Yazarlar Günün Köşe Yazıları Spor Konuk Yaşam Tüm Yazarlar
Bilim ve Futbol
Avrupa Futbol Şampiyonası’nda bilimsel çalışmanın etkisi bir kez daha görüldü. Almanya ulusal takımının antrenörü Joachim Löw ve yönetici ekibi, yıllardan beri Köln Yüksek Spor Okulu’nda yürütülen “Scouting” projesinin sonuçlarından yararlanıyor.
Proje, Profesör Jürgen Buschmann yönetiminde asistanları ve öğrencilerinden oluşan elli kişilik bir ekiple çalışıyor. Alman ulusal takımı rakiplerinin oyun sitemini, oyuncuların performansını, güçlü ve zayıf yanlarını, oyun tarzının açıklarını didik didik irdeleyip çözümlüyor. Sonuçları ayrıntılı ve özet raporlar halinde ulusal takımı çalıştıran ekibe, antröner Joachim Löw’e sunuyor.
Almanya’nın Portekiz, Hollanda ve Danimarka ile eşleştiği kümeye, “ölüm grubu” denildi. Dört takımın dördü de tur atlayacak güçteydi. Yine de Almanya ile Hollanda favori gösteriliyordu. Almanya ile Portekiz yola devam ederken, Hollanda ve Danimarka elendi.
Köln Yüksek Spor Okulu Scouting Projesi ekibi, Joachim Löw’e Hollanda takımını bütün özellikleriyle irdeleyen kırk sayfalık bir rapor hazırladı. Bu rapor doğallıkla Löw ve ekibinin çalışmasına bilimsel bir destek. Sonuçta Almanya, yıldızlar takımı Hollanda’yı yendi ve grup birincisi olup çeyrek finale yükseldi.
Eleme turlarının ilk maçında, çeyrek finalde Almanya sürpriz ekip Yunanistan ile eşleşince, Köln’deki Scouting ekibi dokuz yüz dakikalık video kayıtlarını inceleyerek Yunan takımını ve oyuncuları tek tek bütün özellikleriyle çözümleyen yüzlerce sayfalık bir rapor hazırladı. Bir de Löw için bunun özetini. Ayrıca dokuz yüz dakikalık kayıttan Löw’e sunulmak üzere, on dakikalık video kaydı. Almanya çeyrek finalde Yunanistan’ı 4-2 geçerek yarı finale yükseldi.
Scouting ekibinden bir kişi, Profesör Buschmann’ın bir asistanı, turnuva boyunca antrenörler masasında oturuyor ve maçın taktik hazırlıklarına katılıyor. Raporlarda karşı takım oyuncularının futbol açısından özelliklerinin yanı sıra eğitim durumları, kültürel, sosyal ilgileri, psikolojik, toplumsal özellikleri de betimleniyor.
Profesör Buschmann, ekibi tarafından hazırlanan çözümleme raporlarının, Alman ulusal takımının başarılarında, yüzde kaç katkısı var, sorusuna da, yüzde iki, üçü geçmez, ama yaklaşık eşit güçte iki takımın karşılaşmasında, bu yüzde iki, üç farkı yapar, sonucu belirler, diyor.
Elbette dünyada bütün kalbur üstü ve ulusal takımların, rakibi inceleme yöntemleri var. Ama Profesör Buschmann ve elli kişilik ekibinin Scouting Projesi dünyada tek.
Görüldüğü gibi, futbolda da “tek doğru kılavuz, bilimdir” ilkesi geçerli. Elbette doksan dakikalık oyun sırasında o günün koşulları bütün öngörüleri altüst edebilir. Yoksa, futbol futbol olmazdı.
Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları
Günün Köşe Yazıları
Video Haberler
- Asgari ücret artarsa verimlilik artar
- Yankı Bağcıoğlu'ndan Suriye uyarısı:
- CHP'li Günaydın'dan Bakan Tekin'e tepki!
- Yeni Doğan çetesi davasında çarpıcı itiraflar
- Canlı tarih müzesi Hisart 10. yılında!
- Teğmenler Yüksek Disiplin Kurulu'na sevk ediliyor
- Tarihçi Yusuf Halaçoğlu'ndan şok iddialar
- TBMM'de 'Etki Ajanlığı' düzenlemesi tartışılacak: Amaç m
- Pera Palas'ta Atatürk Müze Odası
- İmamoğlu’ndan 10 Kasım paylaşımı!
En Çok Okunan Haberler
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- Esad'a ikinci darbe
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- 6 asker şehit olmuştu
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- ‘Toprak bütünlüğü’ masalı ve Suriye: İmkânsız bir ülke