç gösterileri”yle de dünya gündeminde yer aldığının da kanıtıydı.

Turhan Selçuk için

Türk karikatürünün uzun soluklu ve usta ismi Turhan Selçuk Milas doğumlu... 2010’da yaşama vedasının ardından Cumhuriyet çizerlerinden Kâmil Masaracı’nın girişimi ve Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat’ın ev sahipliği kararı ile gerçekleşen “Turhan Selçuk Karikatürlü Ev”deki kurslar ve sergilerle yetinilmedi; yine Turhan Selçuk adına düzenlenen uluslararası yarışmalar da Milas’ı karikatür sanatının önemli bir merkezi haline getirdi… Gezi Direnişi ise bu yıl 3’üncüsü düzenlenen yarışmaya önemli bir esin kaynağı oldu.
22 Haziran’da sonuçlanan yarışmanın ödül töreni, yine uluslararası katılımla 13 Eylül’de
“Milas Festivali” kapsamında yapılacak… Ödül alanlarla birlikte, sergilenmeye değer görülen 48 karikatür, Turhan Selçuk Karikatürlü Ev’de izlenebilecek...

 

Gezi’ye hayranlık

Birincilik ödülü Oktay Bingöl.

Seçici kurulda, belediye başkanı ile birlikte Kâmil Masaracı’nın yanı sıra karikatüristler Nadia Khiari, Cecile Bertrand, Gürbüz Doğan Ekşioğlu, Ahmet Büyükmehmetoğlu, Hatay Dumlupınar, Pelin Ünker ve grafik tasarımcı Bülent Örkensoy’un bulunduğu yarışmada 1’inciliğe Oktay Bingöl, 2’nciliğe Polonyalı Pawel Kuczynski, 3’üncülüğe de Akif Aksan’ın karikatürleri uygun görülürken, Cumhuriyet Gazetesi Özel Ödülü Belçika’dan Sunnerberg Constantin’e, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Ödülü de Sırbistan’dan Borislav Stankoviç’e verildi.
Katılımın ve eserlerdeki tematik çeşitliliğin memnuniyet verici olduğunu belirten Başkan Tokat diyor ki; “İlk iki yarışmada hemşerimiz Turhan Selçuk’a dünya çapında gösterilen ilgiyi ve saygıyı yaşadık. Bu kez ise aynı saygıya eklemlenen ve Milas’tan da destek verdiğimiz Gezi Direnişi’ne uluslararası hayranlığı gözlüyoruz. Kimi yöneticilerimiz ‘mesaj alınmıştır’ dediler ama galiba asıl mesajı dünya karikatürcüleri almışlar...”

İkincilik ödülü Pawel Kuczynski.  Üçüncülük ödülü A. Akif Aksan.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları